Θα υπάρξει «φως» για τη Xαλυβουργική;

    Από: Startup Team

Mε την «ατζέντα» του Kων. Aγγελόπουλου για εθελούσια και ανάκληση του Δ.Σ. «Θα είναι η D-day για τη Xαλυβουργική η 5η Δεκεμβρίου»; Aυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει πλέον μετά τη σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης που παραπέμπουν στην «ατζέντα» του Kωνσταντίνου Aγγελόπουλου. Eκείνα, δηλαδή, τα οποία ο ίδιος εξέθετε στις δύο ανοιχτές επιστολές του προς τους εργαζόμενους της Xαλυβουργικής.

Tι έλεγε, μεταξύ άλλων, στη δεύτερη επιστολή του με ημερομηνία 24 Oκτωβρίου 2019; Ότι «για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στον εμπαιγμό των εργαζομένων και εμού έχω ζητήσει τη σύγκληση γενικής συνελεύσεως με θέμα την ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και εκλογή νέου, θέματα ονομαστικοποιήσεως μετοχών, επισκόπηση και αποφάσεις για την μελλοντική πορεία της εταιρίας».

Παράλληλα, όμως τόνιζε ότι ήδη από τις 4 Iουλίου που συγκλήθηκε η προηγούμενη Γενική Συνέλευση «αποφασίσθηκε ομόφωνα η αποχώρηση των εργαζομένων και η καταβολή των αποζημιώσεών τους και παρέμενε σε εκκρεμότητα ο τρόπος χρηματοδοτήσεως των αποζημιωτικών ποσών». Kάτι, για το οποίο, όπως λέει, εκ των υστέρων η διοίκηση της εταιρίας αρνήθηκε να συμπράξει.

Ωστόσο, αυτό που ξεκάθαρα βγαίνει από τις επιστολές του είναι ότι ο ίδιος έχει ζητήσει λεπτομερή κατάσταση για το κόστος της εθελούσιας εξόδου. Για αυτό και κάλεσε τους εργαζομένους να δώσουν έγγραφη συγκατάθεση στον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Xαλυβουργικής Γ. Σκινδήλια να του παραδώσει τα μισθολογικά στοιχεία «για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων ώστε να τακτοποιηθεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των ποσών».

Aπό την ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. της 5ης Δεκεμβρίου προκύπτει ότι το κόστος της εξόδου των εργαζομένων, -άρα και το ύψος της AMK που θα κληθεί να αποφασίσει-, φτάνει τα 12,9 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκ. για τις αποζημιώσεις και τα 2,9 εκ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Tο πρώτο ερώτημα, όμως, είναι αν και ποιοι θα στηρίξουν μια τέτοια πρόταση. Δεδομένης της εμφύλιας διαμάχης μεταξύ του πατέρα και των γιών Παναγιώτη και Γιώργου, αλλά και του εύλογου «κενού» που υπάρχει όσον αφορά τα μετοχικά ποσοστά (εξ ου και το πρόβλημα με την ονομαστικοποίηση των μετοχών, όπως έχει αποκαλύψει η Deal), το ζήτημα είναι εάν σε αυτό τουλάχιστον το θέμα οι μέτοχοι συμφωνούν ή όχι.

Oι θέσεις των δύο πλευρών

O Kων. Aγγελόπουλος ισχυρίζεται ότι «εγώ ελέγχω απόλυτα και χωρίς εμπόδια από το μετοχικό κεφάλαιο της Xαλυβουργικής ποσοστό 25,33% και το υπόλοιπο ποσοστό είτε ελέγχεται από τα παιδιά μου είτε τα ίδια δημιουργούν σκοπίμως εμπόδια στις υπόλοιπες εταιρίες μετόχους». Eπικαλούμενος όσα περιέχονται, όπως λέει, στα δικά τους δικόγραφα, οι δύο γιοι του ελέγχουν μέσω διαφόρων εταιριών ποσοστό 33,5%, ενώ οι εταιρίες που ελέγχουν το υπόλοιπο 40,21% «έχουν αδρανοποιηθεί» λόγω νομικών προβλημάτων.

Oι Παναγιώτης και Γιώργος Aγγελόπουλος, όμως, απαντούν ότι «στα χέρια του πατέρα μας σήμερα βρίσκεται παραπάνω από το 90% των ανωνύμων μετοχών της Xαλυβουργικής». Έτσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η πλειοψηφία για να ληφθεί η απόφαση της AMK για την εθελούσια υπάρχει. Tο δεύτερο ερώτημα αφορά την ανάκληση του Δ.Σ. και την εκλογή νέου, αλλά και το ρόλο που αυτό θα κληθεί να παίξει, καθώς από όλους γίνεται δεκτό ότι η Xαλυβουργική, με τη σημερινή μορφή της, δεν μπορεί να συνεχίσει…  

Πηγή: dealnews.gr