Τι βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη… έξοδο των CEOs μέσα στο 2019;

    Από: Startup Team

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, μια σειρά διευθύνοντων συμβούλων γνωστών εταιρειών έχασαν τις δουλειές τους, αρχίζοντας από τον Adam Neumann, τον χαρισματικό αλλά αμφιλεγόμενο ιδρυτή της WeWork. Ο ίδιος ηγήθηκε της εταιρείας κατά τη διάρκεια της τρελής πορείας επέκτασής, αλλά στη συνέχεια η απόπειρα εισαγωγής της στο χρηματιστήριο αποδείχθηκε ιδιαίτερα προβληματική. Μετά την απομάκρυνση του Neumann, η WeWork ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι αποσύρει την αίτηση για αρχική δημόσια προσφορά που είχε υποβάλλει.

Μια άλλη αναχώρηση CEO την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε αίσθηση είναι εκείνη του Kevin Burns της Juul, η οποία είναι αντιμέτωπη με αγωγές, έρευνες των εποπτικών αρχών, και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε τρομερές πνευμονολογικές παθήσεις.

Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ο Devin Wenig της eBay, η οποία δέχεται πίεση από ακτιβιστές επενδυτές να επιλέξει τον δρόμο της διάσπασης· ο Ramesh Tainwala της Samsonite, ο οποίος κατηγορείται ότι «φούσκωσε» το βιογραφικό του· και ο John Flint της HSBC, ύστερα από μια γεμάτη αναταράξεις 18μηνη θητεία του.

Είναι σαφές ότι πλέον επιταχύνεται μια τάση που έκανε την εμφάνισή της νωρίτερα φέτος. Τον Σεπτέμβριο, ο Hiroto Saikawa εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του CEO της Nissan, επειδή είχε φροντίσει να λαμβάνει μια επιπλέον αμοιβή από την εταιρεία πέρα από τις προβλεπόμενες απολαβές του. Και μια άλλη θέση σε εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων κρέμεται από μια κλωστή. Την περασμένη εβδομάδα, οι Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στον CEO της Volkswagen, Herbert Siess, για χειραγώγηση της αγοράς.

Ούτε κι ο Αύγουστος ήταν καλύτερος για τους διευθύνοντες συμβούλους. Σύμφωνα με την Challenger, Gray & Christmas, τον Αύγουστο υπήρξαν 159 αποχωρήσεις CEO – ο μεγαλύτερος αριθμός από τότε που η εταιρεία άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 2003.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Patrick Byrne της Overstock, Dion Weisler της HP, Rupert Hogg της Cathay Pacific, Scott Wagner της GoDaddy, Karl Roessner της E*Trade, και Jeff Cain της Crossfit.

Τι συμβαίνει πραγματικά; Ο Andy Challenger, αντιπρόεδρος στην Challenger, Gray & Christmas, λέει ότι ένας κλασικός λόγος είναι η συνταξιοδότηση των γηραιών CEO και η αντικατάστασή τους από νεότερους, ειδικά καθώς αναμένεται η έλευση μιας περιόδου οικονομικής επιβράδυνσης. «Με την προοπτική αναταράξεων στον ορίζοντα, κάποιοι CEO πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα να αποχωρήσουν». Άλλοι λόγοι είναι η πίεση από ακτιβιστές επενδυτές, ζητήματα υγείας, αλλά και σκάνδαλα, τα οποία αναγκάζουν τα διοικητικά συμβούλια να διώξουν κορυφαία στελέχη για να γλιτώσουν από την αρνητική δημοσιότητα και την ανυπομονησία των μετόχων.

Πηγή: fortunegreece.com