Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στον 2ο κύκλο επιχειρηματικής καθοδήγησης του MediaMotorEurope!

    Από: Startup Team

Το έργο Media Motor Europe (MME) υποστηρίζει ανερχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις (startups/scaleups) που αναπτύσσουν και εξελίσσουν προϊόντα ή υπηρεσίες που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες. Στόχος του είναι να υποστηριχθούν επιχειρήσεις που είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στις πιο σημαντικές προκλήσεις της σημερινής Ευρωπαϊκής βιομηχανίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να την οδηγήσουν στο μέλλον. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές προκλήσεις αποτελούν η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων ειδήσεων (fake news), η βελτιωμένη προσβασιμότητα με υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία, η βελτιωμένη αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής (Human-Machine interaction), η καλύτερη προστασία των δεδομένων προσωπικού και μη χαρακτήρα και η μετάβαση σε μια “πληροφοριοστραφή” (data-driven) 4η βιομηχανία μέσων μαζικής ενημέρωσης (Media Industry 4.0).

Στα πλαίσια του ΜΜΕ θα υποστηριχθούν συνολικά τουλάχιστον 60 νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο σε τρεις εξάμηνους κύκλους επιχειρηματικής καθοδήγησης που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021.

Η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον 1ο κύκλο επιχειρηματικής καθοδήγησης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο με συνολικά 86 συμμετοχές. Μετά από αξιολόγηση των αιτήσεων από έμπειρα στελέχη όλων των εταίρων της κοινοπραξίας, επιλέχθηκαν οι 20 πιο πολλά υποσχόμενες startups, μεταξύ των οποίων και 2 Ελληνικές. Η υλοποίηση των δράσεων του 1ου κύκλου υποστήριξης ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2021.

Η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον 2ο κύκλο επιχειρηματικής καθοδήγησης άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30/10/2020!

Επιχειρηματικές ομάδες που αναπτύσσουν και εξελίσσουν προϊόντα ή υπηρεσίες με βάση νέες τεχνολογίες σε π.χ. Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML), Big Data, Advanced UX/UI, Data and Cyber security, Cloud ή άλλες και έχουν ιδέες για το πώς το προϊόν/υπηρεσία τους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ανάγκες του χώρου των media και της δημιουργικής βιομηχανίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή τη διάθεση να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο το προϊόν/υπηρεσία τους θα μπορούσε να ταιριάξει σε αυτές μπορούν να προετοιμαστούν και να δηλώσουν συμμετοχή στο: mediamotoreurope.eu/join-us-startups/

Τι προσφέρει ο κύκλος επιχειρηματικής καθοδήγησης του MediaMotorEurope;
To πρόγραμμα του κύκλου στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των επιλεγμένων επιχειρήσεων με βασικούς άξονες την επικύρωση της τεχνολογίας τους, την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους ως προς την ανταπόκριση της αγοράς των media στο προϊόν/υπηρεσία τους και τη διερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας ή/και χρηματοδότησης. Το περιβάλλον υλοποίησής του θα είναι διεθνές και συνεργατικό και θα περιλαμβάνει, εκτός από νεοφυείς επιχειρήσεις, πιθανούς μελλοντικούς πελάτες από τη Ευρωπαϊκή βιομηχανία των media καθώς και εν δυνάμει επενδυτές.

Οι επιλεγμένες επιχειρήσεις θα έχουν:

  • Τακτική επιχειρηματική καθοδήγηση από τους “coaches” του MME (Ένας coach ανά επιλεγμένη επιχείρηση)
  • Τακτική συμμετοχή σε συνεδρίες (sessions) με τη συμμετοχή “experts” επί θεμάτων όπως προσαρμογή προϊόντος-αγοράς (product-market fit), προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας (IPR), προσέλκυση κεφαλαίων (pitching & fundraising), ανάπτυξη προϊόντος (product development), στρατηγική διαχείριση και διεθνής επέκταση (Strategic management & Internationalization), ανάπτυξη UX/UI, μεταξύ άλλων
  • Προσαρμοσμένη συναναστροφή (matchmaking) με εταιρείες από τη βιομηχανία των media και τη δημιουργική βιομηχανία για σκοπούς διαμόρφωσης “use cases”, δοκιμών και πιλοτικών εφαρμογών, καθώς και υποστήριξη στη (συνεργατική ή μη) διεκδίκηση έργων από διεθνείς προκηρύξεις
  • Ευκαιρίες δικτύωσης και παρουσίασης του επιχειρηματικού τους σχεδίου σε εν δυνάμει επενδυτές
  • Ευκαιρίες επίδειξης των προϊόντων/υπηρεσιών τους στις σημαντικότερες διεθνείς εκδηλώσεις του χώρου των media (ανάλογα με τις επιδόσεις τους)
  • Ευκαιρίες να ταξιδέψουν δωρεάν με χρήση Vouchers (ανάλογα με τις επιδόσεις τους)

Η πλειοψηφία των δράσεων του κύκλου θα υλοποιηθεί διαδικτυακά.

Πότε θα υλοποιηθεί ο κύκλος;
Ο δεύτερος κύκλος επιχειρηματικής καθοδήγησης θα διαρκέσει έξι μήνες και θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2021. Οι επιχειρήσεις που θα επιλεχθούν θα ειδοποιηθούν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου το αργότερο.

Το ΜΜΕ βρίσκεται υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας Startup Europe του ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020 και υλοποιείται από ισχυρούς φορείς των χώρων των media, της στήριξης της νέας τεχνολογίας και των επενδύσεων: VRT – Το Εθνικό Βελγικό κανάλι του Φλαμανδικού πληθυσμού, Media City Bergen – Ο σημαντικότερος κόμβος καινοτομίας του χώρου των media στη Νορβηγία, THERMI A.E. – Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων – Η μεγαλύτερη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας της Βορείου Ελλάδος, Athens Technology Center – Εταιρεία πληροφορικής με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο των media, Cluster Sofia Knowledge City – Η σημαντικότερη συστάδα νεοσύστατων επιχειρήσεων της Βουλγαρίας, FastTrack – Επενδυτικός φορέας VC με διεθνή στόχευση επενδύσεων σε νεοσύστατες καινοτόμες επιχειρήσεις και F6S – Εκ των σημαντικότερων δικτύων πρωτοβουλιών και μέσων στήριξης νεοσύστατων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΡΑ