Στρατηγική επένδυση του Libra Group στην GreenMet

    Από: Startup Team

Το Libra Group, ένας διεθνής επιχειρηματικός όμιλος του οποίου οι θυγατρικές διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες σε περισσότερες από 50 χώρες, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιησε μια στρατηγική επένδυση στην εταιρεία πράσινης ενέργειας GreenMet, παλαιότερα γνωστή ως Greentech Minerals Holdings. Η GreenMet ηγείται της ανάπτυξης υποδομών βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά σπάνιων γαιών, όπως ο πράσινος χάλυβας, για την κάλυψη των αναγκών πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Βορείου Αμερικής.

Η εταιρεία ιδρύθηκε για να καλύψει την ανάγκη για κρίσιμα ορυκτά και μέταλλα υπεύθυνης προέλευσης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας στην προώθηση της αυξημένης διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην κατασκευή υποδομών και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αυτή η επένδυση είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα για τον Όμιλο Libra και συμπληρώνει το ευρύ χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου που περιλαμβάνει ηλιακή, αιολική και βιοαέριο. Η Greenmet εργάζεται επί του παρόντος για την ανάπτυξη έξι μεγάλων έργων που έχουν συνολική προβλεπόμενη αξία άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χτίζει γρήγορα πρωτοφανείς λύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών και μαγνητών.

Η GreenMet ιδρύθηκε από πρώην Green Berets (Αμερικάνικες Ειδικές Δυνάμεις) και κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων πρώην ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης και του Κογκρέσου. Η ομάδα διευθύνεται από τον CEO Drew Horn, πρώην αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος αργότερα ηγήθηκε των προσπαθειών των ΗΠΑ για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση τρωτών σημείων στην αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών. Έχει εργαστεί για αυτά τα ζητήματα από πολλές θέσεις, μεταξύ άλλων στον Λευκό Οίκο, στο Υπουργείο Ενέργειας και στο Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Αμερική. Ίδρυσε την GreenMet για να αντιμετωπίσει τη συντριπτική ανάγκη για μια βιώσιμη και ασφαλή αλυσίδα εφοδιασμού για μέταλλα σπάνιων γαιών, μαγνήτες και πράσινο χάλυβα στη Βόρεια Αμερική.

«Η διασφάλιση μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού για ορυκτά και μέταλλα σπάνιων γαιών, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου χάλυβα, είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα και το οικονομικό μέλλον», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GreenMet, Drew Horn. «Είμαστε περήφανοι που χτίζουμε τα θεμέλια για μεγαλύτερη ανεξαρτησία των πόρων όσον αφορά τα ορυκτά σπάνιων γαιών, τα οποία θα ενισχύσουν την τεχνολογική μας πρόοδο και θα επιτρέψουν επίσης στη Βόρεια Αμερική να κινηθεί προς ένα πιο πράσινο μέλλον».

Η αγορά ορυκτών σπάνιων γαιών των ΗΠΑ είναι ένας τομέας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζουν σε καθημερινά προϊόντα, όπως smartphone και υπολογιστές, καθώς και στους τρόπους μεταφοράς και παραγωγής ενέργειας, ακόμη και σε εξοπλισμό υγείας και κρίσιμες συσκευές εθνικής ασφάλειας, όπως μαχητικά αεροπλάνα και drones. Καθώς η Βόρεια Αμερική εργάζεται για τη μετάβαση σε προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σπάνιες γαίες είναι βασικά συστατικά των ηλιακών συλλεκτών, των ανεμογεννητριών και των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτή η στρατηγική επένδυση έρχεται σε συνέχεια μιας ανακοίνωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την κρίσιμη ανάγκη για εγχώρια παραγωγή ορυκτών και εξόρυξης για την αντιμετώπιση της σημαντικής έλλειψης. Επί του παρόντος, το 84% της εξόρυξης και παραγωγής σπάνιων γαιών γίνεται εκτός της Βόρειας Αμερικής. Επιπλέον, δεν υπάρχουν παγκοσμίως αποδεκτά πρότυπα εξόρυξης ή αρχές ESG που να εφαρμόζονται για τη διασφάλιση βιώσιμων και υπεύθυνων πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης, δήλωσε: «Η GreenMet είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα για τον Όμιλό μας, προσθέτοντας στις παγκόσμιες θυγατρικές μας που θέτουν τα θεμέλια για το μέλλον στην καθαρή ενέργεια με μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Αυτός ο τομέας είναι κρίσιμος για την παγκόσμια οικονομία και το μέλλον του πλανήτη μας». Ο κ.  Λογοθέτης συνέχισε, «ο Drew και η ηγεσία της GreenMet έχουν απαράμιλλη κατανόηση των προμηθευτών και αγοραστών ορυκτών σπάνιων γαιών με αποδεδειγμένη, παγκόσμια προοπτική. Ο Όμιλος Libra είναι περήφανος που προωθεί την αποστολή της GreenMet για τη διασφάλιση μιας πιο βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού για αυτά τα πολύτιμα υλικά που στηρίζουν την οικονομία των ΗΠΑ. Η διασφάλιση της υπεύθυνης προέλευσης αυτών των υλικών είναι το κλειδί για τη μετάβαση σε ένα ασφαλές, πράσινο ενεργειακό μέλλον».

Ως μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου Libra και της GreenMet, τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Ομάδας του Ομίλου Libra θα διοριστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της GreenMet. Η GreenMet έχει επί του παρόντος έξι αναπτυγμένα έργα προς ολοκλήρωση. Η εταιρεία θα αποκαλύψει σύντομα μια συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς και ηγέτες ESG για να συμβουλέυει την επιχείρησή της.