Ανοίγει την Παρασκευή τις πύλες της η έκθεση Patras IQ – Όλα όσα θα δούμε το τριήμερο – Αναλυτικά οι εκθέτες

    Από: Startup Team

Σε νέο χώρο και με αέρα ανανέωσης διεξάγεται και φέτος στην Πάτρα η 6η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras Innovation Quest (Patras IQ). Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της, την Παρασκευή 12 Απριλίου στο κτήριο Β1, του Νότιου Λιμένα Πατρών και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 14 Απριλίου 2019.

Το ενδιαφέρον και πυκνό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρουσιάσεις δυνατότητας χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.

Κύριος στόχος της Patras IQ είναι η δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη νέων και την βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών που φιλοδοξούν να καταλάβουν μερίδιο στην εθνική και παγκόσμια αγορά.

Την έκθεση πρόκειται να επισκεφτούν εκπρόσωποι της Πολιτείας, πρέσβεις, εκπρόσωποι φορέων στο χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών και επενδυτικών οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ποιοι συμμετέχουν

Την φετινή χρονιά η PATRAS IQ 2019 έχει προσανατολισμό τα περίπτερα που προέρχονται από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα να εκθέτουν, κατά κύριο λόγο, ώριμες ιδέες οι οποίες μπορούν να έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον πλησιάζοντας, περισσότερο, με αυτό τον τρόπο τον στόχο της σύνδεσης των τομέων έρευνας και παραγωγής. Συνεπώς, κάθε περίπτερο αντιστοιχεί και σε μια πρόταση-προϊόν που προήλθε από την ερευνητική δραστηριότητα του αντίστοιχου φορέα.

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες στην έκθεση είναι οι εξής:

BLUEGROWTH – ERASMUS FOR YOUNG ENTREPRENEURS – GLOBAL GOALS

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες είναι ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία, γεγονός που βοηθά το νέο επιχειρηματία να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκησης μίας μικρής επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας υποδοχής ωφελείται από τις νέες προοπτικές που παρέχονται για την επιχείρησή του/ της και αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί με εταίρους από άλλες χώρες ή να ενημερωθεί για νέες αγορές.

FEAC Engineering – PITHIA Software Technologies

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : FEAC Engineering P.C.

Η FEAC Engineering – κορυφαία εταιρεία που ειδικεύεται στην Μελέτη & Ανάπτυξη Προϊόντων / Κατασκευών μέσω της Υπολογιστικής Προσομοίωσης και του Ψηφιακού Διδύμου – σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών αναπτύσσει το δικό της Υπολογιστικό Εργαλείο που βασίζεται στη Μέθοδο των Συνοριακών Στοιχείων και ονομάζεται PITHIA. Σκοπός είναι το PITHIA να γίνει ένα ολοκληρωμένο υπολογιστικό πακέτο ικανό να παρέχει σωστές, ακριβείς και σε μικρό χρονικό διάστημα λύσεις σε μηχανικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν με άλλα υπάρχοντα εμπορικά λογισμικά.

tescon knx schneider

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : tescon

Περισσότερη άνεση, περισσότερη ασφάλεια, μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας: Η ζήτηση για τα συστήματα διαχείρισης κτιρίων είναι συνεχώς αυξανόμενη. Είτε σε μία μονοκατοικία είτε σε ένα συγκρότημα γραφείων, η ζήτηση για άνεση και ευελιξία στη διαχείριση του κλιματισμού, του φωτισμού και των συστημάτων ελέγχου πρόσβασης αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, η αποδοτική χρήση της ενέργειας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική. Ωστόσο, περισσότερη άνεση και ασφάλεια σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ευφυή έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των εμπλεκόμενων προϊόντων. Με αυτό όμως συνεπάγεται, περισσότερη καλωδίωση, που τρέχει από τους αισθητήρες και τους ενεργοποιητές στα κέντρα παρακολούθησης και ελέγχου. Για να μεταφερθούν δεδομένα ελέγχου σε όλα τα εξαρτήματα της διαχείρισης κτιρίου, απαιτείται ένα σύστημα που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα εξαρτήματά του επικοινωνούν μέσω μιας κοινής γλώσσας: εν ολίγοις, ένα σύστημα ανεξάρτητο κατασκευαστή και τομέων εφαρμογών, δηλαδή το KNX bus.

UPergo

Θεματική Περιοχή : Ενέργεια

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών / Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών / Τομέας Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Το έκθεμα το οποίο παρουσιάζεται, είναι ένα σύστημα το οποίο υπολογίζει την κινητική ενέργεια που παράγει το ανθρώπινο σώμα κατά την κίνηση, χρησιμοποιώντας βασικές αρχές μηχανικής με τη βοήθεια μίας ειδικής στολής. Παράλληλα υπάρχει κατάλληλα προσαρμοσμένη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα ή tablet η οποία δέχεται τα δεδομένα και τα παρουσιάζει με ποικίλους τρόπους στον χρήστη.Επιπρόσθετα το προϊόν, έχει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους και του μικρού μεγέθους. Ακόμα, σαν σύνολο είναι αρκετά ελαφρύ, προσφέροντας ευκολία κινήσεων και τοποθετείται μέσα από τα ρούχα , καθιστώντας το αόρατο. Τέλος προσφέρει τη δυνατότητα εξέλιξης του , καθώς έχει την ευελιξία να καταγράφονται/αναβαθμίζονται διάφορες μετρήσεις , ανάλογα με την επιλογή του εκάστοτε χρήστη, μόνο με τον επαναπρογραμματισμό της εφαρμογής χωρίς να αλλάξει κάτι στη στολή. Τέτοιες επεκτάσεις μπορεί να είναι η καταμέτρηση του παραγόμενου έργου, της θέσης και της ταχύτητας των μελών του σώματος , της μέσης τιμής της κίνησης του ανθρώπου, ή ακόμα ,πιο ειδικά για τον υπολογισμό του μεταβολισμού του χρήστη και της απαιτούμενης ενέργειας για την λειτουργία ενός εξωσκελετού που καλύπτει τις κινητικές ανάγκες ενός ΑΜΕΑ, εργάτη, στρατιώτη κλπ.

Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών (ESDA Lab)

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας/ΣΤΕΦ/Μηχανικών Πληροφορικής/Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών (ESDA Lab)

Η πλατφόρμα ATLAS είναι μια ολοκληρωμένη Πλατφόρμα, που έχει ως σκοπό την από-άκρο-σε-άκρο διασύνδεση ετερογενών δικτύων αισθητήρων και την ανάπτυξη υπηρεσιών προς τους τελικούς χρήστες και έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Σε αντίθεση από τις κλασσικές πλατφόρμες όπου η κύρια υλοποίηση είναι στην πλευρά του υπολογιστικού νέφους (cloud), η πλατφόρμα ATLAS αναπτύσσεται με σκοπό να παρέχει υλοποιήσεις όσο ποιο κοντά γίνεται στο δίκτυο ασύρματων αισθητήρων, το οποίο επιτρέπει την άμεση ανίχνευση και αντιμετώπιση διαφόρων γεγονότων. Με την χρήση τοπικών συστάδων (clusters) που αποτελούνται από έξυπνες πύλες (gateways), η πλατφόρμα υποστηρίζει ετερογενή ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, όπως για παράδειγμα, Bluetooth Low Energy, Zigbee.

ΗΙPPOCRATES FARM ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : REZOSBRANDS AE

προϊόντα με Ιπποφαες ΠΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΑΝ Α ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ χάρη στην ποιότητα του παραγόμενου καρπού και την καινοτόμο μέθοδο μη θερμικής επεξεργασίας

Παραγωγή νεών διατροφικών προϊόντων με βάση το Στρειδόκτενο

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : ΤΕΙ Δ> ΕΛΛΑΔΑΣ/ ΤΕΧΝ. ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ/Τ. ΑΛΙΕΙΑΣ & ΥΔΑΤ/ΓΕΙΩΝ/ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ-ΕΦ. ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΑΡΚΑ ΑΠΟ ΣΤΡΕΙΔΟΚΤΕΝΟ. TO EΡΓΟ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΙΑΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΈΛΙΞΗ.

Source Hydropanels by ZeroMassWater Idator

Θεματική Περιοχή : Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Tμήμα : ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε.

Η ZeroMassWater είναι μια startup εταιρεία με έδρα το Scottsdale της Arizona, US. Με όραμα τη δημιουργία πόσιμου νερού για κάθε άνθρωπο, σε κάθε σημείο του πλανήτη, δημιούργησε μια αυτόνομη πλήρως ανανεώσιμη συσκευή παραγωγής πόσιμου νερού, αξιοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία και τον αέρα. Αυτή την στιγμή έχει φτάσει στην 7η έκδοση του προϊόντος και παράλληλα έχει ξεκινήσει τη διανομή του σε παγκόσμια κλίμακα. Υποστηρίζεται από ιδιώτες επενδυτές και από το Breakthough Energy Ventures, μια επενδυτική πρωτοβουλία του Breakthrough Energy Coalition στο οποίο συμμετέχουν επενδυτές όπως Bill Gates, Jeff Bezos, HRH Prince Alwaleed bin Talal, Richard Branson, Jack Ma, Mark Zuckerberg και άλλοι. Το προϊόν έχει ήδη πολύ θετικά παραγωγικά αποτελέσματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Τόσο στην άνυδρη Αριζόνα – όπου και αναπτύχθηκε, όσο και σε άλλες περιοχές όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, το Μπαλί, η Κένυα, η Ιορδανία, η Αυστραλία, το Μεξικό, η Ινδία, το Λίβανο και το Εκουαδόρ, προσφέροντας καθαρό πόσιμο νερό σε κατοικίες, σχολεία, κτίρια γραφείων και άλλες εγκαταστάσεις. Τα αυτόνομα συστήματα SOURCE™ τροφοδοτούν τη βρύση με εύγευστο, υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Με χαμηλό κόστος συντήρησης δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει ο καθένας τη δική του πηγή πόσιμου νερού. Τροφοδοτούμενα από τον ήλιο, τα SOURCE™ Hydropanels αξιοποιούν την απεριόριστη πηγή νερού της ατμόσφαιρας, εξαλείφοντας τα υγρά και στερεά απόβλητα. Χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη τεχνολογία συγκράτησης νερού, η πρότυπη διάταξη SOURCE™ – 2 Hydropanel – δύναται να παράγει 12 με 20 μπουκάλια νερό (500ml) μία ηλιόλουστη μέρα.

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) – Hellenic Industrial Property Organisation

Θεματική Περιοχή : Άλλο

Tμήμα : ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις – βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, ΜμΕ και start-ups – στους ερευνητές και τον ακαδημαϊκό κόσμο και σε ανεξάρτητους εφευρέτες που έχουν στη διάθεσή τους ένα καινοτόμο προϊόν (πατέντα), ένα πρωτότυπο σχέδιο (design), μία νέα μέθοδο παραγωγής ή μεταποίησης και επιθυμούν να κατοχυρώσουν την ιδέα τους.

Liofyllo

Θεματική Περιοχή : Πολιτισμός-Τουρισμός-Πολιτιστικές/Δημιουργικές Βιομηχανίες

Tμήμα : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

Η εταιρεία Liofyllo δημιουργεί ένα καινοτόμο, φιλικό προς το περιβάλλον, υλικό από τα αναξιοποίητα φύλλα της ελιάς και βιοδιασπώμενες ή / και bio-based συγκολλητικές ουσίες. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της επιχειρηματικής ιδέας, η ιδρύτρια, μέσω πολλών εργαστηριακών πειραμάτων, κατόρθωσε να κατοχυρώσει την τεχνική επεξεργασίας. Η Liofyllo χρησιμοποιεί αυτό το υλικό για να δημιουργήσει μοναδικά κομμάτια τέχνης και διακόσμησης, πάνελ και συσκευασίες από τα φύλλα ελιάς σε κάθε μορφή τους.

Growth Mindset

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : Growth Mindset

www.growthmindset.gr

ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ

Θεματική Περιοχή : Δημόσια Διοίκηση

Tμήμα : Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας

Η Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ελληνικό Δημόσιο, με συνολική δημόσια δαπάνη 542,5 εκ ευρώ.

Λέσχη Ρομποτικής – Robotics Club

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Robotics Group

Η Λέσχη ρομποτικής αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών με στόχο την πρακτική ενασχόληση τους με την ρομποτική. Ασχολείται με την εξ ολοκλήρου σχεδίαση, κατασκευή και προγραμματισμό μικρών κινητών ρομπότ που συμμετέχουν σε διεθνής διαγωνισμούς ρομποτικής. Πρόσφατη επιτυχία της Λέσχης η κατάκτηση της 1ης και της 2ης θέσης στην κατηγορία Line Following Enhanced τον Δεκέμβριο του 2018 στο Robotex International στην Εσθονία.

SoilSys

Έξυπνο ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης, ανάλυσης, συμβουλευτικής και ελέγχου της ποιότητας των εδαφών και των λιπάνσεων

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : METRICON

Το σύστημα SoilSYS αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή επιστημονικών οργάνων και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους γεωργούς, γεωπόνους και επιχειρήσεις / εργαστήρια που σχετίζονται με την ανάλυση και διαχείριση του εδάφους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Το σύστημα που είναι υπό ανάπτυξη αποτελείται από φορητό σύστημα δειγματοληψίας εδάφους και μεταφοράς στο εργαστήριο, μόνιμα συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.

Με το φορητό αυτό σύστημα ο χρήστης του (γεωργός ή γεωπόνος) θα λαμβάνει επιφανειακά δείγματα εδάφους καταγράφοντας αυτόματα τη γεωγραφική θέση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών, ενώ επιπλέον θα φέρει ειδικό ενεργειακά αυτόνομο θάλαμο αποθήκευσης εντός του οποίου θα μετρούνται συνεχώς φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του – καθ’ όλη τη διάρκεια μεταφοράς – μέχρι το εδαφολογικό εργαστήριο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί πλήρης ποσοτική ανάλυση, βοηθώντας στην ουσιαστική μείωση του χρόνου απόδοσης αποτελεσμάτων ποιοτικού ελέγχου και συμβουλευτικής λίπανσης στον τελικό χρήστη.

Τα δεδομένα θα μεταδίδονται σε εξυπηρετητή και θα καταχωρούνται – αναλύονται σε ενοποιημένη ΒΔ, με σκοπό να παρέχουν έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες και συμβουλές προς παραγωγούς, ομάδες παραγωγών, γεωπόνους και επιχειρήσεις γεωργικής εκμετάλλευσης, σχετικά με την βέλτιστη διαχείριση εισροών λιπασμάτων και αρδευτικού νερού στα γεωργικά εδάφη με ταυτόχρονη εξοικονόμηση σημαντικών πόρων. Επιπρόσθετα τα εργαστήρια θα γνωρίζουν πριν τη παραλαβή των δειγμάτων χαρακτηριστικά αυτών, τα οποία θα υποβοηθήσουν στην βελτιστοποίηση του προγραμματισμούς τους σε εργασίες που σχετίζονται με την διαδικασία ανάλυσης των εδαφικών δειγμάτων, καθώς και στοιχεία από τον τρόπο και τον τόπο της λήψης δεδομένων τα οποία είναι απαραίτητα για ακριβέστερες αναλύσεις και συστάσεις λίπανσης και άρδευσης στην καλλιέργεια. Βασικοί στόχοι εν συντομία (όπως αναλύθηκαν και παραπάνω) είναι:

• ορθή διαχείριση εδάφους και καλλιέργειας

• ορθή αρδευτική πρακτική

• ακρίβεια

• διασφάλιση της δημόσιας υγείας

• προστασία του περιβάλλοντος

• ανταγωνιστικότητα των παραγομένων αγροτικών προϊόντων

• βιώσιμη ανάπτυξη Επιμέρους στόχοι:

1. Να αναλύσει και να προτείνει με την βοήθεια του ΦΤΕ νέες μεθόδους πρόβλεψης των λιπάνσεων και την εφαρμογή αυτών για την βέλτιστη διαχείριση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας των εδαφών με ιδιαίτερο βάρος στα προβληματικά εδάφη (υψηλή αλατότητα, προβλήματα στράγγισης/ρύπανσης)

2. Να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, και με χαμηλό κόστος, τιμές ενδιαφέροντος του εδάφους (υγρασία, ειδική ηλεκτρική αγωγιμότητα) και να λειτουργεί ως εργαλείο βελτίωσης λήψης αποφάσεων σχετικά με το ισοζύγιο θρεπτικών στοιχείων και περιεχόμενης υγρασίας, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος ανάλυσης στο εργαστήριο μέσω βελτίωσης της διαχείρισης του χρόνου εργαστηριακής ανάλυσης των δειγμάτων

3. Να εκπαιδεύσει γεωργούς και γεωπόνους σχετικά με τις νέες διεθνείς τεχνικές τόσο σε θέματα διαχείρισης, παρακολούθησης όσο και σε θέματα πρόβλεψης και εφαρμογής

4. Να υποβοηθήσει στην κατάστρωση πολιτικών σε ότι αφορά την εφαρμογή Περιφερειακής Στρατηγικής για την προστασία των εδαφών με χρήση τεχνολογιών και μεθόδων «Γεωργίας Ακριβείας»

Μηχανογραφική ΕΠΕ

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Μηχανογραφική ΕΠΕ

Αναπτύξαμε μια ομάδα καινοτόμων δυναμικών προϊόντων που απευθύνονται σε υποψηφίους εκλογών, καθώς και σε φορείς κι επιχειρήσεις που θέλουν να παρακολουθούν την εικόνα που έχουν σχηματίσει γι αυτούς οι πολίτες. Αντλούμε δεδομένα από πολλαπλές πηγές και προβαίνουμε σε ανάλυση χαρακτηριστικών του πληθυσμού – στόχου. Aναπτύξαμε την πλατφόρμα ‘Έργα ΟΤΑ’, όπου αποτυπώνονται όλες οι πληροφορίες για τα έργα που υλοποιούνται. Αναπτύξαμε υπηρεσίες ανάλυσης συναισθήματος (sentiment analysis) των τοποθετήσεων που γίνονται στο διαδίκτυο για ένα υποψήφιο, ένα φορέα ή μια επιχείρηση.

TAXI EXPRESS ΠΑΤΡΑΣ 2610 450000

Θεματική Περιοχή : Μεταφορές και εφοδιαστική Αλυσίδα

Τμήμα : ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙ Σύστημα αυτόματης ανάθεσης διαδρομών υπηρεσιών Ταξί με την χρήση της Τηλεματικής .

Τα Taxi Express Πάτρας 2610 450000 είναι μια δυναμική και ευέλικτη εταιρεία, που παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και ασυνόδευτων, προς όλους τους προορισμούς Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε στην πόλη της Πάτρας το νέο μας καινοτόμο σύστημα αυτόματης ανάθεσης διαδρομών με την χρήση της Τηλεματικής . Πρόκειται για συνδυασμό πρωτοποριακών εφαρμογών με πάρα πολλές δυνατότητες και λειτουργίες που σκοπό έχουν να διευκολύνουν τον επιβάτη αλλά και τον οδηγό προς όφελος τελικά της ιδίας της πόλης . Το σύστημα αυτό επίσης παρέχει την δυνατότητα προβολής κοινωνικών και διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα από τις συσκευές tablet που είναι εφοδιασμένα όλα τα οχήματα μας ,την συλλογή κυκλοφοριακών δεδομένων ,την παροχή διάφορων πληροφοριών προς τους πελάτες μας και πολλά αλλά.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ

Θεματική Περιοχή : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ- ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ

Tμήμα : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ Α.Ε.

Τo ΕΠΠ είναι θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας με σκοπό τη προσφορά υποδομών & τη διαμόρφωση κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων μέσα από διαδικασίες γρήγορης ανάπτυξης & τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων & επιχειρήσεων. Στο ΕΠΠ στεγάζονται 25 εταιρείες & απασχολούνται περισσότερα από 150 άτομα υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Δράσεις:

1. Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας

2. 8 Innovation HUBs

3. Πρόγραμμα Proof of Concept

4. Περιφερειακό Γραφείο ΟΒΙ

5. Orange Grove Patras 6. CERN Business Innovation Center

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Θεματική Περιοχή : ΜΜΕ

Tμήμα : ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ

Η ημερήσια «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» είναι η σταθερή αξία της ενημέρωσης από το 1886 μέχρι σήμερα. Κορυφαία στην αναγνώριση και την εκτίμηση του κοινού, δεσπόζει στις αναγνωστικές συνήθειες των Αχαιών με επιδόσεις ρεκόρ για τα πανελλαδικά δεδομένα.

Project AGROINNOECO, Interreg Balkan-Mediterranean Programme

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΧΑΙΑΣ

Το έργο AGROINNOECO είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικά Ταμεία των συμμετεχουσών χωρών (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία και Κύπρος), το οποίο ασχολείται με το θέμα της επιχειρηματικής προ-επώασης στον τομέα της Αγροδιατροφής (συμπερ. της Υδατοκαλλιέργειας) ως απαραίτητο βήμα για την κάλυψη του υφιστάμενου χάσματος μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιχειρηματικών δομών ανάπτυξης, για τη διευκόλυνση της μεταφοράς καινοτομίας.

Pittas SRL – Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση ελαιοπυρήνων

Θεματική Περιοχή : Ενέργεια

Tμήμα : Pittas SRL

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς, ενός πραγματικού διατροφικού θησαυρού. Ένα μέρος της χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού. Ένα παραπροϊόν αυτής της διαδικασίας είναι ο ελαιοπυρήνας, ο οποίος , σε ξηρή μορφή, έχει μέση θερμογόνο δύναμη 4000kcal/Kg, περίπου το 70% του ορυκτού άνθρακα. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρει Δυτικής Ελλάδας, η εκτιμώμενη μέση ποσότητα ξηρού ελαιοπυρήνα που παράγεται ως παραπροϊόν από την παραγωγή λαδιού κυμαίνεται στους 58 χιλ. τόνους/έτος. Αυτή η ποσότητα καυσίμου μπορεί να τροφοδοτεί μονίμως μία ατμοστροβιλική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 9.5 MW, ικανή να καλύψει την ηλεκτρική ζήτηση μιας μικρής κωμόπολης.

Χρησιμοποιώντας τη μονάδα Απόσμησης Καυσαερίων της εταιρίας PITTAS SRL πραγματοποιείται η πλήρης απαλοιφή των καυσαερίων: τα καυσαέρια στην έξοδο την μονάδας έχουν πρακτικά τα ίδια χαρακτηριστικά με τον ατμοσφαιρικό αέρα (πιστοποιημένο από την ΕCNO EΠΕ).

Το μόνο παράγωγο της διαδικασίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η τέφρα του ελαιοπυρήνα, ένα είδος πλούσιου λιπάσματος, το οποίο βοηθάει στις καλλιέργειες, επιτυγχάνοντας τους στόχους της κυκλικής οικονομίας σε μεγάλο ποσοστό.Ο σταθμός είναι ικανός να εξοικονομεί 80500 MWh/έτος ηλεκτρικής ενέργειας για τους χρήστες της περιοχής. Με ένα μέσο κόστος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό σύστημα τα 80 €/MWh, η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας έχει αξία περίπου 6.5 Μ€/έτος. Το συνολικό κόστος του παραπάνω συστήματος εκτιμάται περίπου στα 12 Μ€. Η λιανική τιμή αγοράς του, κατάλληλου για απευθείας καύση, ξηρού πυρηνόξυλου από τα πυρηνελαιουργεία είναι περίπου 100 €/τόνο. Ακόμα και εάν θεωρούσαμε ότι αγοράζονται σε αυτή τη τιμή οι 58000 τόνοι που παράγει η Περιφέρεια, το κόστος συνολικό κόστος αγοράς του καυσίμου ανέρχεται σε μόλις 5.8 Μ€/έτος.

Επομένως, ακόμα και εάν αγοράζαμε σε τιμή λιανικής το πυρηνόξυλο, η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης και συντήρησης της μονάδας υπολογίζεται στα 17 περίπου έτη, χωρίς να λάβουμε υπόψη τα σημαντικά κέρδη από τη διαχείριση της τύρφης.

Η ώριμη τεχνολογία των ατμοστροβιλικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προσδίδει αξιοπιστία στην ορθή λειτουργία της εγκατάσταση σε βάθος 4-5 δεκαετιών. Επομένως, η κερδοφόρα και αξιόπιστη λειτουργία της μονάδας για πολλά χρόνια είναι εξασφαλισμένη. Συμπερασματικά, με κατάλληλη διαχείριση του παραπροϊόντος, ελαιοπυρήνα, μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικούς ρύπους, ενώ με την παραγωγή τύρφης ως λίπασμα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην περιοχή με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗΣ

Θεματική Περιοχή : ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ-ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Tμήμα : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ/ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΝΑΛΥΣΗΣ

Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Μικροανάλυσης είναι μια οριζόντια δομή της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες χαρακτηρισμού υλικών τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και σε εξωτερικούς πελάτες. Είναι εξοπλισμένο με δυο ηλεκτρονικά μικροσκόπια (σάρωσης και διελευσεως), τρια φασματόμετρα (Φθορισιμετρίας και RAMAN) και συσκευές κατάλληλες για προετοιμασία δειγμάτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Θεματική Περιοχή : Δημόσια Διοίκηση

Tμήμα : Ε. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΥΤΩΝ

AgrIoT

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Datum Επιχειρηματικές Λύσεις ΕΠΕ

Έξυπνες υπηρεσίες βασισμένες στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων για την υποστήριξη της γεωργίας – AgrIoT Το έργο AgrIoT αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού της γεωργίας η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.

Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση για Ψηφιακές και Επιχειρηματικές Δεξιότητες

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : ΕΛΚΕ

Αποτελέσματα ερευνητικών έργων σχετικά με μεθοδολογίες και προγράμματα εκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες.

Pylwros E-Invoicing

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Η “Πυλωρός” είναι μια εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικής τιμολόγησης με στόχο την κάλυψη των αναγκών μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Η εταιρεία θα παρέχει εφαρμογές ERP (Enterprise Resource Planning) με έμφαση στην ηλεκτρονική τιμολόγηση που θα καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων όλων των κλάδων συμβάλλοντας στην ευελιξία και την αύξηση της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η χρονική συγκυρία αυτού του εγχειρήματος, θεωρούμε ότι είναι καταλυτική αφού σχεδιασμοί της πολιτείας δείχνουν ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση στην Ελλάδα τείνει να γίνει υποχρεωτική. Σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος, αντιλαμβανόμενος τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, υιοθετεί καινούργια εργαλεία που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι η εδραίωση στον χρόνο και στον χώρο μας με την διάθεση εφαρμογών υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.

Μονάδα Επεξεργασίας Αγροτο-βιομηχανικών Αποβλήτων

Θεματική Περιοχή : Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Tμήμα : EKOMEX-ECOTECH

Η εταιρεία EKOMEX/ECOTECH σε συνεργασία με το εργαστήριο ESL (ITE/IEXMH) σχεδίασαν και κατασκεύασαν μονάδα ηλεκτροκροκίδωσης για την επεξεργασία αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και υδάτων με σκοπό την απομάκρυνση του χημικά και βιολογικά απαιτούμενου οξυγόνου, των στερεών σωματιδίων καθώς κι άλλων μη βιοαποικοδομήσιμων οργανικών μορίων, που αποτελούν σημαντική πηγή περιβαλλοντικής ρύπανσης. Η εφαρμογή της μονάδας σε πραγματικά βιομηχανικά απόβλητα αποδείχθηκε μια αποτελεσματική, οικονομική και βιώσιμη μέθοδος επεξεργασίας των αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων.

Dynamic Ambient Intelligence Social Systems Group

Θεματική Περιοχή :

Tμήμα : Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Εργαστήριο Κινητού και Διάχυτου Υπολογισμού

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

Θεματική Περιοχή : Μεταφορές και εφοδιαστική Αλυσίδα

Tμήμα : ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ Σωτήρης Αποστολάτος

Η Ηλεκτροκίνηση Πάτρας σας παρέχει μια πληθώρα ηλεκτρικών οχημάτων όπως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο ecocar, ηλεκτρικά scooter, ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και τα πιο εναλλακτικά ηλεκτρικά πατίνια και hoverboard δίνοντας οικολογικές και οικονομικές λύσεις στην μετακίνησή σας, βαδίζοντας πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Θεματική Περιοχή : Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Tμήμα : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ/ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΗΣ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΣ

Η βασική ιδέα είναι η αξιοποίηση των παραπροϊόντων της επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, όπως είναι τα προϊόντα της αμπέλου και της ελιάς, τα οποία δημιουργούνται κατά την παραγωγή κρασιού και ελαιολάδου. Τα παραπροϊόντα αυτά περιέχουν κυρίως οργανικές ουσίες (φαινόλες), η απομόνωση των οποίων και ο περαιτέρω εμπλουτισμός τους με την βοήθεια φυσικοχημικών μεθόδων, μπορεί να οδηγήσει σε νέα βιοδραστικά (αντιοξειδωτικά) προϊόντα που έχουν ιδιαίτερη οικονομική αξία, προσφέροντας έτσι ένα πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες και παραγωγούς.

DYNACOMP

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : DYNACOMP AEBE

Η DYNACOMP συμμετέχει σε 5 καινοτομικά συγχρηματοδοτούμενα έργα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Επιθυμούμε να εκθέσουμε την πρόοδο αυτών των έργων. Επίσης θα εκθέσουμε μία καινοτομική λύση προβολής/προώθησης, που περιλαμβάνει υλικό και λογισμικό.

Mobio

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : qminds

Το Mobio είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε μία καινοτόμα συσκευή τύπου Internet of Things το οποίο προσφέρει πλήρη έλεγχο στις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, προσφέρει αυξημένη ασφάλεια επικοινωνιών και ενσωματώνει εξειδικευμένα χαρακτηριστικά που στοχεύουν σε επιχειρηματικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ – ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Εφαρμογών Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών

Στα πλαίσια του Erasmus+ προγράμματος A4BD αναπτύχθηκε μια βάση αστρονομικών αντικειμένων και ειδικό λογισμικό που επιτρέπει στους έχοντες προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη της αστρονομίας. Στα πλαίσια του προγράμματος AgrIoT θα εκτεθεί ένας χαμηλού κόστους, χαμηλής κατανάλωσης, φορητός σταθμός συλλογής και ασύρματης αποστολής μεγάλου πλήθους ατμοσφαιρικών και εδαφικών παραμέτρων για την κάλυψη μικροπεριοχών αλλά και μακροπεριοχών διαφορετικών κλιματικών και εδαφικών χαρακτηριστικών.

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Θεματική Περιοχή : Εκπαίδευση

Tμήμα : ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ/ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το εικονικό εργαστήριο OnLabs που αναπτύχθηκε στην ΣΘΕΤ του ΕΑΠ, δίνει τη δυνατότητα χρήσης του εργαστηριακού εξοπλισμού ενός πραγματικού εργαστηρίου χωρίς χρονικούς ή οικονομικούς περιορισμούς και, επιπλέον, με ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Στο χώρο του περίπτερου θα παρουσιαστεί μία καινοτόμος εκπαιδευτική μέθοδος απόκτησης γνώσης και εργαστηριακών δεξιοτήτων μέσω ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού που αφορά στη μικροσκόπηση συνδυάζοντας την εικονική πραγματικότητα με την ολοκληρωμένη χρήση πραγματικού εργαστηριακού εξοπλισμού αποτελέσματα, πειραματικό εξοπλισμό και πόστερ. μCosmics To μCosmics είναι ένα μικρής κλίμακας, φορητό Τηλεσκόπιο Κοσμικών Ακτινών που μπορεί να λειτουργήσει σε σχολικές αίθουσες ή εργαστήρια. Σχεδιασμένο από το Εργαστήριο Φυσικής της ΣΘΕΤ του ΕΑΠ, το μCosmics ακολουθεί την αρχιτεκτονική της κατανεμημένης συστοιχίας ανιχνευτών ατμοσφαιρικών καταιονισμών που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΑΠ.

REGIO-GNOSIS: Μεγάλα Αναπτυξιακά Έργα στην Ελλάδα

Θεματική Περιοχή : ΜΜΕ

Tμήμα : Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης & Επιχειρηματικής Νοημοσύνης

Στόχος της συμμετοχής στην έκθεση Patras IQ είναι η προώθηση των μεγάλων έργων στην Ελλάδα που έχουν προκύψει μέσω της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής σε διάλογο και αλληλεπίδραση (engagement/involvement) με τους πολίτες. Τεράστια έργα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και τη ζωή των κατοίκων (αεροδρόμια, γέφυρες, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι, υδάτινα φράγματα, ενεργειακά πάρκα κλπ) κατασκευάστηκαν με πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα έργα αυτά δεν είναι γνωστά σε ικανοποιητικό βαθμό από του Έλληνες πολίτες και τους κατοίκους της χώρας. Σε άλλες περιπτώσεις οι πολίτες τα θεωρούν δεδομένα και σε άλλες αγνοούν την ύπαρξη τους. Χρειάζεται λοιπόν ενημέρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα που επλήγη ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής να συγχέονται, να υποβαθμίζονται ή και να εκμηδενίζονται λόγω αυτής.

Πλαίσιο μελέτης Νευροπροστατευτικών μηχανισμών συμπληρωματικής διατροφής με κορινθιακή σταφίδα

Θεματική Περιοχή : Αγροδιατροφή /Πρωτογενής Τομέας / Τρόφιμα

Tμήμα : Εργ Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων, Τμήμα Βιολογίας, ΠΠ

Οι νευρο-ψυχιατρικές παθήσεις αφορούν στο 25% των Ευρωπαίων. Μεταξύ αυτών, η νόσος του Alzheimer (AD) αποτελεί την πλέον κοινή μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους, ενώ δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστική διαταραχή είναι η νόσος του Parkinson (PD). Αν και η αιτιολογία των νόσων αυτών δεν είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια έχει συσχετισθεί με αύξηση του οξειδωτικού στρες. Πράγματι, έχει δειχθεί ότι βελτίωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας, της κυτταρικής βιοενέργειας και χορήγηση αντιοξειδωτικών παρέχουν νευροπροστασία. Παράλληλα, επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν τη συσχέτιση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά πολικά φαινολικά συστατικά με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.Η Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, με το 80% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από την Ελλάδα. Στην Κορινθιακή σταφίδα έχουν ταυτοποιηθεί απλές φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή. Η ερευνητική υπόθεση είναι ότι η συμπληρωματική διατροφή με Κορινθιακή σταφίδα, λόγω του πολικού φαινολικού περιεχομένου της, αποτελεί νευροπροστατευτικό παράγοντα περιορίζοντας τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις και αυξάνοντας τη νευρογένεση και επιβίωση νευρώνων , μειώνοντας συνεπώς τον νευροεκφυλισμό του εγκεφάλου. Για την ανάδειξη της δράσης της Κορινθιακής σταφίδας και τη διαλεύκανση των μηχανισμών εκδήλωσης νευροπροστασίας στο παρόν έργο θα συναξιολογηθούν δεδομένα πειραμάτων in vitro και παρεμβάσεων σε ζωικά πρότυπα

MOSAIC Πολιτισμός και Δημιουργικότητα

Θεματική Περιοχή : Πολιτισμός-Τουρισμός-Πολιτιστικές/Δημιουργικές Βιομηχανίες

Tμήμα : Mosaic Πολιτισμός και Δημιουργικότητα

Στην έκθεση θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία συμβουλευτικής και αξιολόγησης αναγκών για φορείς Πολιτιστικών & Δημιουργικών Βιομηχανιών. Μετά από ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσιότητας και στοχευμένων προσκλήσεων, θα προγραμματίσουμε κατ’ιδίαν συναντήσεις με φορείς ΠΔΒ για να συζητήσουμε τις ανάγκες και τα σχέδιά τους, ώστε τα στελέχη μας, μαζί με στρατηγικούς μας συνεργάτες (p-consulting & Γ. Μελισσαρόπουλος) να προτείνουν λύσεις χρηματοδότησης και δικτύωσης. Η άρτια υλοποίηση της πρότασης απαιτεί εκθεσιακό χώρο 6-8 τ.μ.

GREEN AWARENESS IN ACTION – ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος”

Το ερευνητικό έργο GAIA (Green Awareness in Action, H2020) εστιάζει στην εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικά κτίρια και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και συμμετέχουν σχολεία από Ελλάδα, Σουηδία και Ιταλία. Θα παρουσιάσουμε το παιχνίδι γνώσεων “Gaia Challenge” (gaia-challenge.com/) και το λογισμικό διαχείρισης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου. Θα παρουσιάσουμε επίσης μια διαδραστική εγκατάσταση μέσω της οποίας οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν δεδομένα από τα σχολεία.

Best Cybernetics

Θεματική Περιοχή : Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Tμήμα : Best Cybernetics ΜΟΝ.ΙΚΕ

Τι είναι το ePortfolio LEAP; Ένα ευέλικτο εργαλείο ePortfolio που παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν τις ικανότητες τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τα ePortfolio του LEAP;Μαθητές, εκπαιδευόμενοι βραχείας διδασκαλίας, αξιολογητές, διδάσκοντες και καθηγητές, εκπαιδευτές, εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Μια πλήρως εξοπλισμένη διαδικτυακή εφαρμογή για εκπαιδευόμενους.Δυναμικές προσωποποιημένες πληροφορίες για κάθε χρήστη. Μπορείτε να αποθηκεύσετε με ευκολία στην πλατφόρμα multimedia υλικό, συμπεριλαμβανομένου ήχου, φωτογραφιών, κειμένου και βίντεο. Ψηφιακά εμβλήματα Επικοινωνήστε τις δεξιότητες και τα επιτεύγματα σας παρέχοντας μια οπτική αναπαράσταση των κατακτήσεων του κάθε εκπαιδευόμενου. ARCHIDICT Το ARCHIDICT είναι ένα διευκρινιστικό πολύγλωσσο λεξικό για αρχιτέκτονες, οικοδόμους και κατασκευαστές. Ένα καινοτόμο εργαλείο όχι μόνο λόγο της εκμάθησης εξειδικευμένων όρων σε μια ξένη γλώσσα αλλά και για την κατανόηση και εκμάθηση του ίδιου του επαγγέλματος με τη βοήθεια των επεξηγηματικών γραφικών. Ο μοναδικός και ενοποιημένος σχεδιασμός των τεχνικών απεικονίσεων παρέχει σαφή κατανόηση της συνδέου