Το μεγάλο deal της Ferrero των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Από: Startup Team

O Όμιλος Ferrero, ο κολοσσός που είναι γνωστός για τη Nutella και τις Tic Tac, εξαγοράζει μια σειρά από εμβληματικές αμερικάνικες μάρκες από την Kellogg για $1,3 δισ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί και την “εισβολή” της εταιρείας που έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, στην αγορά των ΗΠΑ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μπισκότα, σνακ φρούτων, κώνους παγωτού και φύλλο κρούστας της Kellogg.  Όλα αυτά μαζί δημιούργησαν το 2018 συνολικά έσοδα ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένα το φύλλο κρούστας Keebler, τα μπισκότα Famous Amos και Brownie Bakers.

Πρόεδρος της Ferrero είναι ο Giovanni Ferrero,  o 54χρονος κληρονόμος της οικογενειακής περιουσίας. Είναι Ιταλός πολίτης και ζει στο Βέλγιο σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της Ferrero στο Λουξεμβούργο. Είναι ο 39ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στη λίστα του Forbes για τους δισεκατομμυριούχους παγκοσμίως για το 2019, με καθαρή αξία ύψους $22,4 δισεκατομμυρίων.

O Giovanni Ferrero τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ένα “όργιο” εξαγορών. Το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη εξαγορά της Ferrero, μια συμφωνία ύψους $170 εκατομμυρίων για την απόκτηση της βρετανικής Thorntons. Στη συνέχεια κατέβαλε $115 εκατ., τον Μάιο του 2017, για την αμερικανική εταιρεία παραγωγής καραμέλας Ferrara. Για $1,3 δισ. εξαγόρασε  την εταιρεία που κατασκευάζει τα ζελεδάκια Red Hots και Trolli. Η μεγαλύτερη συμφωνία ήρθε τον Μάρτιο του 2018 όταν πήρε την αμερικανική επιχείρηση παρασκευής γλυκισμάτων της Nestle για $2,8 δισ.

“Νιώθω σαν αν είμαστε υποχρεωμένοι να μεγαλώνουμε” δήλωσε ο Giovanni μιλώντας στο Forbes. Στόχος του είναι να διπλασιάζει τα εταιρικά έσοδα κάθε δέκα χρόνια. Γι αυτό τον λόγο οι καταναλωτές θα δουν ακόμα περισσότερες εξαγορές.

H Ferrero ξεκίνησε ως ένα ζαχαροπλαστείο το οποίο το άνοιξε το 1923 ο παππούς Giovanni Pietro, στο Dogliani, στη βορειοδυτική Ιταλία. Ο γιος του Pietro, Michele, ανέλαβε την επιχείρηση το 1957 και ήταν αυτός που “πυροδότησε” τη διεθνή επέκταση της εταιρείας. Μέχρι το 1997 οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας άγγιξαν τα $4,8 δισ.

Ο Giovanni και ο αδερφός του Pietro, ανέλαβαν την ίδια χρονιά διευθύνοντες σύμβουλοι. Αλλά ο Pietro υπέστη ένα θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο ενώ έκανε ποδηλασία στη Νότια Αφρική το 2011 αφήνοντας μόνο τον Giovanni στην ηγεσία της εταιρείας.  O Giovanni τώρα έχει επικεντρωθεί στην εξάπλωση των προϊόντων της Ferrero όπως οι πραλίνες Ferrero, η Νutella και τα αυγά Kinder ενώ παράλληλα αυξάνει τα έσοδα της εταιρείας μέσω των εξαγορών. Οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας τώρα ξεπερνούν τα $12 δισ. και προέρχονται από συνολικά 170 χώρες.

Πηγή: Forbes.com