Yπεραξία στο «Made in Greece»

    Από: Startup Team

Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης αποτελεί τον βασικό κλειδόλιθο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας. Εδώ, σχεδόν για έναν αιώνα χτυπά η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Η 84η ΔΕΘ είμαι σίγουρος ότι θα είναι η σημαντικότερη από όλες στην ιστορία της, και αυτό γιατί ξεκινά με τον άριστο οιωνό που εξήγγειλε πρόσφατα ο κ. πρωθυπουργός την άρση των capital controls η οποία ήταν καταστροφική τροχοπέδη όχι μόνο για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αλλά για όλη την ελληνική οικονομία. Πιστεύω απόλυτα ότι με τις καινούργιες του οικονομικές εξαγγελίες ο πρωθυπουργός από του βήματος της Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσει το νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας.

Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας για 98 χρόνια αποτελεί έναν από του βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωστρέφειας – μην ξεχνάμε ότι πρώτη πύλη εξόδου προς την Ευρώπη είναι η Ιταλία. Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας, μέλος της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Ιταλίας (Unioncamere), καθώς και στην Κεντρική Ένωση Διμερών Ιταλικών Επιμελητηρίων (Assocamerestero), με παρουσία σε 50 χώρες, 76 Επιμελητήρια, μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ένα network εξειδικευμένων συνεργατών στη διεθνοποίηση επιχειρήσεων όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, χάρη του προγράμματος «ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ 50 ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 76 ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ».

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία το 2018 άγγιξαν τα 4,08 δισ. ευρώ, αύξηση από το 2017 (3,44 δισ. ευρώ) της τάξεως του 17,5%.

Για το πρώτο πεντάμηνο (Ιανουάριος – Μάιος 2019) και σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 84,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,1% και ανήλθαν σε 7,86 δισ. ευρώ από 7,78 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 5,46 δισ. ευρώ από 5,29 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 159,1 εκατ. ευρώ ή κατά 3%.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2019 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών με 1,4 δισ. ευρώ (αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2018 κατά 8,6%), ενώ στη δεύτερη θέση έχει ανέλθει η Γερμανία, η οποία βρισκόταν στην 3η θέση στο αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο. Ακολουθεί η Κύπρος με άνοδο μίας θέσης στη σχετική κατάταξη και η Τουρκία, προς την οποία η σημαντική μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά -28,2%), οδήγησε στην απώλεια δύο θέσεων στη λίστα των κυριότερων προορισμών.

Αυτά τα οικονομικά δεδομένα, πρέπει να μας κινητοποιήσουν πρωτίστως για τη μεταστροφή του αρνητικού «ψυχολογικού κλίματος», καθοριστικού για την επιχειρηματική δραστηριότητα και της εικόνας της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Άμεση, λοιπόν, προτεραιότητα η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα μας επιτρέψουν την αλλαγή αυτού οικονομικού κλίματος.

Το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας δραστηριοποιείται από το 1952 ως βασικός συνδετικός κρίκος της Ελλάδας και της Ιταλίας για την ανάπτυξη και την προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών καθώς και για τη δημιουργία αμοιβαίων επενδύσεων, στηρίζοντας τις δράσεις διεθνοποίησης των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Καθημερινή ενασχόλησή μας είναι η παρουσίαση ιταλικών εταιρειών που προσδοκούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα αλλά και η υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την ιταλική αγορά. Μέσα από στοχευμένες έρευνες αγοράς και αναζήτησης εμπορικών συνεργατών, οργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων στην Ιταλία, εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών, συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται στη γειτονική χώρα προβάλλουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων στην πατρίδα μας είναι ιταλικές όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, 1.500.000.000 ευρώ, η EDISON, εταιρεία παραγωγής ενεργείας με μονάδες στη ΘΙΣΒΗ και στη Θεσσαλονίκη, με επένδυση πλέον των 300.000.000 ευρώ, η Generali Ελλάς, με παρουσία 150 χρόνων στην Ελλάδα, η ΤΡΕΝΟΣΕ, η MAPEI ΕΛΛΑΣ, η ΚΕΡΑΚΟΛ κλπ. Οι εταιρείες αυτές παράγουν στην Ελλάδα, προσφέρουν εργασία και δημιουργούν υπεραξία στο MADE IN GREECE.

Πηγή: naftemporiki.gr