ΕΒΕΑ: Προ των πυλών νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startup σε επενδυτικά κεφάλαια

    Από: Startup Team

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ΘΕΑ δήλωσε η Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου από το βήμα του συνεδρίου The Upfront Initiativeπου διοργανώνει η LiFO και η Tsomokos υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Συντονίζοντας το πάνελ με τίτλο τίτλο «Πώς απομακρύνουμε τις προκαταλήψεις από το εταιρικό περιβάλλον» ο People Experience and Intelligence Director της MYTILINEOS, κ. Θεόδωρος Κατσίκης έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνεδρίου το οποίο χαρακτήρισε ως πρωτοποριακό για την ελληνική κοινωνία. Μιλώντας για την λειτουργία και οργάνωση του ομίλου MYTILINEOS με περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους στους διαφορετικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, υπογράμμισε πως ο όμιλος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια για την προώθηση πολιτικών ισότητας και συμπερίληψης. Ενδεικτική είναι η απόφαση να προσλάβει ειδικά για αυτό το ρόλο τον ίδιο προκειμένου να προωθήσει στρατηγικές ισότητας και συμπερίληψης στο εσωτερικό του ομίλου μέσω του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Κίνηση που, όπως είπε, δεν κάνουν αντίστοιχα πολλές εταιρείες.

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Accenture, η Director, Applied Intelligence, κ. Ελευθερία Δεσποιναρά τόνισε πώς στόχος είναι να καταπολεμηθεί το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να μην κατέχουν εργασιακές θέσεις σε τομείς τεχνολογίας. Όπως είπε, πρόκειται για τομείς όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σημαντικά. Παράλληλα, ειδική μνεία έκανε στις δράσεις για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων πέραν του φύλου σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ψυχική υγεία και η αναπηρία. Υπογράμμισε πως είναι απαραίτητοι οι μετρήσιμοι στόχοι και η ανάπτυξη ενός πλάνου που καλύπτει μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Αναφέρθηκε ακόμα στον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης απέναντι στις προκαταλήψεις αλλά και στην δημιουργία ενός ξεκάθαρου αξιακού πλαισίου και ισχυρών εργαλείων.

Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μεγαλύτερες όλο και περισσότερο γνωρίζουν ότι πρέπει να βασίζονται σε άτομα και όχι στο φύλο τόνισε η Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου. Αναφέρθηκε, επίσης, στο μισθολογικό χάσμα στη χώρα που βρίσκεται στο 14% ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 13% και βρίσκεται μακριά από χώρες όπως η Ιταλία που έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν ποσοστό μόλις 5%. Ειδική αναφορά έκανε στην υποεκπροσώπηση μόλις στο 18% των γυναικών στους τομείς της πληροφορικής και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΕΒΕΑ για την υποστήριξη και ενίσχυση των γυναικών ειδικά στους τομείς αυτούς. Ανέφερε, δε, πως στο τέλος του μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί νέα πρόσκληση για ένταξη αμιγώς γυναικείων ομάδων στην θερμοκοιτίδα καινοτόμου επιχειρηματικότητας ΘΕΑ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια. 

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

 

Με τη στήριξη

Δήμος Αθηναίων, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα