Η Schroders υπογραμμίζει την ανάγκη για βιώσιμες επενδύσεις στα τρόφιμα και νερό με τη συμμετοχή στην 1η εκδήλωση του Citywire στην Αθήνα

    Από: Startup Team

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Schroders, Felix Odey, επέστησε την προσοχή σε θέματα βιωσιμότητας στον επενδυτικό τομέα, στην πρώτη εκδήλωση του Citywire στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons Hotel Athens. Ο Odey είναι συνδιαχειριστής του SISF* Global Sustainable Food and Water της Schroders, ενός παγκόσμιου χαρτοφυλακίου μετοχών που στοχεύει στην παροχή μακροπρόθεσμης κεφαλαιακής ανάπτυξης μέσω επενδύσεων σε εταιρείες που προωθούν τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων και νερού. Συγκεκριμένα, στην παρουσίασή του στο Citywire, τόνισε ότι η γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 70% για να τραφούν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2050, ενώ παράλληλα θα πρέπει να χρησιμοποιείται λιγότερη γη και να μειωθεί η πίεση του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το θέμα αυτό σχετίζεται άμεσα με την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το World Resources Institute και το Statista, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο αποτύπωμα κατανάλωσης νερού και αναμένεται να αντιμετωπίσει εξαιρετικά υψηλή πίεση στην υδατική επάρκεια έως το 2040.

Επιπλέον, ανέδειξε την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών καλλιέργειας, καθώς το μισό της συνολικής παραγωγής τους προέρχεται από τέσσερα μόνο είδη – Σε περίπτωση, που μια από τις καλλιέργειες αποτύχει θα παρακαλέσει σημαντικές διαταραχές στις Παγκόσμιες αλυσίδες τροφίμων.

«Δεν μπορεί να λυθεί το διατροφικό πρόβλημα χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πηγές του νερού», δηλώνει ο Odey, περιγράφοντας τη σχέση μεταξύ νερού και γεωργίας, η οποία χρησιμοποιεί το 65% του γλυκού νερού στον κόσμο με το 45% αυτού, να σπαταλιέται. Η τεχνολογία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλη την αλυσίδα αξίας – από τη φύτευση των σπόρων μέχρι την πώληση των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και την ανακύκλωση των καταναλωτικών συσκευασιών.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση και τόνισε τις ευκαιρίες για επενδύσεις σε ένα σύστημα τροφίμων και νερού προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η εκδήλωση του Citywire στην Αθήνα έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου των επενδύσεων να συζητήσουν σε υψηλό επίπεδο τις τρέχουσες τάσεις και να ανταλλάξουν απόψεις για την αγορά σε ένα περιβάλλον πολλαπλών αντιξοοτήτων.

Το Citywire είναι ένας χρηματοοικονομικός εκδοτικός και ενημερωτικός όμιλος με έδρα το Λονδίνο που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της απόδοσης των διαχειριστών κεφαλαίων. Παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες σε επαγγελματίες συμβούλους και επενδυτές παγκοσμίως.