Το σκοτεινό και τοξικό περιβάλλον των εργαζομένων της Amazon

    Από: Startup Team

Ο Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 148,7 δισ. δολάρια, ωστόσο η εταιρεία του αποτυγχάνει συστηματικά να λάβει υπόψη την κατάσταση υπαλλήλων της που παθαίνουν ατυχήματα εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Οι εργαζόμενοι της Amazon παραπονιούνται εδώ και χρόνια για τις άσχημες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται. Ωστόσο, η έρευνα του Guardian αποκαλύπτει σε πολλές περιπτώσεις τη συστηματική αδιαφορία της εταιρείας για τους τραυματισμούς υπαλλήλων της και την απροθυμία της να ακολουθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις συμβουλές των ίδιων των γιατρών της Amazon όταν συνιστούν αλλαγή καθηκόντων ή χορήγηση άδειας ασθενείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 27χρονης Μισέλ Κινιόνες που είχε πιάσει δουλειά τον Ιούλιο του 2017 σε κέντρο εκτέλεσης παραγγελιών της Amazon στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

Το αντικείμενό της ήταν να ετοιμάζει τις νυχτερινές ώρες τις παραγγελίες που είχαν δώσει οι πελάτες της Amazon. Επειτα από μερικούς μήνες η Κινιόνες είχε αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Επισκέφθηκε τουλάχιστον δέκα φορές την κλινική Amcare που ανήκει στην Amazon και που παρέχει υπηρεσίες πρώτης βοήθειας στους υπαλλήλους της εταιρείας, ωστόσο οι γιατροί την έστελναν πίσω στην εργασία της. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 το πρόβλημα της Κινιόνες στον καρπό είχε επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε απαιτείτο εγχείρηση ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που είχαν υποστεί οι τένοντές της. Οι υπεύθυνοι της Amazon στο κέντρο εκτέλεσης παραγγελιών δεν ακολούθησαν στην περίπτωση της Κινιόνες ούτε τη σύσταση των γιατρών της εταιρείας να της δοθούν διαφορετικά καθήκοντα ώστε να μην επιδεινωθεί το ιατρικό της πρόβλημα, παρά μόνον τον Δεκέμβριο του 2018, λίγο προτού γίνει το δικαστήριο για χορήγηση αποζημίωσης. Η δε εταιρεία (Sedgwick) στην οποία είναι ασφαλισμένοι οι υπάλληλοι της Amazon δεν έδωσε έγκριση για κάλυψη των εξόδων της εγχείρησης παρά μόλις τον Φεβρουάριο του 2019 και ενώ είχε προηγηθεί ένα έτος δικαστικής διαμάχης. «Αυτοί οι 17 μήνες ήταν δύσκολοι. Στο τέλος τα έχασα όλα. Εχασα το διαμέρισμά μου και αναγκάστηκα να επιστρέψω στο πατρικό μου», είπε η Κινιόνες στον Guardian.

Η Κινιόνες ακόμη δεν έχει αναρρώσει, είναι ανίκανη να εργαστεί και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την παρακολούθηση μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Δικηγόρος της Amazon δήλωσε στον Guardian ότι η εταιρεία εφαρμόζει όλους τους νόμους της πολιτείας του Τέξας περί αποζημίωσης εργαζομένων και στην περίπτωση της Κινιόνες. Η Κιμ Γουάιατ, δικηγόρος της Κινιόνες, εξηγεί ότι έχει εκπροσωπήσει συχνά εργαζομένους της Amazon με παρόμοια προβλήματα.

«Πολλές από τις υποθέσεις που έχουμε σε σχέση με την Amazon είναι περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων τραυματισμών. Βασικά οι άνθρωποι αποτελούν απλώς ένα εξάρτημα μηχανής σε μια βιομηχανία μαζικής παραγωγής». H Amazon περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 12 εταιρείες όπου είναι πιο επικίνδυνο να εργάζεται κανείς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης NCOSH για την προάσπιση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Εκπρόσωπος Τύπου της Amazon είπε στον Guardian πως «οι υπάλληλοι αποτελούν την καρδιά και την ψυχή της εταιρείας και εργαζόμαστε σκληρά ώστε να διασφαλίσουμε πως τους παρέχεται ασφαλές, άνετο και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον».