Global Agripreneurs Summit: Το μέλλον της τροφής είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους

    Από: Startup Team

Αποστολή στην 84η ΔΕΘ

Υπάρχει μια πρόκληση η οποία δεν ξεχωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς, τους μορφωμένους από τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη εκπαίδευση, τους προνομιούχους από τους λιγότερους τυχερούς: εάν η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής αρκεί για να θρέψει, στο μέλλον, ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το Περίπτερο 6 της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτέλεσε από τις 7 ως τις 11 Σεπτεμβρίου ένα εύφορο «χωράφι» γνώσης, ιδεών και καινοτόμων λύσεων, φιλοξενώντας το 4ο Global Agripreneurs Summit (GAS) που διοργάνωσαν οι Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC).

Η αρχή έγινε με την έναρξη των εργασιών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Η παρουσία της τέταρτης, κατά σειρά, παγκόσμιας διοργάνωσης στην Ελλάδα, μετά από τα αντίστοιχα συνέδρια σε Κολομβία, Νότια Αφρική και Τουρκία, συνέπεσε με μια εκτεταμένη αναδιοργάνωση του τρόπου με τον οποίο οραματίζεται η κυβέρνηση το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην χώρα μας, ήταν η παρατήρηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την εναρκτήρια ομιλία του. Ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε, με τη σειρά του, τους συνιδρυτές των ID-GC, Μιχάλη Στάγκο και Κάρλα Τάνας, για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία φέρνει ακόμη πιο κοντά την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα καινοτόμου ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής και της τεχνολογίας.

Συνολικά, τις πέντε ημέρες που διήρκησαν οι εργασίες του συνεδρίου, 64 startups από 40 χώρες του κόσμου, πάνω από 30 ώρες ανοιχτών συζητήσεων και ακόμη περισσότερες ώρες συναντήσεων σε επίπεδο B2B των νεοφυών επιχειρήσεων με εκπροσώπους funds και επενδυτών, γέμισαν τα 2.500 τ.μ. του περιπτέρου 6 της 84ης ΔΕΘ με μια αίσθηση ευθύνης για τις πρωτοβουλίες που οφείλουμε να λάβουμε, εφόσον επιθυμούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών.

#DAY1 | Global Agripreneurs Summit 2019

Ο παλμός της επόμενης μέρας στον κόσμο της αγροδιατροφής χτύπα από το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου στο Περίπτερο 6 της 84ης #ΔΕΘ. Η πρώτη μέρα του Future Agro Challenge αναζήτησε τις απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική αγροτική παραγωγή, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις για το μέλλον του πλανήτη μας. Διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο υπουργός Μαυρουδής Βορίδης και ο υφυπουργός Κων/νέος Σκρέκας, ο CEO της Aθηναϊκής ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης, και ο υφυπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιαννης ήταν μεταξύ των ομιλητών που κατέθεσαν τις απόψεις και τα επιχειρήματα τους στο κοινό του #GAS2019! #DigitalGreece2019 #IDGC #FACagripreneurs #TIF2019 #ΔΕΘ2019

Δημοσιεύτηκε από Future Agro Challenge στις Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες έδωσαν το παρών

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που απασχόλησαν τις ανοιχτές συζητήσεις του φετινού GAS, αποτέλεσαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργικής Πολιτικής και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, στάθηκε σε αυτήν ακριβώς την απειλή, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού δεν αγγίζει μόνο τις χώρες οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά είναι μια υπόθεση η οποία μας αφορά όλους. Σε αυτήν ακριβώς την ευθύνη της πολιτείας να λάβει μέτρα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο που μεταβάλλεται διαρκώς, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, στο πλαίσιο ομιλίας του σε ανοιχτή συζήτηση του GAS.

Ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων στις υποδομές των μεγάλων επιχειρήσεων για την εξέλιξη της παραγωγής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, προαναγγέλλοντας ένα νέο τριετές πλάνο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της εταιρείας, ενώ ο πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, επανέλαβε πως η ανάδειξη τόσων καινοτόμων ιδεών δείχνουν ότι η μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα στο μέλλον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

#DAY2 | Global Agripreneurs Summit 2019

SUNDAY 08.09.2019 | DAY 2__The second day of #GAS2019 started with a flavour of innovation and ended with a special evening that will not be forgotten. In the morning, open discussions at #Pavilion6, Begona Perez-Villarreal, Director @ EIT Food Innovation Hub for Southern Europe talked about how and why the food system should be transformed. After that, panels became a stage of AI, blockchain at agrifood business and quantum computing "from farm to fork". The end of the day found the representatives of the Hellenic Republic, the startuppers and the entrepreneurs of the primary sector at Vellideio main hall, for a very special gala which left a strong taste of innovation and productivity! #FACagripreneurs #TIF2019

Δημοσιεύτηκε από Future Agro Challenge στις Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να θωρακίσουν το μέλλον

Μέσα από τόσες ώρες ανταλλαγής ιδεών και πληροφοριών, ένας εξωτερικός παρατηρητής δεν μπορεί να πάρει το 100% του παλμού των εξελίξεων. Μπορεί όμως να δει ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα που καλούμαστε, αρχικά, να αποδεχτούμε, να κατανοήσουμε, και να αναζητήσουμε τις λύσεις. Ο CEO της εταιρείας Stopfakefood, Augustas Alesiunas, μίλησε για την «ψεύτικη τροφή», και το πόσο επικίνδυνο για όλους μας είναι να μην γνωρίζουμε τι πραγματικά τρώμε. Ο CEO της εταιρείας Centaur Analytics, Σωτήρης Μπαντάς, υπενθύμισε πόσο διαφορετικό θα είναι το τοπίο της πρωτογενούς παραγωγής στο μέλλον, προβλέποντας ότι από το 2030 οι μηχανές και όχι οι άνθρωποι, θα δουλεύουν στα χωράφια. Ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, επιχειρηματολόγησε για το πόσο σημαντική είναι η καθετοποίηση της γνώσης – δηλαδή το πέρασμα των προτάσεων για την εξέλιξη της πρωτογενούς παραγωγής από το ακαδημαϊκό επίπεδο, στο χωράφι.

Έννοιες και τεχνολογίες όπως ο «Αγρότης 4.0», η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επαυξημένη Πραγματικότητα, το Blockchain στην αλυσίδα παραγωγής και αποθήκευσης, η ρομποτική και η κβαντική υπολογιστική, αποτέλεσαν μόνο ένα δείγμα από τις αμέτρητες εφαρμογές των ισχυρότερων εφοδίων της ψηφιακής μας εποχής στην αγροδιατροφή που συζητήθηκαν.

Οι startups στο προσκήνιο

Μια βόλτα από τα δεκάδες περίπτερα των startups οι οποίες ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη από τη Μοζαμβίκη ως την Αυστραλία, τον Καναδά μέχρι την Αργεντινή ή την Ισπανία ως την Ελλάδα, αρκούσε για να πείσει και τον πλέον σκεπτικιστή, ότι το μέλλον της τροφής μας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εφόσον οι πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες ανοίξουν τις πόρτες τους στους νέους αυτούς επιχειρηματίες, που έχουν ένα κοινό όραμα: να παραδώσουν στα παιδιά μας έναν ασφαλέστερο πλανήτη.

Από εφαρμογές που καταγράφουν και ειδοποιούν τους παραγωγούς για την κατάσταση των προϊόντων στο χωράφι ή την αποθήκη, ως ρομποτικά συστήματα που ανιχνεύουν ή εξολοθρεύουν εξωγενείς επικίνδυνους παράγοντες για την παραγωγή, όλες οι παρουσίες του συνεδρίου είχαν μια ιδιαίτερη πρόταση να καταθέσουν.

Παράλληλα με τις δράσεις σε επίπεδο ανοιχτών συζητήσεων, workshops, και κλειστών συναντήσεων, έτρεξαν δύο διαγωνιστικές διαδικασίες που κορυφώθηκαν με τις βραβεύσεις των ομάδων που ξεχώρισαν. Η μια διαδικασία, που οργανώθηκε εντός του συνεδρίου από το EIT Food Hub Greece, την ελληνική υλοποίηση των ID-GC υπό την «ομπρέλα» του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), ανέδειξε νικήτρια ομάδα την Photostick Analytics. Η εταιρία αποτελεί spin-off του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Επιστημών «Δημόκριτος», και έχει αναπτύξει μια έξυπνη νανοφωτονική συσκευή για την επιτόπια ανίχνευση της νοθείας της παρουσίας επιβλαβών ουσιών στα τρόφιμα.

Η κορύφωση της αναγνώρισης των προσπαθειών πολλών μηνών από όλους τους συμμετέχοντες, ούτως ώστε να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη απολύτως έτοιμοι από όλες τις γωνιές της Γης, ήρθε με τον παγκόσμιο τελικό του Future Agro Challenge. Τέσσερις φιναλίστ που αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή τις προηγούμενες ημέρες σε μια διπλή διαδικασία που πρώτα ξεχώρισε τους top-10 και μετά τους final-4, ανέβηκαν στη σκηνή του GAS και έδωσαν τα δικά τους “battles” για να κατακτήσουν την παγκόσμια πρωτιά.

Πρώτες ανέβηκαν οι ομάδες SwarmFarm Robotics από την Αυστραλία, και NASEKOMO από τη Βουλγαρία. Η ομάδα της Ωκεανίας κέρδισε την τρίτη θέση και θα λάβει επιχειρηματική υποστήριξη αξίας 10.000 ευρώ. Η εταιρία έχει δημιουργήσει μικρά, αποδοτικά και αυτόνομα οχήματα με ειδική τεχνολογία, τα οποία μπορούν να εκτελούν απλές, επαναλαμβανόμενες εργασίες και να ελαχιστοποιούν τη συμπύκνωση του εδάφους. Ο Andrew Bate, επικεφαλής της startup, δήλωσε στο Fortune ενθουσιασμένος από την αναγνώριση τού να βρίσκεσαι μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου στον τομέα της αγροδιατροφής. «Απόλυτα», ήταν η απάντηση στο ερώτημα εάν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια και το πολύ μακρινό ταξίδι από τη χώρα του στη Θεσσαλονίκη. «Γνωρίσαμε πάρα πολλές φανταστικές startups από τον όλο τον κόσμο και ανοίξαμε πολλές νέες επαφές με μερικούς από τους κορυφαίους σε όλο τον πλανήτη». Η Yana Balnikova της NASEKOMO σημείωσε από την πλευρά της ότι «Η διάκρισή μας στις δέκα κορυφαίες ομάδες ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς είδαμε πάρα πολλές σημαντικές ιδέες. Το δίκτυο που χτίσαμε εδώ μαζί με τους άλλους επιχειρηματίες, επενδυτές και άλλους παράγοντες της βιομηχανίας, θα πάει την εταιρεία μας ένα μεγάλο βήμα μπροστά».

Agripreneur of the Year 2019” με έπαθλο ένα πακέτο επιχειρηματικής υποστήριξης αξίας 50.000 ευρώ από το δίκτυο συνεργατών των Industry Disruptors Game Changers, mentorship από τον Bob Dorf, συγγραφέα του εγχειριδίου “Startup Manual” και πρόσβαση σε 15 νέες αγορές για ένα χρόνο, ήταν η εταιρεία Biome Makers. Ο Ισπανός CSO και συνιδρυτής της, Alberto Acedo έχει μόλις κατέβει από τη σκηνή, και γεμάτος ενθουσιασμό στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα μέσω του Fortune: «Όταν πριν από πέντε χρόνια είχες μια ιδέα την οποία κατέγραψες σε μια κόλλα χαρτί, και μετά την είδες να υλοποιείται και να ασκεί πραγματικά θετική επιρροή σε όλο τον κόσμο, είναι κάτι τρομερό. Και σε κάνει να αισθάνεσαι πάρα πολύ όμορφα. Σε προσωπικό επίπεδο, αυτό το οποίο πραγματικά επιθυμούμε είναι να δώσουμε τη δύναμη στον αγρότη να επιτύχει τα σημαντικά δυνατά αποτελέσματα, παρότι τα μέσα που διαθέτει μπορεί να είναι περιορισμένα. Εάν χάσουν το χώμα τους, θα χάσουν την μοναδική πηγή που τους κρατά ζωντανούς». Η Biome Makers με έδρα τις ΗΠΑ έχει αναπτύξει μια τεχνολογία η οποία προσδιορίζει κάθε μεμονωμένη μικροβιακή συνιστώσα του εδάφους και προβλέπει τον κίνδυνο ασθενειών εκ των προτέρων.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό, και με τα καλύτερα λόγια για τον μεγάλο νικητή, μίλησε ο Yahoel Van Essen της ELEOS Robotics. «Αυτό το οποίο κάνουμε, πραγματικά αλλάζει τον κόσμο. Όταν είδαμε την BioMakers και τον δικό τους τρόπο με τον οποίο προσπαθούν και εκείνοι να αλλάξουν τον κόσμο, αισθάνθηκαν χαρά γιατί και οι δύο μας έχουμε τον ίδιο στόχο». Η εταιρεία κατασκευάζει το RoboWeeder, μια συσκευή η οποία ανιχνεύει, εντοπίζει και στη συνέχεια εξαλείφει τα ζιζάνια που καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Η ομάδα από τον Καναδά που αναδείχθηκε «Global Finalist – Runner Up 2019» θα λάβει επιχειρηματική υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες της, αξίας 25.000.

#DAY4 | Global Agripreneurs Summit 2019

THUSDAY 10.09.2019 | DAY 4_The excitement and anticipation of the finalists at #FAC Global Final highlighted the 4th day of the #GAS2019. Biome Makers won the first place after an intense battle on stage VS @Eleos Robotics, which came second. SwarmFarm Robotics won the 3rd place after the one on one Q&A against NASEKOMO. But there is no losing at the highest level. All finalist presented their solutions in front of officials, entrepreneurs and investors of the primary sector and took advantage of the opportunity for networking and collaborations all over the world. Before the big final, two extremely interesting open discussions talked about the challenges of Synthetic Biology and Regenerative Agriculture as well the role of AI & Robotics as farming tools. #FACagripreneurs #TIF2019

Δημοσιεύτηκε από Future Agro Challenge στις Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Πηγή: fortunegreece.com