Ο κόσμος μας αλλάζει – Η πρώτη ψηφιακή εκδήλωση του TEDxPatras

    Από: Startup Team

Virtual TED Circles: το νέο project του TED για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το TEDxPatras

Ο κόσμος μας τις τελευταίες εβδομάδες βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες που τον φέρνουν αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα η μια αλλαγή ακολουθεί την άλλη με ραγδαίο ρυθμό, διαμορφώνοντας ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο καθημερινότητας.

Μέσα σ΄ αυτό το ασταθές πλαίσιο, ερχόμαστε αναπόφευκτα αντιμέτωποι με την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το παρόν και το μέλλον μας. Η επικοινωνία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η εργασία- κάθε πτυχή της ζωής μας συνολικά- αποκτούν νέο περιεχόμενο, νέα μορφή και διαφοροποιούνται κατ’ αναλογία με την ταχύτατα μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα γεμάτη προκλήσεις, για τη δυναμική αντιμετώπιση των οποίων μας χρειάζονται νέα εργαλεία.

Ποιοι μετασχηματισμοί συντελούνται στον τομέα της ιδιωτικότητας, του φυσικού περιβάλλοντος,  των κοινωνικών σχέσεων; Ποιες είναι οι εφαρμογές, τα εφόδια και οι συνήθειες που μπορούν να προσφέρουν άμεσες λύσεις; Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης σήμερα και στο μέλλον; Τι είναι ικανό να κάνει τη διαφορά στην προσωπική μας καθημερινότητα, θωρακίζοντας μας από τη θλίψη και τον φόβο που έπονται οποιασδήποτε βίαιης αλλαγής έρχεται να μας “κλέψει” την αναγκαία αίσθηση ασφάλειας; Ποιοι προβληματισμοί προκύπτουν και ποια είναι τα βήματα που θα κληθούμε άμεσα να ακολουθήσουμε;

Με αφορμή τον προβληματισμό και τις ανησυχίες που αναδύονται μέσα από την παρούσα συγκυρία, η ομάδα του TEDxPatras αποφάσισε να διοργανώσει μια σειρά Virtual Events με κεντρική θεματική “A Changing World”, συλλέγοντας τεκμηριωμένες τοποθετήσεις και προσεγγίσεις από ειδικούς. Τα Virtual Events θα έχουν τον χαρακτήρα του TED Circles event (www.tedcircles.com) που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το TEDxPatras. Το TED Circles αποτελεί πρωτοβουλία του TED με όραμα τη δημιουργία μιας ανοικτής πλατφόρμας για ομάδες. Μιας πλατφόρμας της οποίας η χρήση θα ευνοεί τη συζήτηση και τον εποικοδομητικό προβληματισμό γύρω από τις ιδέες.

Ακόμα και αν οι αλλαγές προκαλούν ανασφάλεια, η αναγκαστική διαχείρισή τους αποδεικνύεται συχνά ένα πολύτιμο μάθημα. Η ανταλλαγή προβληματισμών, η πολυφωνία, η συλλογική αποφόρτιση από τους φόβους που μας δεσμεύουν, ευνοούν την εξέλιξη: την εξέλιξη προς ένα ελπιδοφόρο αύριο, στο οποίο όλοι προσβλέπουμε… Επιδιώκοντας “τη χρυσή τομή” μεταξύ γενικών και εξειδικευμένων συζητήσεων, το TEDxPatras σάς προσκαλεί να λάβετε μέρος στη ψηφιακή εκδήλωση και να πάρετε θέση στον κύκλο ανταλλαγής απόψεων που πρόκειται να σχηματιστεί. Ελπίζουμε στην ηλεκτρονική παρουσία σας, που θα διευρύνει τον κύκλο και θα αυξήσει τη δυναμική του ακόμα περισσότερο!

Η πρόσκληση αυτή δεν σας προτείνει απλώς να συμμετάσχετε σε μια ακόμα συζήτηση: καλεί τον καθέναν από εμάς να ακούσει, να αναλογιστεί, να ταυτιστεί ή να διαφωνήσει, να δώσει φωνή σε όσα τον απασχολούν και, δυνητικά, να εξελίξει καινούριες για αυτόν ιδέες. Κάντε τώρα το πρώτο βήμα απαντώντας θετικά στην πρό(σ)κληση: αναζητήστε μαζί μας τη δική σας απάντηση, το δικό σας προσωπικό τέλος στην πρόταση: “Σε έναν κόσμο που αλλάζει, η αλλαγή που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι…”

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και κάντε την εγγραφή σας δωρεάν: tedxpatras.com/home/ted-circles-2020/