Τα “30 κάτω των 30” κορυφαία “οικονομικά μυαλά” για το 2020

    Από: Startup Team

Τα κορυφαία “οικονομικά μυαλά” της νέας γενιάς “κρύβονται” πλέον σε εταιρείες εξαγορών, hedge funds και επενδυτικές τράπεζες, καθώς και σε καινοτόμες χρηματοπιστωτικές εταιρείες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από υπηρεσίες διευκόλυνσης πληρωμών έως δανειοδότηση κρυπτονομισμάτων. Η επέλαση των private equities και των νέων χρηματοοικονομικών τεχνολογιών είναι ιδιαίτερα εμφανής στη φετινή λίστα των “30 κάτω των 30” εκπροσώπων του χρηματοοικονομικού τομέα.

Τα ανερχόμενα αστέρια του χώρου εργάζονται σε μεγάλους οργανισμούς όπως η Bridgewater Associates, η Apollo Global Management, η Goldman Sachs και η KKR. “Τρέχουν” επίσης μικρότερες επιχειρήσεις όπως η Centre Lake Capital, η Divvy Homes και η Celsius Network.

Περιπτώσεις που ξεχωρίζουν

Η 29χρονη Magdalena Kala είναι dealmaker και “τρέχει” τις επενδύσεις που πραγματοποιεί σε επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων η Bain Capital, ο private equity γίγαντας των 105 δισ. δολαρίων. Η πορεία της προς τη Bain Capital, όπου σήμερα η Kala κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου, ξεκίνησε από ένα αγροτικό χωριό της Πολωνίας. Από εκεί, η Kala εστείλε emails, σε σπαστά αγγλικά, σε 270 πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, αναζητώντας μια υποτροφία. Κάπως έτσι, βρέθηκε στο Mercersburg Academy της Πενσυλβάνια και από εκεί στο Harvard, απ’ όπου κατέληξε στη Bain Capital. Σημείο σταθμός για τη μετέπειτα πορεία της στην εταιρεία η εμπλοκή της στη επένδυση της Bain στη Sundial Brands, η οποία πωλήθηκε στη Unilever. Σήμερα, η Kala παίζει καταλυτικό ρόλο στην επένδυση ύψους 3 δισ. δολαρίων που έχει πραγματοποιήσει η Bain για τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας κρουαζιεροπλοίων με τον Richard Branson. Η Kala βρίσκεται επίσης πίσω από το δημοφιλές newsletter Retales, που εστιάζει σε θέματα συμπεριφοράς καταναλωτών και στο “χτίσιμο” καταναλωτικών brands.

Στα 29 της, η Amber Feng είναι επικεφαλής εταιρικών καρτών του fintech γίγαντα Stripe, που κατά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτιμήθηκε στα 35 δισ. δολάρια. Η Fens ήταν μία από τους πρώτους 10 εργαζόμενους που προσέλαβε η Stripe το 2012. Ήταν αυτή που “έγραψε” το μεγαλύτερο τμήμα του κώδικα της πλατφόρμας πληρωμών Stripe Connect, η οποία βοηθά εταιρείες όπως η Lyft, η Shopify και η Kickstarter να δέχονται πληρωμές από δεκάδες εκατομμύρια πελάτες. Στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος υποδομών της Stripe, έχοντας υπό την καθοδήγησή της μια ομάδα 100 ατόμων. Σήμερα, είναι υπεύθυνη για τη νέα εταιρική πιστωτική κάρτα Stripe, που έκανε το ντεμπούτο της τον Σεπτέμβριο.

Ο Naoki John Yoshida, 29 ετών, είναι επικεφαλής του private equity Hellman & Friedman, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 45 δισ. δολαρίων. Ο Yoshida ειδικεύεται σε επενδύσεις λογισμικού και είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από την εξαγορά ύψους 11 δισ. δολαρίων της Ultimate Software, νωρίτερα φέτος, όπου κατέχει πλέον και θέση στο διοικητικό της συμβούλιο. Προηγουμένως ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Kronos, μιας άλλης μεγάλης εταιρείας λογισμικού. Ξεκίνησε από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley.

Ο Paul Gu είναι συνιδρυτής και επικεφαλής προϊόντων της Upstart, μιας διαδικτυακής τράπεζας που βοηθά τους πελάτες της να αναχρηματοδοτήσουν τις οφειλές τους σε πιστωτικές κάρτες. Η αξία της Upstart αποτιμήθηκε στα 750 εκατ. δολάρια κατά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της. Ο Gu, 28 ετών, είναι επικεφαλής της 20μελούς ομάδας επιστημονικών δεδομένων της τράπεζας, που αξιοποιεί τη μηχανική μάθηση και τα μη συμβατικά δεδομένα (όπως το επίπεδο σπουδών) για να αξιολογήσει το ρίσκο των δανειοληπτών. Το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Upstart “εγκρίνει 27% περισσότερες αιτήσεις από το παραδοσιακό μοντέλο και προσφέρει 16% χαμηλότερο μέσο επιτόκιο για τα εγκεκριμένα δάνεια”, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών (CFPB). Η Upstart αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 80% ετησίως, σύμφωνα με τον Gu, ενώ έχει ετήσια έσοδα ύψους 200 ​​εκατ. δολαρίων, με βάση τις εκτιμήσεις του Forbes.

Ως διευθυντικό στέλεχος της Blackstone Group, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα παγκοσμίως, ο Adam Leslie είναι υπεύθυνος για τις συμφωνίες ακινήτων που πραγματοποιεί η εταιρεία στους τομείς των γραφείων και των επιστημών υγείας. Πρωτοστάτησε επίσης στην πρόσφατη “απόβαση” της Blackstone στην αγορά γραφείων του Σιάτλ, ύψους 2 δισ. δολαρίων. Ο Leslie, 29 ετών, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξαγορά ύψους 19 δισ. δολαρίων του τομέα αποθηκών της GLP στις ΗΠΑ αλλά και στην απόκτηση, έναντι 5,5 δισ. δολαρίων, 11.000 διαμερισμάτων στην γειτονιά Stuyvesant Town / Peter Cooper Village του Μανχάταν.

Ο Sam Bobley, 28 ετών, είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Ocrolus, μιας νεοφυούς fintech εταιρείας, ηλικίας μόλις 5 ετών, που χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για την ανάγνωση εγγράφων. Όταν τράπεζες όπως η OnDeck και η Sofi αξιολογούν υποψήφιους πελάτες, χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Ocrolus για να σταχυολογήσουν τους τραπεζικούς φακέλους τους, επιταχύνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης των δανείων. Η Ocrolus έχει έσοδα ύψους περίπου 1 εκατ. δολαρίων τον μήνα και αποτιμήθηκε στα 100 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια του γύρου χρηματοδότησής της τον Μάιο του 2019.

Ο 29χρονος Moiz Khan είναι υπεύθυνος για επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων του Palestra Capital, ενός hedge fund υψηλών αποδόσεων με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Ο Khan εξειδικεύεται στις μετοχές εταιρειών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και καθετοποιημένου λογισμικού. Στις πιο πρόσφατες “επιτυχίες” του περιλαμβάνονται οι επενδύσεις στις Fidelity National Information Services και Fleetcor. Έχει επίσης μικρές συμμετοχές στη Fir Tree Partners και στη Warburg Pincus.

Ο Maximilian Fikke, 28 ετών, είναι διευθυντικό στέλεχος στο private equity BC Partners, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 25 δισ. δολαρίων, με τομέα ευθύνης τις επενδύσεις σε εταιρείες λογισμικού και τεχνολογίας. Ο Fikke έχει εμπλακεί σε σημαντικές συμφωνίες όπως η εξαγορά ύψους 3 δισ. δολαρίων της Chewy, η οποία πλέον είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και έχει κεφαλαιοποίηση 9 δισ. δολαρίων, και οι επενδύσεις στη Navex Global, όπου έχει και ρόλο παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, και στη Suddenlink, η οποία έχει μετονομαστεί πλέον σε Altice USA.

Ακολουθεί ολόκληρη η λίστα των “30 κάτω των 30” του χρηματοοικονομικού τομέα.

Πηγή; Capital.gr