Στην κορυφή των Όσκαρ της γεύσης οι ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, στο Λονδίνο

    Από: Startup Team
  • Στη «Μέκκα» των ποιοτικών και gourmet τροφίμων
  • Στα φημισμένα Great Taste Awards 2022, του Λονδίνου
  •  Παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα gourmet τρόφιμα
  • Στην υψηλότερη θέση οι gourmet ελιές Πορτοκαλένιες

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η καρδιά της διεθνούς γαστρονομίας χτυπά στο Λονδίνο, στον διεθνή γαστρονομικό διαγωνισμό «Great Taste Awards», που βραβεύει τα καλύτερα προϊόντα του κόσμου, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για τα gourmet τρόφιμα και έχει χαρακτηριστεί ως τα «Όσκαρ της γεύσης».

Τα βραβεία με το 1, τα 2 και τα 3 χρυσά αστέρια των Great Taste Awards είναι ισοδύναμα με τα αστέρια Michelin των βραβευμένων εστιατορίων (“Great taste award, is to specialty food and drink what Michelin is to fine dining”).

Ο διεθνούς φήμης διαγωνισμός γευσιγνωσίας «Great Taste Awards» διοργανώνεται από τον οίκο  «Guild of Fine Food» από το 1994 μέχρι σήμερα και είναι το μεγαλύτερο, μακροβιότερο και πιο σεβαστό σύστημα διαπίστευσης τροφίμων στον κόσμο για παραγωγούς gourmet και εξειδικευμένων τροφίμων και ποτών.

Τα βραβεία «Great Taste Awards» είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την αντικειμενικότητα και την εγκυρότητά τους, καθώς αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη γεύση των προϊόντων, χωρίς αναφορά στη συσκευασία, το λογότυπο ή το branding τους, αφού δεν κρίνεται το αποτέλεσμα του μάρκετινγκ, αλλά η γεύση και η ποιότητα των προϊόντων.

Ενδεικτικό της αναγνωρισιμότητας των βραβείων είναι ότι τον θεσμό υποστηρίζει η «Μέκκα» της γαστρονομίας, το κατάστημα Harrods καθώς και το γνωστό πολυκατάστημα Fortnum & Mason, μαζί με άλλα μεγάλα πολυκαταστήματα τροφίμων ανά τον κόσμο.

Φέτος, περισσότεροι από 500 εξειδικευμένοι γευσιγνώστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κριτικοί τροφίμων, διακεκριμένοι σεφ, μάγειρες, ιδιοκτήτες εστιατορίων, παραγωγοί, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής και πλήθος δημοσιογράφων γαστρονομίας, οι οποίοι αξιολογούν τα προϊόντα μέσα από μια «τυφλή» διαδικασία γευσιγνωσίας, κατά την οποία γεύονται, συσκέπτονται και ξαναδοκιμάζουν ώστε να αποφασίσουν ποια προϊόντα είναι άξια για διάκριση.

Επί 90 εργάσιμες ημέρες – από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη Ιουλίου – δοκίμασαν απόλυτα επαγγελματικά, με την μέθοδο της τυφλής γευσιγνωσίας, τον απίστευτο αριθμό 14,205 υψηλής ποιότητας προϊόντων, από 110 χώρες του κόσμου για να απονείμουν τα βραβεία με τα χρυσά αστέρια, που προσφέρουν στο κάθε βραβευμένο προϊόν διεθνή αναγνώριση.

Η απίστευτα υψηλή δυσκολία διάκρισης ενός προϊόντος στον διαγωνισμό, επιβεβαιώθηκε και το 2022, καθώς δόθηκε μόνο σε 241 προϊόντα η ανώτερη διάκριση των 3 Χρυσών Αστεριών από τα 14.205 προϊόντα που συμμετείχαν συνολικά, αντιπροσωπεύοντας ένα ποσοστό 1,70%. Σημειώνεται ότι όπως πάντα, έτσι και φέτος, ένα ποσοστό μικρότερο από το 10% των συμμετοχών βραβεύεται με 2 χρυσά αστέρια, που αποτελεί επίσης πολύ υψηλή διάκριση.

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, έχοντας ήδη τιμηθεί στο παρελθόν με 33 συνολικά Χρυσά Αστέρια από τον διαγωνισμό Great Taste Awards, συμμετείχαν για άλλη μια χρονιά με τα καινοτόμα ελαιοπροϊόντα τους και τιμήθηκαν με τέσσερις (4) υψηλές αλλά και μοναδικές βραβεύσεις  χρυσών αστεριών, συμπληρώνοντας έτσι το μοναδικό αριθμό 37 βραβείων Great Taste Awards συνολικά. Αναλυτικά, τα  βραβεία για το 2022 είναι :

 

Πορτοκαλένιες Gourmet Ελιές – 3 Χρυσά Αστέρια

Οι Πορτοκαλένιες ελιές. που έλαβαν εξαιρετικά σχόλια από τους γευσιγνώστες, λαμβάνουν την υψηλότερη δυνατή διάκριση 3 Χρυσών Αστεριών, ενώ  συγκαταλέγονται στους Great Taste Awards Supreme Champions 2022 και ταυτόχρονα  θέτουν υποψηφιότητα  για τον τελικό των Golden Fork Awards 2022.

Απόσπασμα από την τελική κριτική των γευσιγνωστών για τις Πορτοκαλένιες:

« Heavenly. We were transported straight to Greece by these joyous plump Kalamata olives. The marinade perfectly frames their tart yet fragrant character, with just the right combination of a good oil, a hint of orange and a handful of herbs.»

« Θεϊκές. Μεταφερθήκαμε απευθείας στην Ελλάδα μέσω αυτών των θεσπέσιων ελιών Καλαμών. Η μαρινάδα τους πλαισιώνει τέλεια τον όξινο και αρωματικό τους χαρακτήρα, σε έναν εξαιρετικό συνδυασμό με ένα καλό ελαιόλαδο, νότες πορτοκαλιού και μια πληθώρα βοτάνων.»

Τέλιες Gourmet Ελιές – 2 Χρυσά Αστέρια

Απόσπασμα από την τελική κριτική των γευσιγνωστών για τις Τέλιες:

« A bite into one of these marinated olives gives a mouthful of flavour, with a fullness but no bitterness. The addition of oil and herbs gives a Greek character which is distinctive. Juicy, grassy and earthy all at once illustrating a skill in curing and balance of salt. One olive has a really long taste which is very pleasing! »

« Μια μπουκιά από αυτές τις μαριναρισμένες ελιές δίνει μια γεμάτη γεύση, με πληρότητα αλλά χωρίς πικράδα. Η προσθήκη ελαιολάδου και βοτάνων δίνει έναν Ελληνικό χαρακτήρα που είναι ξεχωριστός. Ζουμερές, φρέσκες και γήινες ταυτόχρονα, γεγονός που απεικονίζει μια δεξιότητα στην ζύμωση και στην ισορροπία του αλατιού. Μια μόνο ελιά έχει ιδιαίτερα μακρά επίγευση που είναι πολύ ευχάριστη!»

 

Αγουροελιές Gourmet Ελιές – 1 Χρυσό Αστέρι

Απόσπασμα από την τελική κριτική των γευσιγνωστών για τις Αγουροελιές:

 

« These tiny ovals pack a lovely citrus punch with a savoury note. The skin breaks easily in the mouth and the flesh is firm. The marinade is nice balance of acidity and oiliness. We found these verymoreish‘.»

« Αυτές οι μικροσκοπικές οβάλ ελιές συνδυάζουν μια υπέροχη έκρηξη εσπεριδοειδών με μια αλμυρή νότα. Το δέρμα σπάει εύκολα στο στόμα και η σάρκα είναι σφιχτή. Η μαρινάδα έχει καλή ισορροπία οξύτητας και λιπαρότητας. Θεωρούμε ότι δεν τις χορταίνει κανείς.»

 

Λεμονένιες Gourmet Ελιές – 1 Χρυσό Αστέρι

Απόσπασμα από την τελική κριτική των γευσιγνωστών για τις Λεμονένιες:

« These Kalamata olives had a sharp lemon-peel aroma and we liked the freshness of lemon flavour and acidity along with that from the olive, which hummed along with the dusty heat of herbs that we’d associate with Greece. They’re nicely cured and juicy, slightly meaty and with a firm flesh.»

«Αυτές οι ελιές Καλαμών είχαν ένα έντονο άρωμα από φλούδα λεμονιού και μας άρεσε η φρεσκάδα της γεύσης και της οξύτητας του λεμονιού μαζί με την γεύση από την ελιά, που βρίθει από την ζέστη των βοτάνων που θα συνδέαμε με την Ελλάδα. Είναι ωραία ζυμωμένες και ζουμερές, με σφιχτή και πλούσια σάρκα.»

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του φημισμένου διαγωνισμού, δικαιώνει την προσπάθεια των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου στη δημιουργία μοναδικών γευστικών συνδυασμών στα ελαιοπροϊόντα τους, ενώ είναι πλέον σαφές πως ανήκουν στην παγκόσμια ελίτ των gourmet τροφίμων.

Ταυτόχρονα, τα τέσσερα (4) συγκεκριμένα βραβεία των χρυσών αστεριών στα Great Taste Awards του Λονδίνου συμπληρώνουν τον μοναδικό αριθμό των 562 διεθνών βραβεύσεων για τους βιολογικούς ελαιώνες  Σακελλαρόπουλου, σε αναγνωρισμένους διαγωνισμούς υψηλού κύρους ανά τον κόσμο, σηματοδοτώντας  ένα παγκόσμιο ρεκόρ βραβεύσεων για ελαιοπαραγωγό  που καλλιεργεί, παράγει και τυποποιεί αποκλειστικά τα δικά του βιολογικά ελαιοπροϊόντα (Single Estate organic producer).