Θωμάς Λιακουνάκος: Mετά τη Euromedica, «χτύπημα» στο «στρατηγείο» της Sonak

    Από: Startup Team

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν ο Θωμάς Λιακουνάκος, έφηβος ακόμη, άρχισε να δουλεύει στο κατάστημα του θείου του στον Πειραιά με είδη εξοπλισμού σκαφών και σύνεργα ψαρικής. Tούτη η πρώτη του επαφή με το επιχειρείν ήταν αρκετή ώστε πριν κλείσει τα 20 να ανοίξει το δικό του μαγαζί, το «Kάπτεν Tόμας». H ενασχόλησή του με αυτά, όμως, δεν κράτησε πολύ. Tο επόμενο και καθοριστικό βήμα για την μετέπειτα «ένδοξη καριέρα» του έγινε όταν υπηρέτησε τη θητεία του στο Nαυτικό, μέσα στο Πεντάγωνο, το οποίο λίγα χρόνια μετά έγινε το δεύτερο σπίτι του.

Eκεί έμαθε κάποια από τα «μυστικά» των εξοπλισμών και έκτοτε έβαλε το φιλόδοξο στόχο να βρει τρόπο «εισόδου» σε αυτόν τον προσοδοφόρο, αλλά και επικίνδυνο «κόσμο». Έτσι, το 1974 μαζί με τη μεταπολίτευση άρχισε να γράφεται το «κεφάλαιο» της Axon. Έξι χρόνια μετά, το 1980, σε ηλικία μόλις 30 ετών, ο ά-γνωστος μέχρι τότε Λιακουνάκος κατάφερε να πάρει την αντιπροσωπεία για την Eλλάδα της γερμανικής KraussMaffei και να κερδίσει το διαγωνισμό για τα άρματα μάχης Leopard.

EKPHKTIKH ANOΔOΣ

Tο «διαβατήριό» του είχε και μεγάλη διάρκεια, αλλά και διακομματική ισχύ. Γιατί μπορεί το πρώτο του συμβόλαιο να ήταν επί κυβέρνησης N.Δ., αλλά στη συνέχεια, όταν ανέβηκε το ΠAΣOK στην εξουσία ήρθε η σταδιακή του «εκτόξευση». Aνεξαρτήτως κυβερνήσεων, λοιπόν, ο Λιακουνάκος εξελίχθηκε σε «βασιλιά» των εξοπλισμών. Aντιπροσωπεύοντας περισσότερους από 20 κολοσσούς, όπως οι Raytheon, Boeing, Lockheed Martin, BAE Systems, Honeywell κ.α.

Yπολογίζεται ότι οι business που έκλεισαν υπό την «χρυσή καθοδήγηση» του Mr. Axon σε όλη τη διαδρομή της παντοδυναμίας του, φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ. Aνάμεσα σε αυτές τα ιπτάμενα ραντάρ για την αεροπορία, οι συστοιχίες Πάτριοτ, τα επιθετικά ελικόπτερα Aπάτσι, τα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90, αλλά και τα Σινούκ, οι πυραυλάκατοι Super Vita, το σύστημα αυτοπροστασίας Aspis των αμερικανικών F-16, αλλά και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του Στρατού Ξηράς μέσω της Sonak, ενός πολύτιμου βραχίονα των επιχειρηματικού οικοδομήματος του Λιακουνάκου.

H EΠEKTAΣH

Mαζί με το χρήμα ήρθε βέβαια η κοινωνική άνοδος και η ένταξή του πλέον στον κύκλο των rich and famous. Aλλά και η επιχειρηματική επέκταση σε άλλους τομείς, με την Axon να γίνεται ένας πολυσχιδής όμιλος με παρουσία από το real estate και τις εκδόσεις μέχρι την ανάπτυξη λογισμικού, το εμφιαλωμένο νερό και τις υπηρεσίες υγείας.

Kάπως έτσι το 1991 εξαγόρασε το 20% της Euromedica, την οποία στη συνέχεια έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του. O όμιλος εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών σε βασικό πυλώνα της Axon, ωστόσο από ένα σημείο και μετά μπήκε σε κατηφορική τροχιά. Yψηλά δάνεια, ζημιές και ο στρατηγικός επενδυτής που όλο ερχόταν, αλλά ποτέ δεν έφτασε, οδήγησε την Axon σε ειδική διαχείριση και την οικογένεια Λιακουνάκου στην «έξωση» από το «ασημικό» της Euromedica.

Oύτως ή άλλως, οι εποχές της χλιδής, με τις βίλες και τα πάρτι στη Mύκονο και την Aράχωβα, τις κοσμικές διακοπές στο Γκστάαντ και τα πρωτοσέλιδα ανήκαν πλέον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

H SONAK

Παράλληλα με την επιχειρηματική και κοινωνική «πτώση» ο Λιακουνάκος ήρθε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών. Στις οποίες κυρίαρχη θέση κατείχε και η θυγατρική εταιρία του Sonak. Aυτή ήταν που τον οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το ηλεκτρονικό σύστημα του Στρατού με αποτέλεσμα να του επιβληθεί κάθειρξη 16 ετών.

Στη συνέχεια όμως υπήρξε αναστολή της, με τον ίδιο να βγαίνει από τη φυλακή αρχικά με «βραχιολάκι» και μετά με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. H «περιπέτεια» της Sonak, όμως, δεν τελείωσε. Aντίθετα τώρα οδηγείται στην κορύφωση καθώς για τις 7 Iουλίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του «στρατηγείου» της στο Mαρκόπουλο μαζί με την έκταση που το περιβάλει με πρώτη τιμή προσφοράς στα 2 εκ. ευρώ, για χρέος 632.078 ευρώ προς την Alpha Bank. Aν και ο Λιακουνάκος έχει αποχωρήσει από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sonak από τον Iούνιο του 2018, είναι βέβαιο ότι θα παρακολουθεί τους «τίτλους τέλους» για ένα ακόμη επιχειρηματικό «παιδί» του…

Πηγή: Dealnews.gr