Βελτιώθηκε σημαντικά το κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής – Λογισμικού

    Από: Startup Team

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης βελτιώθηκε τόσο έναντι του προηγούμενου μήνα, όσο και σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 120,2 μονάδες από 108,1 μονάδες τον Ιανουάριο, σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι, όταν κινούνταν στις 82,8 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου παρέμειναν τον Φεβρουάριο θετικές στις +43 μονάδες (από +42 μονάδες τον Ιανουάριο).

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση στην αγορά βελτιώθηκαν κατά 33 μονάδες και διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στις +50 μονάδες. Το ίδιο συνέβη και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες ενισχύθηκαν αισθητά: από τις +33 μονάδες τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκαν στις +43 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2022.

Αντίστοιχη ήταν και η πορεία των θετικών προβλέψεων για την απασχόληση στον κλάδο, που βελτιώθηκαν εντονότερα: από τις +25 μονάδες τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκαν στις +50 μονάδες τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, όπως διαπιστώνει η έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Φεβρουάριο, ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές στις +36 μονάδες (από +8 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα).

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι τον Φεβρουάριο μία στις πέντε επιχειρήσεις του κλάδου Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού δήλωναν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Το 32% των εταιρειών (από 21% τον Ιανουάριο) ανέφερε την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 25% τη χαμηλή ζήτηση ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία τους.

Τέλος, μόλις το 4% των επιχειρήσεων επεσήμανε παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικό εμπόδιο της λειτουργίας τους.

 

Διαβάστε περισσότερα στο sepe.gr