Συμφωνία μεταξύ της Boeing και της Emirates 8,8 δισ. δολαρίων

    Από: Startup Team

Η Emirates Airlines ήρθε σε συμφωνία χθες για την αγορά 30 αεροσκαφών Dreamliner από την Boeing, που θα αποφέρει στην αμερικανική εταιρεία 8,8 δισ. δολάρια σε τιμές καταλόγου, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο εταιρείες από το Ντουμπάι όπου διεξάγεται η ετήσια έκθεση αεροναυπηγικής.

Η συμφωνία αυτή έκλεισε δύο ημέρες αφότου η αεροπορική εταιρεία-ναυαρχίδα του Ντουμπάι ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Boeing, την ευρωπαϊκή Airbus, για την παραγγελία 50 αεροσκαφών τύπου Α350-900, αξίας 16 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου.

Η ασιατική αεροπορική εταιρεία θα παραλάβει τα 30 αεροσκάφη τύπου 787-9 Dreamliner στο πλαίσιο αναθεώρησης μιας προηγούμενης παραγγελίας που αφορούσε την παράδοση από την Boeing 126 αεροσκαφών 777x. Η μεγάλη καθυστέρηση όμως εξαιτίας προβλημάτων στον κινητήρα των αεροσκαφών 777x, αλλά και τεχνικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ανάγκασε την ασιατική εταιρεία να ακυρώσει τα 30 από τα 126 αυτά αεροσκάφη για χάρη των Dreamliner.

Τα Dreamliner 787-9 είναι αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους, με τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν στην καμπίνα τους από 242 έως 330 επιβάτες, σε 2 κατηγορίες θέσεων.

Ο πρόεδρος της Emirates, Τιμ Κλαρκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο επισπεύδει τον αρχικό σχεδιασμό της για ανάπτυξή της κατά 30% με χρονικό ορίζοντα έως το 2025. Έως τα τέλη Οκτωβρίου ο στόλος της Emirates απαριθμούσε 270 αεροπλάνα, 123 εκ των οποίων είναι τύπου Airbus A380, τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά ακύρωσε τα Α380 που είχε παραγγείλει από την ευρωπαϊκή εταιρεία, θέλοντας να αποκτήσει πιο μικρά και ευέλικτα σκάφη, μια ακύρωση που οδήγησε την Airbus στην κατάργηση της παραγωγής των συγκεκριμένων αεροπλάνων.

Πηγή: naftemporiki.gr