Τα private jets κατακτούν τους ελληνικούς αιθέρες

    Από: Startup Team

Να αυξήσει τα μερίδιά της σε μια απαιτητική, αλλά πολλά υποσχόμενη αγορά, φιλοδοξεί η NetJets, εταιρεία που δραστηριοποιείται για τρεις δεκαετίες στο κομμάτι των αερομεταφορών με private jets. Η ελληνική αγορά θεωρείται η έβδομη ισχυρότερη στην Ευρώπη και τα περιθώρια ανάπτυξης που βλέπει η διοίκηση της βρετανικών συμφερόντων εταιρείας είναι τεράστια.

Η χώρα μας ήταν άλλωστε από τις πρώτες που είχαν μπει στον τουριστικό χάρτη της NetJets από την έναρξη των δραστηριοτήτων της. Το 50% των πτήσεων πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Μύκονο, ενώ ζήτηση ως προορισμός παρουσιάζει και η Θεσσαλονίκη. Το 2018 η άνοδος που κατέγραψε η NetJets στην Ελλάδα ήταν διπλάσια από την ευρύτερη αγορά, καθώς οι ώρες πτήσης αυξήθηκαν κατά 8% σε 2.477 και ο συνολικός αριθμός των πτήσεων διαμορφώθηκε σε 1.351 ενισχυμένος κατά 9%.

«Η Ελλάδα είναι η δέκατη μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική αγορά στην Ευρώπηκαι αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των ωρών πτήσεων από την Ευρώπη, δηλαδή σχεδόν 25.211 πτήσεις. Για την NetJets Europe, η Ελλάδα είναι η έβδομη μεγαλύτερη αγορά σε ώρες πτήσεων και αντιπροσωπεύει το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής κίνησης πτήσεων», ανέφερε ο Tom Ville, Marketing & Public Relations Manager της NetJets κατά τη διάρκεια πτήσης που διοργανώθηκε για Έλληνες δημοσιογράφους πάνω από τα ελληνικά νησιά , προσθέτοντας πως το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα αγγίζει το 10%, ποσοστό διπλάσιο από τον αμέσως επόμενο ανταγωνιστή.

Επενδύσεις 18 δισ. δολάρια για νέα αεροσκάφη

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 30 πελάτες με έδρα την Ελλάδα και βλέπουμε ότι ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τους κατά τα προσεχή έτη», διευκρίνισε.

Ο όμιλος δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια και γι’ αυτό το λόγο επενδύει συστηματικά ποσά στην ανανέωση του στόλου. Μάλιστα το 2012 υλοποίησε επενδύσεις της τάξης των 18 δισ. δολαρίων για την παραγγελία καινούριων αεροσκαφών. Σύμφωνα με τον κ. Ville ενώ ο μέσος όρος ζωής ενός αεροσκάφους αγγίζει τα 30 έτη, η πολιτική της NetJets είναι να τα αντικαθιστά κάθε 10 με 15 έτη. Ειδικότερα, το 40% των αεροσκαφών της NetJets είναι έως τριών ετών, ενώ μέχρι τα τέλη του 2019 αναμένεται να προστεθούν στην «οικογένεια» των ευρωπαϊκών αεροσκαφών επιπλέον 14 αεροσκάφη.

700 αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο 

«Ήμασταν από τις πρώτες εταιρείες που πριν από 30 χρόνια βάσισαν τη λειτουργία τους στη λογική του sharing economy και ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ουσιαστικό ανταγωνιστή», ανέφερε από την πλευρά της η Marta De La Rocha, Regional Senior Vice President της NetJets Europe.

Εξήγησε πως η ενοικίαση ενός αεροσκάφους είναι περισσότερο συμφέρουσα λύση από την ιδιοκτησία, καθώς όπως είπε, εκτός από τα υψηλά κόστη συντήρησης, ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ενός και μόνο πιλότου, αλλά και να πραγματοποιεί συγκεκριμένες ώρες πτήσεων, κατά μέσο όρο 400, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να δικαιούται της σχετικής άδειας.

«Η ιδιοκτησία ενός αεροσκάφους αποτελεί τεράστια επένδυση, για ένα μέσο μεταφοράς που χάνει την αξία του χρόνο με το χρόνο. Έπειτα μπορούν να ανακύψουν τεχνικά προβλήματα και οι επιβάτες να μην καταφέρουν να πετάξουν. Εμείς διαθέτουμε ένα στόλο 700 αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 100 στην Ευρώπη, και μπορούμε να στείλουμε αεροσκάφος σε οποιοδήποτε σημείο της Γηραιάς Ηπείρου το αργότερο σε 52 λεπτά».

Όπως τόνισε η κα. De La Rocha, το 60% των ταξιδιών είναι επαγγελματικού χαρακτήρα και το υπόλοιπο 40% αναψυχής. Η πτήση κοστίζει 4.000 ευρώ την ώρα και οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε Βραζιλία, ΗΠΑ, Νότιο Αφρική, Κίνα, Ινδία, Ανγκόλα, ακόμα και Αυστραλία. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει πρόσβαση σε 5.000 αεροδρόμια παγκοσμίως, απασχολεί 500 άτομα στο operation center στην Λισαβόνα και έχει 900 άτομα πλήρωμα.

Πηγή: Fortunegreece.com