Vivartia: Τεράστιο deal με Παντελιάδη για την Βίγλα

    Από: Startup Team

Ένα βήμα πριν την πώληση του κλάδου τυροκομικών και της επωνυμίας Βίγλα βρίσκεται η Vivartia στο πλαίσιο της προσπάθειας για την μείωση του δανεισμού του ομίλου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economistas.gr, η Βίγλα θα περάσει στον έλεγχο της Παντελιάδης, της αλυσίδας My market, που ελέγχει επίσης την εταιρία τυροκομικών ΟΠΤΙΜΑ η οποία παράγει το Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές» (το εξαγόρασε το 2017 από την Νίκας) και μια σειρά άλλων γνωστών σημάτων όπως το Ήπειρος, Λογάδι, Λεβέτι, Kerrygold κλπ.

Η συμφωνία προβλέπει την απόσχιση του εργοστασίου που παράγει τα προϊόντα Βίγλα και εν συνεχεία τη μεταβίβασή του, μαζί με την επωνυμία Βίγλα, στον όμιλο Παντελιάδη. Η απόφαση της διοίκησης της MIG, η οποία ελέγχει την Vivartia, για την πώληση της Βίγλα (η οποία απορροφήθηκε το 2017 από την ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia), ελήφθη στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας για την μείωση του δανεισμού του ομίλου, ενώ ο κλάδος τυροκομικών κρίθηκε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα για τον όμιλο.

Σήμερα οι μακροπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της Vivartia ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ και επιπλέον 30 εκατ. ευρώ είναι οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι το 2018 ολοκληρώθηκε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση της Vivartia. Η Vivartia ανήκει στον όμιλο MIG ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω υπερχρέωσης και σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες και συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την μείωση των υποχρεώσεων. Κύρια πιστώτρια τράπεζα και βασικός μέτοχος της MIG είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης και μείωσης του δανεισμού η MIG έχει προχωρήσει στην πώληση του ξενοδοχείου Hilton Λευκωσίας καθώς και του θεραπευτηρίου Υγεία.

Τι απαντά η ΔΕΛΤΑ

Αναφορικά με το δημοσίευμα του economistas η ΔΕΛΤΑ διευκρινίζει:

Καμία μεταβίβαση της επωνυμίας ΒΙΓΛΑ ή του κλάδου τυροκομικών.

Κανένα εμπορικό σήμα δεν πωλείται ή μεταβιβάζεται.

Αντιθέτως η επιδίωξη της εταιρείας είναι η λήψη όλων των μέτρων για την ισχυροποίηση όλων των εμπορικών σημάτων της στην αγορά.

Οι συζητήσεις με τον Όμιλο Εταιρειών ΟΠΤΙΜΑ αφορούν στη μεταβίβαση εξοπλισμού παραγωγής κίτρινου τυριού και νέα συμφωνία παραγωγικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Η εικόνα της Βίγλα Ολύμπου

Η Βίγλα Ολύμπου είναι εγκατεστημένη στην Ελασσόνα, περιοχή γνωστή για τη μακρόχρονη τυροκομική της παράδοση, πασίγνωστη για την εξαιρετική ποιότητα των τυριών της. Ιδρύθηκε το 1990 και από το 1997 είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Vivartia – Δέλτα.

Τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται από τη Βίγλα Ολύμπου είναι η Φέτα Π.Ο.Π., το Κασέρι Π.Ο.Π., και το Ημίσκληρο τυρί.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής καταλαμβάνουν έκταση  6.250 τμ και έχουν δυνατότητα επεξεργασίας γάλακτος που ξεπερνά τους 100 τόνους ημερησίως, κάτω από υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και υγιεινής.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά μεγέθη (2016) ο τζίρος της Βίγλα διαμορφώθηκε στα 11,1 εκατ. ευρώ.

Η Βίγλα Ολύμπου αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση των πωλήσεων του Ομίλου Παντελιάδη, ο οποίος μέσω της εταιρείας OΠTIMA έχει το Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές» (το εξαγόρασε το 2017 από την Νίκας) και μια σειρά άλλων γνωστών σημάτων όπως το Ήπειρος, Λογάδι, Λεβέτι, Kerrygold κλπ.

Πηγή: Economistas.gr