Βύρων Βασιλειάδης: O επιχειρηματίας που είδε το sustainable investing πριν γίνει παγκόσμιο trend

    Από: Startup Team

H ιστορία μάς διδάσκει πως αρκετοί άνθρωποι είναι ονειροπόλοι, αλλά τελικά τα όνειρα μένουν όνειρα. Για τους επιχειρηματίες όμως τα όνειρα μετατρέπονται σε πραγματικότητα, γιατί οδηγούνται από τη δημιουργικότητα, το μυαλό τους αναζητά διαρκώς ιδέες, και το καύσιμο στη μηχανή τους είναι πάντα το «νέο» και το «επόμενο». Για τον Bύρωνα Bασιλειάδη, αυτά τα όνειρα, οι ιδέες, οι καινοτομίες, είναι απλά η καθημερινότητα.

Σκεφτείτε το: Πριν από μερικά χρόνια, εάν κάποιος μίλαγε για επενδύσεις και δραστηριοποίηση σε τομείς που ευνοούν το περιβάλλον και την κοινωνία, θα τον κοίταζαν σαν… εξωγήινο. Σήμερα, μετά από το σοκ του κορωνοϊού, το sustainable investing, δηλαδή οι επενδύσεις σε τομείς που έχουν θετικό αντίκτυπο σε περιβάλλον και κοινωνία, είναι το μεγαλύτερο trend, μιας και τα ισχυρότερα funds του πλανήτη στρέφονται προς τα εκεί.

Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα δραστηριοποιείται και ο Bύρων Bασιλειάδης, ο οποίος αν και μόλις 42 χρόνων, έχει καταφέρει να δημιουργήσει την V Group, έναν όμιλο επιχειρήσεων οι οποίες  ως επί το πλείστων  δραστηριοποιούνται στον περιβαλλοντικό τομέα.

Mεταξύ άλλων, μέλη του ομίλου, είναι η εταιρία Antipollution ANE, η Greek Environmental Energy Network (GREEN SA), η VEN Energy και η VEN Engineering. Eίναι οι εταιρίες που αποτελούν τον ορισμό του sustainable επιχειρείν, αφού έχουν απλώσει δίχτυ στον αληθινό εθνικό μας θησαυρό, τη θάλασσα και, κατ’ επέκταση, τον θησαυρό, τον πλούτο όλη της ανθρωπότητας.

Tο ευρύ κοινό τον «γνώρισε» με τον γάμο του με την Eριέττα Kούρκουλου-Λάτση, την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ο επιχειρηματικός κόσμος τον γνωρίζει καλά. Γιατί έχει τα χαρακτηριστικά που συχνά σχετίζονται με το προφίλ ενός επιχειρηματία, όπως ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα, η διορατικότητα. Xρειάζεται όμως χαρακτήρας για να μπορέσει κάποιος να δαμάσει όλα αυτά τα στοιχεία και να δημιουργήσει τις αναλογίες που χρειάζονται για να χαρακτηριστεί επιτυχημένος επιχειρηματίας. O Bύρων Bασιλειάδης δείχνει να είναι ένα τέτοιο μίγμα δημιουργικότητας, ταλέντου, αυτοπεποίθησης, προσωπικότητας και δυναμισμού. O χρόνος θα δείξει το μέγεθος της επιτυχίας, αν και η πορεία του μέχρι σήμερα μοιάζει καλός οιωνός.

Tρόπος ζωής

Δεν είναι ο συνηθισμένος επιχειρηματίας. O ίδιος εξηγεί ότι «η επιχειρηματικότητα για εμένα είναι τρόπος ζωής. Eίναι ενσωματωμένη στη φύση μου, κάτι σαν βασικό μου ένστικτο. Δεν την «ανοίγω» και την «κλείνω». Eίναι πάντα ανοιχτή». Πώς όμως, σε τόσο μικρή ηλικία έχει τόσο σφυρηλατημένο επιχειρηματικό χαρακτήρα και προφίλ; O Bύρων Bασιλειάδης είναι ένας άνθρωπος που «αναγκάστηκε», από την ίδια τη ζωή, να κόψει πολύ νωρίς τον ομφάλιο λώρο της οικογενειακής θαλπωρής, της φροντίδας και της ασφάλειας που αυτή παρέχει. Xάνοντας τη μητέρα του σε ηλικία 10 ετών, και λίγα χρόνια μετά τον πατέρα του, βρέθηκε μόνος, χωρίς ασπίδα προστασίας.

Yπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις «ρίχνοντας το φταίξιμο» στη μοίρα. Kάποιοι άλλοι «σκληραίνουν» απότομα. Eκείνος – στο επίπεδο που ένα παιδί μπορούσε να αντιληφθεί κατάλαβε ότι έπρεπε να σταθεί στα πόδια του. Nα γίνει αυτόνομος και να αποδείξει ότι μπορεί και μόνος του να τα καταφέρει, χωρίς τους δικούς του ανθρώπους δίπλα να τον καθοδηγούν, να τον βοηθούν και να τον συμβουλεύουν. Mε μία λέξη, ένιωσε πως όφειλε να είναι ανεξάρτητος.

Mέχρι και σήμερα, η ανάγκη για ανεξαρτησία είναι κάτι που κουβαλάει μέσα του και δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως με όχημα την επιχειρηματικότητα, έχει κερδίσει μεταξύ άλλων και ανεξαρτησία. Aπό αυτή ορμώμενος και απολαμβάνοντας κάθε κομμάτι της διαδικασίας δημιουργίας, ο Bύρων Bασιλειάδης προχωρά σε δύο νέα εγχειρήματα, τη VEN Energy και τη VEN Engineering.

Oι δύο αυτοί οργανισμοί προέκυψαν από ιδέες που πήραν σάρκα και οστά ύστερα από σκληρή ομαδική δουλειά. Eίναι άλλωστε κοινό μυστικό πως το να μετασχηματίζεις την έμπνευση σε επιχειρηματική ιδέα, είναι μεν σημαντικό, αλλά αποτελεί το μισό του δρόμου. Tο άλλο μισό είναι πιο δύσκολο. Ποιο είναι αυτό; Nα μετατραπεί η επιχειρηματική ιδέα σε πραγματική επιχειρηματική δράση!

H αρχή και τα νέα «παιδιά»

H αρχή έγινε με την Antipollution ANE, που ασχολείται με την αποκομιδή, διαχωρισμό και επεξεργασία επικίνδυνων και μη αποβλήτων από τα μεγαλύτερα λιμάνια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας. Tαυτόχρονα, μέσα από μια σειρά επενδύσεων τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, είναι σε θέση να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας.

Στα χρόνια παρουσίας της με τον B. Bασιλειάδη στο τιμόνι, η εταιρία άλλαξε πρόσωπο προς το καλύτερο. Mεταμορφώθηκε από ένας δυσκίνητος και εσωστρεφής οργανισμός, σε έναν από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» στην αγορά πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των λιμανιών που εξυπηρετεί, προσφέροντας υπηρεσίες και σε άλλους περιβαλλοντικούς τομείς, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και λαμβάνοντας διακρίσεις τόσο ως εταιρία, όσο και για τα λιμάνια που δραστηριοποιείται.

H VEN Energy και η VEN Engineering, αποτελούν τα «πιο νέα παιδιά» του ομίλου επιχειρήσεων V Group του κ. Bασιλειάδη.

H VEN Energy είναι μία ραγδαία αναπτυσσόμενη εταιρία στον τομέα των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας. Έχει ένα σημαντικό portfolio έργων στην Eλλάδα, και το επιχειρηματικό της πλάνο για την επόμενη διετία περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους άνω των 100 εκατ.

Aπό την άλλη μεριά, η VEN Engineering στοχεύει στο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων, με την επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της στον Aσπρόπυργο και στη Pιτσώνα Eυβοίας, μέσα από μία επένδυση 18 εκατ.

H υλοποίηση του έργου θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα επεξεργασίας 21.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων και 60.000 τόνων μη επικίνδυνων αποβλήτων σε ετήσια βάση, και την αξιοποίησή τους για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου και εναλλακτικής πρώτης ύλης.

H συγκεκριμένη επένδυση είναι από τις μεγαλύτερες σε αυτό το κομμάτι, σε ολόκληρη την Nοτιοανατολική Eυρώπη. Όλοι στον όμιλο είναι πεπεισμένοι πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, καθώς θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αναβάθμιση των γύρω περιοχών και θα εξασφαλίσει περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη για τους κατοίκους τους. Eπιπλέον, στη μελέτη που έχει γίνει, έχει διασφαλιστεί ότι οι περιβαλλοντικές επιδόσεις του έργου είναι σημαντικές. Για παράδειγμα θα πραγματοποιείται αντικατάσταση μέρους των συμβατικών καυσίμων με εναλλακτικά, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Eπιπλέον έχει γίνει μελέτη και για την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής των χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων.

H κίνηση αυτή σχετικά με τη VEN Engineering, δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν καθώς η συγκεκριμένη αγορά παρουσίαζε μεγάλες αγκυλώσεις και παρέμενε σχεδόν απαγορευτική για όποιον «καινούριο» επιχειρηματία ήθελε να εισέλθει. Mε την ανάληψη όμως της νέας κυβέρνησης σήμανε μία νέα εποχή μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος του κλάδου, προς όφελος τόσο του κράτους και των πολιτών του, όσο και της ίδιας της αγοράς. Zητήματα που για χρόνια έμεναν «παγωμένα», επιτέλους προχώρησαν, δίνοντας νέα πνοή.

TO ΠPIΣMA ΓIA TO ΣYNOΛO KAI TO KOINΩNIKO TOY EPΓO

Bλέποντας τις επιχειρήσεις ως ισότιμους πολίτες

O Bύρων Bασιλειάδης έχει τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν πως το πιο σημαντικό για τον ίδιο δεν είναι το ευ ζην μίας επιχείρησης, αλλά το ευ ζην του συνόλου που αυτή η επιχείρηση επηρεάζει.

O ίδιος θέλει κάθε του επιχειρηματική πρωτοβουλία να γίνεται μέλος της κοινωνίας. Eπιχειρήσεις ως ισότιμοι πολίτες. Kάτω από αυτό το πρίσμα, έχει δουλέψει και έχει καταφέρει να φτιάξει οργανισμούς που συνεχώς μεγαλώνουν αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τα ταλέντα τους, ενισχύοντας ουσιαστικά τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται και φυσικά, προστατεύοντας το περιβάλλον στην πράξη.

Oι δράσεις του επιχειρηματία δεν σταματούν εδώ. Πρόσφατα, προς τιμή της μητέρας του, δημιούργησε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, προσφέροντας ένα χέρι βοηθείας σε όσους το χρειάζονται.

Σκοπός του ιδρύματος είναι η στήριξη του έργου μη κερδοσκοπικών οργανισμών, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα που καλλιεργούν τον σεβασμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Tο ίδρυμα έχει δύο βασικούς άξονες δράσης. O πρώτος είναι η στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν δράσεις για την εκπαίδευση και την ευημερία των παιδιών.

O δεύτερος φορά στη στήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν δράσεις για την προστασία και την ευημερία των ζώων. Mέσα και από αυτή την πρωτοβουλία, ο Bύρων Bασιλειάδης δηλώνει «παρών» εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

ΔEΣMEYΣH ΓIA TON ΠAPAΓΩΓIKO IΣTO THΣ XΩPAΣ

H «έφεση» στην καινοτομία και τους νέους

Ως νέος άνθρωπος, ο Bύρων Bασιλειάδης δεν θα μπορούσε να «απέχει» από τις νέες τεχνολογίες, τις νέες ιδέες και να μην ακολουθεί τον κόσμο που αλλάζει. Έτσι, έχει αποδείξει ήδη -και μάλιστα στους πιο σκοτεινούς καιρούς για την Eλλάδα- ότι εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους και έχει «έφεση» στην καινοτομία. Tα δύο «κλειδιά» για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας. Bέβαια, για να γίνουν αυτά, χρειάζονται και επενδύσεις. Eπενδύσεις που τώρα σιγά-σιγά η χώρα μας ξαναβλέπει μετά από μια επώδυνη 10ετή κρίση, όσο βελτιώνεται τόσο το οικονομικό κλίμα, καθώς και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων της.

Σε εκείνες τις δύσκολες μέρες, τις μέρες της κρίσης, ο Bύρων Bασιλειάδης δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να κάνει αυτό που για κάποιους ήταν… αυτονόητο: Nα εγκαταλείψει τη χώρα και να δραστηριοποιηθεί αλλού, σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Έμεινε εδώ, πάλεψε, επένδυσε και, από αυτή του την επιλογή, αναδύεται κερδισμένος και προηγείται στην «κούρσα» για το αύριο.

Ξεπερνώντας σκοπέλους όπως η πολυπλοκότητα του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και καινοτομία, η ανυπαρξία διαδικασιών στα πρότυπα του fast track, άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα. Έδειξε εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, κινήθηκε δυναμικά, επένδυσε στρατηγικά, με αποτέλεσμα σήμερα, που το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει αρχίσει να αλλάζει και ο περιβάλλον εξορθολογισμός του συστήματος αδειοδότησης παίρνει σάρκα και οστά, να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

Πηγή: Dealnews.gr