Όλιβερ Ρέντσλερ: «Όταν ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση είχαμε 27 διαφορετικές απόψεις»

    Από: Startup Team

Για την κλιματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης από τη σκοπιά της Γερμανίας, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας για τη διπλωματία του Κλίματος, την Οικονομία και την Τεχνολογία, Όλιβερ Ρέντσλερ, φιλοξενούμενος στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Α.Ε. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τη συζήτηση με τίτλο «EU Climate Policy & Energy Nexus: The view of Germany» συντόνισε ο δημοσιογράφος του Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης.

Ο κ. Ρέντσλερ επισήμανε πως «κινούμαστε μακριά από την ενεργειακή εξάρτηση από μη ανανεώσιμες πηγές και μετατοπιζόμαστε προς την πράσινη ενέργεια», ενώ χαρακτήρισε «ενεργειακή αυτοκτονία» να «παραμείνουμε εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα». Τόνισε πως σε αντίθετη περίπτωση «πολύ σύντομα θα έχουμε αύξηση 3 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο», ενώ σημείωσε πως ήδη «η αύξηση της θερμοκρασίας έχει σηματοδοτήσει τεράστιες αλλαγές» φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρωτόγνωρες πλημμύρες που πλήττουν τη Γερμανία.

«Υπάρχουν χώρες εντός και εκτός ΕΕ, που διαλέγουν διαφορετικούς δρόμους για να φτάσουν στο στόχο» ανέφερε ο κ. Ρέντσλερ, επισημαίνοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο ζήτημα λέγοντας πως «όταν η συζήτηση ξεκίνησε σε επίπεδο ΕΕ, είχαμε 27 διαφορετικές απόψεις. Πλέον όμως έχουμε σύγκλιση στις λύσεις».

Απαντώντας στην κριτική που δέχονται οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες πως πρέπει να κάνουν περισσότερα και πιο γρήγορα, ο ίδιος σημείωσε πως «η ευθύνη βαραίνει χώρες που ιστορικά αλλά και τώρα είναι ηγέτιδες. Η Γερμανία είναι μια βιομηχανοποιημένη χώρα και έχει την ευθύνη για ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ρύπανσης. Γι’ αυτό έχουμε λάβει μέτρα και έχουμε μειώσει τα ποσοστά εκπομπών ρύπων αλλά και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Κίνα ευθύνεται για το 30% της παγκόσμιας ρύπανσης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας παράλληλα πως «οι χώρες που ευθύνονται περισσότερο πρέπει να αναλάβουν το κομμάτι που τους αναλογεί και σε ό,τι αφορά τη μετάβαση».

Τέλος, χαρακτήρισε το φυσικό αέριο «λύση – γέφυρα» το οποίο θα εγκαταλειφθεί σταδιακά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα έκανα μια διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου. Δεν υπάρχει μέλλον για τα ορυκτά καύσιμα καθώς έχουν αυξανόμενο κόστος. Ωστόσο είναι σαφές, ότι δεν μπορεί η μετάβαση να γίνει εν μια νυκτί. Χρειαζόμαστε νέες τεχνολογικές λύσεις και γι’ αυτό πιστεύω ότι το φυσικό αέριο και το LNG έχουν ρόλο να διαδραματίσουν. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι μακροπρόθεσμα θα έχουμε βιώσιμες και επικερδείς πηγές ενέργειας».

Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι ελεύθερη με εγγραφή εδώ