To deal με την Avaya που έκανε δισεκατομμυριούχο τον CEO της RingCentral, Vlad Shmunis

    Από: Startup Team

Ο Ουκρανός επιχειρηματίας Vlad Shmunis είναι πλέον δισεκατομμυριούχος, χάρη σε μια πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία του, RingCentral, με έδρα το Μπέλμοντ της Καλιφόρνια, η οποία παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μέσω cloud, όπως υπηρεσίες τηλεφωνίας, ανταλλαγής μηνυμάτων, τηλεδιασκέψεων κ.ά., σε επιχειρήσεις.

Στις 3 Οκτωβρίου, η RingCentral ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Avaya, προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, για την ανάπτυξη μιας νέας cloud πλατφόρμας. Η εταιρεία του Shmunis θα καταβάλει 500 εκατ. δολάρια στην Avaya, που περιλαμβάνουν μια προκαταβολή ύψους 375 εκατ. δολαρίων -κυρίως σε μετοχές της RingCentral- για μελλοντικές πληρωμές και δικαιώματα, καθώς και επένδυση 125 εκατ. δολαρίων σε προνομιούχες μετοχές για το 6% του μετοχικού κεφαλαίου της Avaya.

Η Wall Street αγκάλιασε τη συμφωνία, η οποία προσφέρει στη RingCentral πρόσβαση στο πελατολόγιο της Avaya, που αριθμεί 100 εκατομμύρια χρήστες -σε σύγκριση με τα 2 εκατομμύρια χρηστών της RingCentral- και αντίστοιχα βοηθά την Avaya να αποπληρώσει το σημαντικό χρέος της. Οι μετοχών της Avaya και της RingCentral αυξήθηκαν κατά 30,7% και 28% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση. Μάλιστα, ενώ η μετοχή της Avaya έπιασε “ταβάνι” στις 9 Οκτωβρίου, αυτή της RingCentral εξακολουθεί να “καλπάζει”. Ειδικότερα, η μετοχή της RingCentral έκλεισε στις 17 Οκτωβρίου στα 170,17 δολάρια, αυξημένη κατά 40,3% σε σύγκριση με την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας. Η χρηματιστηριακή αξία της RingCentral ανέρχεται σε 14,1 δισ. δολάρια.

Ο Vlad Shmunis, ο οποίος διατελεί διευθύνων σύμβουλος, έχει σήμερα περιουσία ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εκτίμηση του Forbes, με βάση το ποσοστό 8,5% της RingCentral συν τα δικαιώματα αγοράς μετοχών (options) που κατέχει. Ο συνιδρυτής της εταιρείας και CTO Vlad Vendrow κατέχει μετοχές αξίας περίπου 600 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον τελευταίο στοιχεία της εταιρείας. (Η RingCentral αρνήθηκε να σχολιάσει και να παρέχει πληροφορίες).

Ο Shmunis και η οικογένειά του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο με μεταπτυχιακό στους υπολογιστές, δούλεψε ως τεχνικός υπολογιστών σε μια startup εταιρεία της Silicon Valley. “Συνειδητοποίησα αρκετά γρήγορα ότι ως προγραμματιστής λογισμικού, ήμουν καλός, δήλωσε ο Shmunis σε συνεργάτη του Forbes το 2017. “Σε αυτό όμως που ήμουν πραγματικά καλός ήταν η κατανόηση των αναγκών των πελατών και των λύσεων που οι προγραμματιστές ήταν εφικτό να προσφέρουν, και έτσι μεταπήδησα στην τεχνική διεύθυνση αρκετά νωρίς”.

Πριν τη δημιουργία της RingCentral, ο Shmunis ίδρυσε το 1992 την Ring Zero Systems, εταιρεία λογισμικού εταιρικής επικοινωνίας. Η Ring Zero εξαγοράστηκε από την Motorola το 1998 έναντι τιμήματος που δεν δημοσιεύθηκε. Στη συνέχεια ο Shmunis ίδρυσε το 1999 τη RingCentral με τον Vendrow, ο οποίος ήταν προηγουμένως μηχανικός στις RingZero και Motorola. Οι δυό τους οδήγησαν τη RingCentral στο χρηματιστήριο το 2013.

Πηγή: capital.gr