Η πρώτη Net Zero εκδήλωση στην Ελλάδα, βάζει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη των ΕΠΚΑ

    Από: Startup Team

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1st Hellenic Impact Investing Conference, εισάγοντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των Επενδύσεων Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Αντικτύπου (ΕΠΚΑ / Impact Investing). Το συνέδριο αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση που προσεγγίζει το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στη χώρα μας, μέσω της Αναδάσωσης Βιοποικιλότητας (Biodiversity Reforestation) έκτασης ίσης με την επιφάνεια του μουσείου Μπενάκη με τη χορηγία του Carbon Partner, της Generation Forest Invest (GFI). Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Phenix Capital Group, την TSOMOKOS Communications και το Hellenic Impact Investing Network προσελκύοντας περισσότερους από 250 συνέδρους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με ένα μεγάλο εύρος καίριων θεμάτων στο Impact investing.

Οι θεματικές του συνεδρίου κάλυψαν θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση, η αποδέσμευση από ορυκτά καύσιμα η εξέλιξη νέων, καινοτόμων τεχνολογιών στον αγροτικό κλάδο (Agtech), τη Γαλάζια Οικονομία, και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Έμπειροι Διαχειριστές Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων αναφέρθηκαν στην εξέλιξη νέων Impact Products που ολοένα και περισσότερο εντάσσονται στα παγκόσμια επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Καλύφθηκε επίσης η ανάγκη μετεξέλιξης των σύγχρονων αστικών κέντρων σε «έξυπνες πόλεις» αξιοποιώντας βιώσιμες τεχνολογίες στις υποδομές τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε το panel που διοργανώθηκε από τoυς Content Partners του Συνεδρίου Impact Hub Athens και Climate KIC σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων που εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η απαραίτητη ύπαρξη στήριξης από το γενικότερο σύστημα, τόσο από πλευράς θέσπισης ενός ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, όσο και μέσα από την ανάπτυξη των απαραίτητων κινήτρων.

 

Εντατικοποίηση παραγωγής ΑΠΕ και εξέλιξη νέων τεχνολογιών ενέργειας

Νίκος Κανόπουλος, Founder & CEO, Brite Solar, τόνισε ότι για να καλύψουμε τις ανάγκες τροφίμων για τον αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή κατά 70%-100% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο γιατί αν προσπαθήσουμε να το πετύχουμε με συμβατικά μέσα θα πρέπει να καταστρέψουμε όλα τα δάση της γης. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία για να αυξήσουμε την απόδοση της παραγωγής τροφίμων, υπογράμμισε ο κ. Κανόπουλος.

Δημήτρης Κονταξής, General Manager of Waste Management Division, Motor Oil Hellas, αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων των ενεργειακών εταιρειών με την προσθήκη ΑΠΕ. “Οι παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο επενδύουν σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, βιοκαύσιμα αλλά και υδρογόνο» τόνισε ο κ. Κονταξής μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι “στις επιχειρήσεις δεν κοιτάμε πίσω, κοιτάμε μπροστά και δημιουργούμε αξία”.

Καινοτομία και Δυναμική στην Ελλάδα

Ο Mido TalhouniInvestment Manager, Climate KIC, σημείωσε ότι “βλέπουμε μερικές πολύ συναρπαστικές καινοτομίες να βγαίνουν από την Ελλάδα. Κοιτάζοντας μπροστά, πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες να συνεργαστούμε με άλλους εταίρους στο οικοσυστήμα της Ελλάδας αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.”

Ο Leonardo Valettasσυνιδρυτής της Ten Million Hands, ανέδειξε το θέμα της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι αυτό που λείπει από το ελληνικό οικοσύστημα είναι ένα επενδυτικό ταμείο εκκίνησης (pre-seed investment fund) με ενσωματωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης. “Αυτό θα στείλει ένα άμεσο και ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι υπάρχουν κεφάλαια που αναζητούν ιδέες Impact. Χρειαζόμαστε, επίσης, και κρατική χρηματοδότηση. Η Silicon Valley δεν χτίστηκε με ιδιωτικά χρήματα. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια μικτή χρηματοδοτική προσέγγιση.”

Ο Δημήτρης ΜπατζήςHead of Southern CEE & Mediterranean, τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερες προσπάθειες μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της ρύπανσης από χρήση πλαστικού, λέγοντας ότι δεν είναι μόνο ζήτημα για το περιβάλλον αλλά θέμα που έχει και κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο ρόλος του ESG αλλάζει

Ο Γιάννης Σαλαβόπουλος, Founder & Managing Director, Capital Circle Group, τόνισε ότι το ESG έχει περάσει από κάτι πολύ εξειδικευμένο στο mainstream. “Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από τη συμμόρφωση. Μέχρι στιγμής, το ESG είναι μόνο για τους μεγάλους παίκτες. Το επόμενο βήμα είναι να περάσει σε ολόκληρη την εταιρική κοινότητα, όχι μόνο σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αλλά και σε νεοφυείς επιχειρήσεις”.

Η σημασία των κινήτρων

Η Τερέζα ΦαρμάκηCo-Founder / Managing Partner, Astarte Capital Partners, μίλησε για την ανάγκη να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας πρωτοβουλίες και για το ότι “οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο αλλά δεν μπορούν να είναι οι οδηγοί της αλλαγής. Ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν όλα τα εργαλεία για να προχωρήσουν.”

Την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρισμού εξέτασε ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, Chief Technology Officer, Meazon SA, προσθέτοντας ότι “η ενεργειακή κρίση που προέκυψε λόγω του πολέμου έκανε τα πράγματα πιο εμφανή. Αναδείχτηκε η ανάγκη ύπαρξης ορθής πολιτικής για την παροχή των κατάλληλων κινήτρων.”

Ιωάννης Ψαρρός, Head of Commercial Office for Greece, Enel Green Power, τόνισε τη συνδυαστική πρόκληση διατήρησης ενεργειακής πολιτικής ασφάλειας και εφοδιασμού, με την παράλληλη διατήρηση χαμηλού κόστους. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη εξέλιξης τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας.

Ο κλάδος των ΕΠΚΑ πλέον ξεπερνά το €1 τρις

Κατά την λήξη του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΗΙΙΝ και Managing Partner του Swiss Impact Office, Κωστής Τσελένης δήλωσε: «Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του συνεδρίου, βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της εισαγωγής του Impact Investing στην Ελληνική Επενδυτική και Επιχειρηματική Κοινότητα και την εδραίωση της Ελλάδας ως ένα κόμβο Impact Investing στην ΝΑ Ευρώπη.

Δεδομένου ότι η αξία της αγοράς του Impact Investing ξεπέρασε το €1 τρις κατά το 2022 και της ανάγκης ετήσιων επενδύσεων αξίας $9.2 τρις ετησίως για την επίτευξη Carbon Neutrality μέχρι το 2025, τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια από ομιλητές και συμμετέχοντες οι οποίοι τόνισαν τόσο την εκπαιδευτική αξία και τη δημιουργία συνεργειών αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση τόσο της ανάγκης όσο και της ευκαιρίας ανάπτυξης του κλάδου στη χώρα. Για όλους εμάς στο Hellenic Impact Investing Network, η επιτυχής εκπόνηση του 1st Hellenic Impact Investing Conference αποτελεί μια μεγάλη ηθική επιβράβευση, μια και η διοργάνωση αποτελούσε έναν από τους πρώτους στόχους μας από την έναρξη της λειτουργίας μας. Οφείλω να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στο ότι το συνέδριο είναι ίσως το πρώτο στη χώρα με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα (Carbon Footprint) μέσω της χορηγίας του Carbon Partner μας, της Generation Forest Invest (GFI). Εργαζόμαστε επίσης προς την μεταφορά τεχνογνωσία της GFI τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στη Μεσόγειο ως ένα επιπλέον εργαλείο αντιμετώπισης των όλο και συχνότερων δασικών πυρκαγιών.»

Κλείνοντας ο κ. Τσελένης προσέθεσε «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους χορηγούς και τους υποστηρικτές μας που βοήθησαν να υλοποιήσουμε αυτό το όνειρό μας. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Enterprise GreeceGold Sponsor του συνεδρίου, τους Event Sponsors COSMOTEGrowthfund/Υπερταμείο, Libra Group και Community Investment Management, αλλά και τους υποστηρικτές μας Astarte Capital Partners, ΔΕΗ Ανανεωσιμες, ProtioSchroders και 12 Gods. Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη μας στους Partners μας Phenix Capital και TSOMOKOS SA. Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι το φετινό συνέδριο αποτελεί την αρχή μιας μακρόχρονης συνεργασίας.»