Τρεις Έλληνες στη λίστα του Forbes με τους Ευρωπαίους “30 κάτω των 30”

    Από: Startup Team

Τρία ελληνικά ονόματα φιγουράρουν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes “30 κάτω των 30”.

Η λίστα φιλοξενεί 300 φερέλπιδες νέους και πιθανούς ηγέτες του αύριο, από 10 διαφορετικούς κλάδους, που επιχειρούν να επανεφεύρουν τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την κοινωνία.

Οι δύο από τους τρεις Έλληνες δραστηριοποιούνται στον κλάδο “Επιστήμη & Υγεία”. Πρόκειται για την 29χρονη Ειρήνη Δεδούση και τον 29χρονο Γιώργο Κελεσίδη.

Ο τρίτος Έλληνας ονομάζεται Δημήτρης Τερζής, 29 ετών, και προέρχεται από τον κλάδο “Μεταποίηση & Βιομηχανία”.

Σύμφωνα με το Forbes, η Ειρήνη Δεδούση είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο TU Delft όπου κάνει έρευνες πάνω στην περιβαλλοντική επίδραση των εκπομπών καύσης. Η τελευταία της δημοσίευση ήταν στο περιοδικό Nature, ενώ έχει κερδίσει και μια θέση στους New York Times χάρη στο εύρημά της ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 5% έως 10% των πρόωρων θανάτων στις ΗΠΑ. Η Ειρήνη συνεισέφερε, επίσης, στην έρευνα της Volkswagen.

Η έρευνα του Δημήτρη Κελεσίδη πάνω στην νανοδομή της αιθάλης τού χάρισε το Βραβείο Ερευνών της ΙΒΜ το 2017 και έβαλε τα θεμέλια για το διδακτορικό του. Έκτοτε, εντρύφησε στην έρευνα για να αποδείξει ότι η αιθάλη, αντί του μεθανίου, θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας πρόκλησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη μετά το διοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της αυξημένης απορρόφησης φωτός και της νηματώδους μορφής της.

Ο Δημήτρης Τερζής είναι ένας εκ των ιδρυτών της ΜeduSoil η οποία παράγει βιώσιμα υλικά για κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά έργα. Τα υλικά αυτά είναι εμπνευσμένα από τα βιομεταλλικά στοιχεία και έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε να ανθίστανται στη διάβρωση και τις φυσικές καταστροφές. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η εταιρεία άντλησε 1 εκατ. δολάρια σε δωρεές και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και αναμένει έσοδα 500.000 δολαρίων το τρέχον έτος.

Η ευρωπαϊκή λίστα “30 κάτω των 30”

Η φετεινή λίστα του Forbes είναι το αποτέλεσμα χιλιάδων υποψηφιοτήτων, πολλών μηνών έρευνας και τελικής έγκρισης από την επιτροπή των ειδικών. Το αποτέλεσμα: 300 νέοι οραματιστές που με τόλμη αναδιαμορφώνουν 10 κλάδους σε 32 ευρωπαϊκές χώρες.

Κάποια ονόματα μπορεί να είναι γνώριμα, όπως αυτό του Ncuti Gatwa. Ο γεννημένος στη Ρουάντα, Σκοτσέζος ηθοποιός έγινε διάσημος χάρη στο ρόλο του ως “Eric Effiong” στη σειρά του Netflix “Sex Education”. Ο Gatway έχει επαινεθεί για την ειλικρινή ενσάρκωση του ρόλου του ως ομοφυλόφιλου μαύρου εφήβου, που ανέδειξε μια κατηγορία ανθρωπων που ανήκουν στη μειοψηφία. Πολλοί υποψιάζονται ότι η σειρά είχε αντίκτυπο και εκτός οθόνης: η κυβέρνηση της Ουαλίας πρόσφατα έκανε τη “σεξουαλική αγωγή” υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία.

Η λίστα φιλοξενεί κι άλλους celebrities όπως το μοντέλο Cara Levigne, η τεννίστρια Simona Halep και η μουσικός Carmen Vanderberg.

Άλλα ονόματα μπορεί να μην σας είναι και τόσο οικεία. Αν και λίγοι γνωρίζουν το όνομά του, ο 29χρονος CEO Hanno Renner ίδρυσε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups της Ευρώπης, την Personio, για να βοηθήσει άλλες startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν για τα καλύτερα ταλέντα. Με έδρα το Μόναχο, ο επιχειρηματίας έχει αντλήσει 130 εκατ. δολάρια. Η πλατφόρμα εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού που ίδρυσε, εκμηδενίζει τα διοικητικά καθήκοντα (που μπορεί να καταλαμβάνουν το 42% της δουλειάς του HR) και εστιάζει σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία: τους ανθρώπους.

Η λίστα με αριθμούς

Η μέση ηλικία της λίστας είναι 27 (το νεότερο μέλος είναι 11 ετών)

Το 64% των μελών είναι ιδρυτές ή συνιδρυτές.

Τα πιο πολλά κεντρικά γραφεία των εταιρειών βρίσκονται σε Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ισπανία, Ολλανδία.

Τα μέλη εργάζονται κατά μέσο όρο 62 ώρες την εβδομάδα.

Το 83% θεωρούν προνόμιο για την καριέρα τους το γεγονός ότι δεν έχουν “πατήσει” τα 30.

Οι εφαρμογές χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να ζήσουν (με σειρά προτεραιότητας): WhatsApp, Spotify, Google Maps, Instagram, Twitter, Slack

Ο No 1 μέντορας (με σειρά): Elon Musk, Bill Gates, Richard Branson, Naval Ravikant, Jeff Bezos, Michelle Obama

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τους 300 νέους κάτω των 30 από 10 κλάδους εδώ.

Πηγή: Forbes.com