Πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα της εργασιακής ανισότητας στις επιχειρήσεις

    Από: Startup Team

Στις 21 & 22 Φεβρουαρίου το Ίδρυμα KAS ενώνει τις δυνάμεις του με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Women On Top, πραγματοποιώντας την 3η ετήσια ημερίδα του, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας WoT in Business για την ισότητα στις επιχειρήσεις.

Η φετινή ημερίδα θα έχει τη μορφή ενός Design Jam, μέσα από το οποίο οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες, από διαφορετικά γνωστικά και επαγγελματικά πεδία, θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν καινοτόμες και εφαρμόσιμες λύσεις – τεχνολογικές ή μη – για τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να γίνουν πιο ισότιμοι και συμπεριληπτικοί εργοδότες.

Ερωτήματα, όπως, ποια εργαλεία πρέπει να αξιοποιήσουμε για να γεφυρώσουμε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, πώς μπορούμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε γυναίκες σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους κλάδους, αλλά και πώς θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.

Από την ατζέντα της εν λόγω ημερίδας δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι αναφορές στη σεξουαλική παρενόχληση και τις μικροεπιθέσεις στο εργασιακό περιβάλλον, η εξάλειψη των προκαταλήψεων, καθώς επίσης και οι ευκαιρίες ανέλιξης που έχουν οι γυναίκες εργαζόμενες στους κόλπους επιχειρήσεων που χτίζουν τον τρόπο λειτουργείας τους πάνω στις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αντλώντας έμπνευση από τις παραπάνω θεματικές, οι ομάδες που θα συμμετέχουν στο Design Jam, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο το Digital Lab στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, θα κληθούν να υποβάλουν τις προτάσεις.

Όπως τονίζει στο fortunegreece.com η Μάρθα Κοντοδαίμων, Project Manager – Research Associate στο KAS, τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες είναι πολλαπλά. Κυρίως, θα έχουν την ευκαιρία να δουν διαφορετικές πτυχές της ανισότητας μέσα από ένα πολύπλευρο πρίσμα και να σκεφτούν τη λύση τους πέρα από τις ήδη γνωστές μεθόδους και πολιτικές. Επιπρόσθετα, θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με άτομα από διαφορετικά γνωστικά και επαγγελματικά backgrounds, να ακονίσουν τις δεξιότητές τους στην επίλυση προβλημάτων και να αναδείξουν τη δημιουργικότητα και τα πιο καινοτόμα στοιχεία της δουλειάς τους έξω από το συμβατικό περιβάλλον στο οποίο έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι να λειτουργούμε.

«Σε αντίθεση με τις περισσότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, στο Design Jam θα φύγουμε από η θεωρία, την απλή συζήτηση και την ανακύκλωση γνώσεων που ήδη έχουμε, λίγο πολύ, όλοι και όλες οι ενδιαφερόμενοι/ες και θα ξεκινήσουμε την αναζήτηση λύσεων που δεν υπάρχουν ακόμα» λέει χαρακτηριστικά η κα Κοντοδαίμων.

Η Μάρθα Κοντοδαίμων

Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών στο επιχειρείν

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας σε θέματα εργασιακής ισότητας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, υπενθυμίζει πως βάσει του Ευρωπαϊκού δείκτη ισότητας (European gender equality index), το ποσοστό απασχόλησης ατόμων μεταξύ 20 – 64 ετών ανέρχεται στο 49% για τις γυναίκες και στο 70% για τους άντρες.

«Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει, εάν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να αναπτύσσεται οικονομικά στο προσεχές μέλλον. Επιπλέον, υπάρχει ανισομερής κατανομή γυναικών και ανδρών σε διαφορετικούς τομείς εργασίας: 23% των ατόμων που εργάζονται στην παιδεία είναι γυναίκες έναντι στο 8% των ανδρών. Αντίστοιχα ένα 20% των ανδρών εργάζεται σε τομείς που έχουν να κάνουμε με την STEM έναντι στο 4% των γυναικών. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την νοοτροπία των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Το Ideas Jam έχει σαν στόχο του να βρει λύσεις σε αυτό το θέμα, τι οποίες αργότερα θα μπορούν να υιοθετήσουν και οι ελληνικές Μεγάλες και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τονίζει.

Συνεχίζει λέγοντας πως ευκαιρίες για την επαγγελματική ανέλιξη και την αξιοποίηση των γυναικών σε διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές, ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να τις αξιοποιήσουμε με συμπεριληπτικό τρόπο.

Αποκαλύπτει πως μια εικόνα για την πραγματική διάσταση των έμφυλων διακρίσεων στο χώρο εργασίας, θα δώσει η έρευνα που θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες από τη Vodafone, σε συνεργασία με το Women On Top και το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, στην οποία γυναίκες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων μοιράζονται τις αντιλήψεις τους σε σχέση με την έμφυλη ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον, την εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την ανάπτυξη δεξιοτήτων – τεχνολογικών και μη – των γυναικών εργαζομένων, τη βία και παρενόχληση στην εργασία και τα κοινωνικά στερεότυπα περί φύλου.

Μάλιστα μέσα από την έρευνα προκύπτουν και προτάσεις πολιτικών που μπορούν να υιοθετηθούν, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι ευκαιρίες για την επαγγελματική ανέλιξη και την αξιοποίηση των γυναικών σε διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα.

Πρόθυμες οι ελληνικές επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν την έμφυλη ισότητα στο εσωτερικό τους

«Έχουμε τη χαρά η πρωτοβουλία αυτή να υποστηρίζεται από σημαντικούς stakeholders του εγχώριου επιχειρηματικού οικοσυστήματος, όπως η Παπαστράτος – Philip Morris International, η μεταφραστική εταιρεία Commit και η Nespresso Professional. Για εμάς η υποστήριξη αυτή είναι ένα σημαντικό στοιχείο που δείχνει πως αν συνδυάσουμε τη θέληση των επιχειρήσεων με τα εργαλεία και την εξειδικευμένη γνώση φορέων όπως το Women On Top, μπορούμε να φέρουμε μια ουσιαστική αλλαγή στο θέμα της ισότητας στην εργασία» αναφέρει η κα Κοντοδαίμων.

Προσθέτει πως το Ίδρυμα Konrad Adenauer Greece and Cyprus υποστηρίζει σταθερά, διαφορετικές δράσεις που προάγουν την έμφυλη ισότητα στο επιχειρείν. Μέσα στο 2019 συνεργάστηκε με την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για εκδηλώσεις που στόχο είχαν να προωθήσουν γυναικεία role models σε θέσεις ισχύος, ενώ υποστήριξε και σεμινάρια train the trainers υπό την καθοδήγηση των Women on Top ώστε νέα στελέχη επιχειρήσεων να εξασκήσουν τις ηγετικές τους ικανότητες.

Εκτός από το Ideas Jam, μέσα στον 2020, το Ίδρυμα Konrad Adenauer Greece and Cyprus, σκοπεύει να διοργανώσει σεμινάρια και συζητήσεις επί οικονομικών θεμάτων – καλύπτοντας το θέμα της έμφυλης ισότητας σαν έναν από τους στόχους της Agenda 2030.

«Το Women On Top υλοποιεί σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς δράσεις που στοχεύουν στην επαγγελματική και επιχειρηματική ενδυνάμωση των γυναικών. Ένα κοντινό παράδειγμα είναι το WoT Business Camp on Tour που πραγματοποιούμε, με την υποστήριξη της Google, σε διαφορετικές πόλεις τις Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας των γυναικών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα» επισημαίνει.

Η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια Women on top.

Συστηματική είναι επίσης και η συνεργασία με το HR επιχειρήσεων, όπου σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιούνται στοχευμένες δράσεις για την οικοδόμηση μιας συμπεριληπτικής εταιρικής κουλτούρας, η οποία επιτρέπει στις γυναίκες -και όχι μόνο- εργαζόμενες να φτάσουν στο μέγιστο του δυναμικού τους.

Προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσει και η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος SHARE, το οποίο πραγματοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, με τη συνεργασία του ΚΕΘΙ και του WoT, μέσα από το οποίο θα τρέξει πιλοτικά ένα πρόγραμμα απόδοσης σήματος ισότητας σε επιχειρήσεις που υλοποιούν σχέδια ισότητας στο εσωτερικό τους. Και φυσικά, όλες οι υπόλοιπες δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το mentoring, τα σεμινάρια απασχολησιμότητας και ανάπτυξης ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, που στοχεύουν στην ατομική ενδυνάμωση, έτσι ώστε να μπορούν οι γυναίκες εργαζόμενες να διεκδικούν ισότιμα τις θέσεις και τη σταδιοδρομία που τους αξίζει.

Να σημειωθεί ότι το  συντονισμό της διαδικασίας και των ομάδων του Design Jam θα αναλάβει η Janina Sundermeier, Assistant Professor of Digital Entrepreneurship and Diversity και Founder of Digital Entrepreneurship Hub & WoMenventures.

Στο τέλος της Ημερίδας, οι ομάδες, που θα έχουν εργαστεί πάνω σε συγκεκριμένες ιδέες, θα παρουσιάσουν ένα πρότυπο της υπηρεσίας, της εφαρμογής, του προϊόντος ή της καμπάνιας τους και θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Women On Top, του Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδος και Κύπρου και των εταιρικών χορηγών της ημερίδας.

Τα μέλη των ομάδων που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, θα βραβευτούν με σχετικά δώρα και μπορεί να δουν την ιδέα τους να γίνεται πράξη.

Πηγή: Fortunegreece.com