Το «Ελληνικό» της Ρουμανίας χρειάστηκε μόλις… τέσσερα χρόνια!

    Από: Startup Team
Σε χρόνο-ρεκόρ ολοκληρώθηκε ένα έργο μεγάλης αστικής ανάπλασης, μικρότερου μεγέθους αλλά αντίστοιχης πολυπλοκότητας με το Ελληνικό.

Την περασμένη Παρασκευή άνοιξε τις πύλες της στην Τιμισοάρα η τεράστια αστική ανάπλαση Iulius Town. Η επένδυση των 442 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε από τη σύμπραξη του Ρουμάνου επιχειρηματία στον χώρο των εμπορικών κέντρων Iulian Dascalu και του fund Atterbury Europe, ενσωματώνοντας μέσα σε αυτή το προ-υπάρχον εμπορικό κέντρο Iulius Mall.

Πρόκειται για αστική ανάπλαση που περιλαμβάνει νέους εμπορικούς χώρους, γραφεία, διασκέδαση και υπηρεσίες. Είναι το πρώτο μεικτής χρήσης («mixed-use») στη δυτική Ρουμανία (αφού στο Βουκουρέστι, το Ιάσιο κ.ά. έχουν γίνει αντίστοιχες επενδύσεις) και στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών από όλη τη Δυτική Ρουμανία, αλλά και τις γειτονικές Σερβία και Ουγγαρία!

Ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην αγορά ακινήτων της Ρουμανίας, υποστηρίζει πως «για να καταλάβουμε αυτό το έργο, ας φανταστούμε πως στην τρίτη σπουδαιότερη πόλη της Ελλάδας, π.χ. τη Λάρισα, κατασκευάζεται μία “πόλη μέσα στην πόλη”, στο κέντρο της, σε μόλις τέσσερα χρόνια! Χωρίς ατέρμονες αντεγκλήσεις στα δικαστήρια και άλλες καθυστερήσεις. Η γεωστρατηγική θέση της Ρουμανίας θα ενισχυθεί σημαντικά, μιας και στα σύνορά της με τη Σερβία και την Ουγγαρία δημιουργείται ο μεγαλύτερος αστικός πόλος, που έχει και αεροδρόμιο».

«Οι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και η πράσινη ανάπτυξη που θα νιώσουν οι κάτοικοι της πόλης θα ανεβάσει τη ζήτηση των ακινήτων και παράλληλα θα προσελκύσει νέους κατοίκους, μέσα από τη Ρουμανία αλλά και τις γύρω χώρες», εξηγεί ο κ. Παπαγεωργιάδης. «Βήμα βήμα, εκτός του ήδη ανεπτυγμένου Βουκουρεστίου, και άλλες ρουμανικές πόλεις δημιουργούν τις υποδομές που προσελκύουν ποιοτικές επενδύσεις και καλοπληρωμένες δουλειές. Έτσι αναπτύσσονται οι πόλεις, μακάρι να δούμε το ίδιο να συμβαίνει γρήγορα όχι μόνο στο Ελληνικό αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδας».

Οι άδειες για την επένδυση υποβλήθηκαν το 2014 και εκδόθηκαν το 2015. Με την ολοκλήρωσή του περιλαμβάνει 443.000 τετραγωνικά μέτρα κατασκευής, μεταξύ των οποίων:

• Τη μεγαλύτερη επιφάνεια εμπορικών χώρων σε ένα και μόνο έργο εκτός Βουκουρεστίου (120.000 τ.μ., 450 καταστήματα)
• 50.000 τ.μ. μισθώσιμης επιφάνειας «πράσινων» γραφείων A Class.

• Το ψηλότερο κτίριο γραφείων στη Ρουμανία, «πράσινο», με 52.000 τ.μ. μισθώσιμης επιφάνειας, με 155 μέτρα ύψος, 27 ορόφους, μία κλινική 3.000 τ.μ., εστιατόρια, καταστήματα και συνεδριακό κέντρο, που θα μπορεί να φιλοξενήσει 1.000 άτομα.

• Από τα 442 εκατ. ευρώ της συνολικής επένδυσης, το κτίριο αυτό θα κοστίσει μόνο του 115 εκατ. ευρώ.

• Συνολικά στα 102.000 τ.μ. των γραφείων, που είναι προενοικιασμένα, θα δουλέψουν περίπου 13.000 εργαζόμενοι σε εταιρείες στον χώρο της κατασκευής αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, IT και software, call center και customer support κ.λπ.

• Το έργο εκτιμάται πως θα υποδέχεται ετησίως περί τα 20.000.000 επισκέπτες. Το πρώτο σαββατοκύριακο της λειτουργίας του έφτασε τα 250.000 άτομα.

Στον ίδιο χώρο πρόκειται να επεκταθεί, με 3.000 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, η μεγαλύτερη αλυσίδα γυμναστηρίων της Ρουμανίας, ανοίγοντας το μεγαλύτερο κέντρο fitness στη χώρα, ενώ θα λειτουργήσει πισίνα ημι-ολυμπιακών διαστάσεων, καθώς και το πρώτο αγγλόφωνο νηπιαγωγείο και δημοτικό στην πόλη.

Το πάρκο

Βασικό στοιχείο της επένδυσης είναι και το πάρκο που δημιουργήθηκε, με επένδυση 8,7 εκατ. ευρώ. Το επιμελήθηκαν ειδικοί από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία. Περιλαμβάνει λίμνη 800 τ.μ., πλατείες, πολλά παιχνίδια για παιδιά και χώρους αναψυχής για ενηλίκους. Περί τα 13 εκατ. ευρώ κόστισαν οι επενδύσεις σε έργα υποδομών. Οι δρόμοι της περιοχής διαπλατύνθηκαν και αναβαθμίστηκαν, ενώ ένας υπόγειος δρόμος με 2 λωρίδες από κάθε κατεύθυνση δημιουργήθηκε, για να επιτρέπει τη γρήγορη ροή των αυτοκινήτων που δεν θέλουν να σταματήσουν στην περιοχή.

Όλες οι επενδύσεις έγιναν με ιδιωτικά κεφάλαια και θα γίνουν δωρεά στον Δήμο.  Κοντά στα 40,7 εκατ. ευρώ κόστισαν το πολυώροφο επίγειο και το αντίστοιχο υπόγειο πάρκινγκ του έργου, με συνολικά 4.000 θέσεις στάθμευσης για αυτοκίνητα και 800 ποδήλατα. Όπως συνηθίζεται και σε άλλα αντίστοιχα έργα αυτού του developer, τα αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν μέσα στον χώρο, μόνο περιμετρικά και κάτω από αυτόν.

Στη Ρουμανία ο φόρος ακίνητης περιουσίας καταβάλλεται στους Δήμους και όχι την κεντρική διοίκηση. Έτσι, μόνο από τον φόρο (ας τον πούμε «ΕΝΦΙΑ») του νέου έργου, ο Δήμος θα εισπράττει 6,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Εννοείται πως τα έσοδά του θα είναι πολύ μεγαλύτερα, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοτικούς φόρους και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Πηγή:  euro2day.gr