TBI Bank: Καθαρά κέρδη ρεκόρ όλων των εποχών για το 2021

    Από: Startup Team

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αντιμετωπίσει απροσδόκητες προκλήσεις, μόλις ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας άρχισε να εξασθενεί, ακολούθησαν τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία. Αυτές οι εποχές ήταν δύσκολες για κάθε επιχείρηση σε όλο τον κόσμο,  ωστόσο κάποιοι αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικοί από άλλους. Σε αυτό το διάστημα, η TBI Bank εγκαινίασε πολλά νέα προϊόντα και πρωτοβουλίες, εστίασε στους πελάτες της και συνέχισε να χτίζει ισχυρές ομάδες στις κύριες αγορές δραστηριοποίησής της, επισφραγίζοντας την επιτυχία της.

Τα ενοποιημένα μη ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα της TBI Bank δείχνουν καθαρό κέρδος ρεκόρ ύψους 27,5 εκατ. ευρώ το 2021, δηλαδή 39% υψηλότερο από τα αποτελέσματα του 2020. Κατά τη διάρκεια του έτους, η TBI ενέταξε νέους συνεργάτες της BNPL, συμπεριλαμβανομένων νέων καθετοποιημένων κλάδων και είναι πλέον παρούσα σε 14.000+ εμπορικές τοποθεσίες. Η Τράπεζα προσαρμόστηκε γρήγορα στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγοράς και στις προτιμήσεις των καταναλωτών, γεγονός που βοήθησε τόσο τους επιχειρηματικούς κλάδους λιανικής όσο και τους κλάδους μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναπτυχθούν πάνω στις τάσεις της αγοράς και να συμβάλουν θετικά στο συνολικό αποτέλεσμα.

Η TBI Bank ούσα εκ των ηγέτιδων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσον αφορά στον καταναλωτικό δανεισμό και το BNPL, το 2021 εξυπηρέτησε σχεδόν 1,25 εκατομμύρια αιτήσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και εξέδωσε σχεδόν 500 χιλιάδες σχέδια πληρωμών. Η ανάπτυξη παρατηρείται τόσο στον τομέα της λιανικής όσο και στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς το συνολικό ενεργητικό της Τράπεζας αυξήθηκε κατά σχεδόν 30% φθάνοντας τα 710 εκατ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο δανείων έφθασε τα 544 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. Η Ρουμανία, η μεγαλύτερη επιχειρηματική αγορά της TBI Bank, ήταν πρώτη όσον αφορά στην ανάπτυξη (κατέχοντας το 38%, με τις υπόλοιπες αγορές να έχουν το 32%) και τη συμβολή στη συνολική επιχειρηματική απόδοση.

Με βάση αυτές τις θετικές επιχειρηματικές επιδόσεις, τα έσοδα της Τράπεζας αυξήθηκαν σε 124 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 24%, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 14%. Αυτό, επέτρεψε στα λειτουργικά κέρδη για το 2021 να ανέλθουν σε 96 εκατ. ευρώ, έχοντας αύξηση σχεδόν 30% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 34,6 εκατ. ευρώ, με αύξηση 50% σε σχέση με το 2020. Η αύξηση κατά 19% των γενικών εξόδων της Τράπεζας σε 61 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στην επιταχυνόμενη αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και στις επενδύσεις σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους και αγορές.

Επίσης, το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της TBI Bank έφτασε τα 411 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους επιτυγχάνοντας ανάπτυξη και ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις της αγοράς. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ανάπτυξη καταγράφηκε στη Ρουμανία, όπου η Τράπεζα αύξησε το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων λιανικής κατά 53%, ενώ η συνολική αγορά συρρικνωνόταν.

Στο τέλος του 2021 η Τράπεζα είχε ισχυρή και καλά εξασφαλισμένη θέση τόσο από πλευράς κεφαλαίων όσο και από πλευράς ρευστότητας – σε ενοποιημένη βάση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) ήταν στο 23% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) – 376% (πάνω από 3,5 φορές πάνω από το κανονιστικό όριο). Οι εργασίες της TBI Bank συνδυάστηκαν με την απόδοση του χαρτοφυλακίου εργασιών (ROWP) στο 27% και επέτρεψαν στην απόδοση του ενεργητικού (ROA) και στην απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φθάσουν το 4,3% και το 18,4%, αντίστοιχα. Αυτό, τοποθετεί για άλλη μια φορά την TBI Bank μεταξύ των πιο κερδοφόρων τραπεζών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Δήλωση Petr Baron

«Τα υψηλά αποτελέσματα του 2021 που αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών, αντικατοπτρίζουν την εξαιρετική δουλειά ολόκληρης της ομάδας της TBI, η οποία συνεχώς επαναπροσδιορίζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αιχμής σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης, ικανοποιώντας τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών», δήλωσε ο Petr Baron, Διευθύνων Σύμβουλος της TBI και πρόσθεσε: «Το 2021 σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ιστορία του οργανισμού μας με την είσοδο σε νέες αγορές, τη Λιθουανία και την Ελλάδα. Έχουμε μεγάλη σιγουριά για το 2022, με σκοπό να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση στην BNPL στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συνεχίσουμε να προκαλούμε τα καθιερωμένα πρότυπα στον τραπεζικό τομέα. Φυσικά, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη στήριξη των συναδέλφων και των φίλων στην Ουκρανία που αντιμετωπίζουν τόσο δύσκολες στιγμές».