Πραγματοποιήθηκε το Athens Sustainability Forum 2023 με επίκεντρο τη νέα ψηφιακή εποχή του ESG και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Από: Startup Team

Για 13η συνεχή χρονιά η Global Sustain διοργάνωσε το Sustainability Forum, ένα μοναδικό event για το ESG, τις υπεύθυνες χρηματοδοτήσεις και βιώσιμες επενδύσεις. Το Sustainability Forum 2023 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου), στην Αθήνα.

Στο Forum συμμετείχαν κορυφαίοι ομιλητές, ειδικοί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης από διεθνείς οργανισμούς και στελέχη μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους.

Το συνέδριο άνοιξε ο κ. Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain, ο οποίος μίλησε για το μέλλον του ESG και την ανάγκη υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων για τη συλλογή, παρακολούθηση, και δημοσιοποίηση της, πλέον υποχρεωτικής, αξιολόγησης ESG απόδοσης μιας επιχείρησης -ανεξαρτήτου μεγέθους. Όπως ο ίδιος τόνισε, η ψηφιοποίηση των δεδομένων ESG, επιφυλάσσει μικρότερα κόστη αναφοράς για τις εταιρείες και μεγαλύτερες δυνατότητες σύγκρισης πληροφοριών για επενδυτές και παρόχους κεφαλαίων αλλά και ασφαλίσεων.

Ο κ. Πάνος Μαρτίνης, CEO του SOFTONE Group, κορυφαίος πάροχος Cloud-based λύσεων business software στην ελληνική αγορά και μέλος του Ομίλου εταιρειών Olympia, παρουσίασε το όραμα του Ομίλου για την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες και πρακτικές ESG μέσω cloud τεχνολογιών, αναδεικνύοντας και τη σημασία της στρατηγικής επένδυσης του Ομίλου SoftOne στη Global Sustain.

Στη συνέχεια, η κ. Michelle McDonough, COO της Trillium Asset Management, ηγέτιδα εταιρεία επενδύσεων ESG με έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ, μίλησε για την ολιστική προσέγγιση της Trillium, να επενδύει σε εταιρείες που εφαρμόζουν και υιοθετούν πρακτικές ESG.

Οι χρηματοδοτήσεις έργων βάσει κριτηρίων ESG και οι προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Mark Hughes, Senior Environmental Advisor της EBRD (European Bank for Reconstruction and Development).

Το ρόλο του διεθνή οίκου αξιολόγησης Moody’s στην προώθηση του ESG και της σημασίας του για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις ανέδειξαν ο κ. Zak Abideen, Director της Moody’s Analytics και η κ. Helen Tunstall, Commercial Lending Expert της Moody’s Analytics.

Ο κ. Μάκης Τζέης, CEO της Atradius, παρουσίασε την ανάγκη υιοθέτησης Βασικών Δεικτών Απόδοσης (KPIs) από όλες τις εταιρείες προκειμένου να παρουσιάζουν μετρήσιμα αποτελέσματα και να είναι “Green Credible”, προκειμένου να αξιολογούνται από προγράμματα ασφάλισης πιστώσεων.

Ακολούθησε ένα Panel στο οποίο συμμετείχαν οι:

  • κ. Αχιλλέας Αγγελόπουλος, CEO της Kyknos S.A.
  • ο κ. Χρήστος Καχραμάνογλου, CEO της Viopol S.A.
  • η κ. Σταυρούλα Μαρούλη, COO, μέλος του ΔΣ της MPack S.A
  • ο κ. Πάνος Βασιλειάδης, CEO της Ideal Holdings S.A.

Συζητήθηκε από τους ομιλητές πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η μετάβαση σε ESG κατεύθυνση για μια μικρομεσαία επιχείρηση, τι οφέλη μπορεί να αποκομίσει, ποιες οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από την υιοθέτηση ή μη ESG πρακτικών. Το panel συντόνισε ο κ. Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain.

Ο ρόλος των Διοικητικών Συμβουλίων στην προώθηση και εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Γιάννου Μιχόπουλου, Corporate Governance Course Leader, The Institute of Directors, με αναφορά στους κινδύνους του Greenwashing, τις προκλήσεις λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων, αλλά και ορισμένες κύριες κατευθυντήριες γραμμές για την ορθή εταιρική διακυβέρνηση.

Την υιοθέτηση και εφαρμογή ESG πρακτικών από εταιρείες παραγωγής ενέργειας, καθώς και των δράσεων της εταιρείας με γνώμονα το ESG ανέλυσε η κ. Νατάσα Χατζηαντωνίου, Communications & CSR Senior Manager της ΔΕΣΦΑ, παρουσιάζοντας το ταξίδι στο ESG της Εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Για τη σπουδαιότητα της ενεργού συμμετοχής των ενδιαφερόμενων μερών στη σχεδίαση ενός στρατηγικού πλάνου βιωσιμότητας έκανε λόγο ο κ. Θάνος Μπελαλίδης, Partner της Sympraxis Team. Βασισμένος σε case studies, τόνισε ότι «Οι κίνδυνοι είναι άμεσοι και κατευθύνονται στον άνθρωπο. Αυτό θα έπρεπε να είναι το πρωτεύον κίνητρο στην εφαρμογή πρακτικών ESG».

Οι κ. Άρης Βρεττός, Sustainable Business Strategy & Transformation της Croda και μέλος του Δ.Σ. της Global Sustain και κ. Γιάννης Καντώνιας, CEO της Cosmos Aluminium S.A., συζήτησαν για τη συστηματική προσπάθεια, που απαιτείται για την ομαλή μετάβαση των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εποχή του ESG, στη δημιουργία αξίας, το ρόλο της καινοτομίας και τέλος στην ανάγκη συλλογικής εύρεσης λύσεων στα προβλήματα που παρουσιάζονται. Το Fireside Chat συντόνισε η κ. Ηρώ Ράντου, Δημοσιογράφος και Παρουσιάστρια του ΑΝΤ1.

Τα νέα πρότυπα European Sustainability Reporting Standards (ESRS) και την οδηγία Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) της ΕΕ, την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2024, όσον αφορά το Greenwashing παρουσίασε η κ. Μαρία Αλεξίου, μέλος του ESRS Secretariat – SMEs, European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG).

To Sustainability Forum ολοκληρώθηκε με ένα δεύτερο Panel με θέμα το ESG Accelerator Πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη Global Sustain και την EBRD, όπου συμμετείχαν οι:

  • κ. Κλεοπάτρα Παναγοπούλου, Quality & Compliance Manager της Manifest S.A.
  • κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης, CEO της ILT Logistics S.A.
  • κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, CEO της Berling S.A.
  • κ. Φλώρα Χρυσανθακοπούλου, Quality Control Manager της Isostevia S.A.

Συζητήθηκαν οι στόχοι και τα οφέλη του έργου, πού βρίσκεται η κάθε εταιρεία αναφορικά με το ESG, τι περιμένει να αποκομίσει από το έργο ESG Accelerator, και μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κάθε κλάδο σε θέματα βιωσιμότητας. Το panel συντόνισε ο κ. Μπάμπης Τσαλκιτζής, Associate, Advise for Small Business της EBRD.

Με την υποστήριξη της Blue Marble, Carbon Offsetting Partner, η Global Sustain πραγματοποίησε το Sustainability Forum ως μια περιβαλλοντικά βιώσιμη εκδήλωση (sustainable event),  ισοσταθμίζοντας το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Forum με μια ισοδύναμη μείωση των εκπομπών (carbon offsetting).

Gold Sponsors: SoftOne Group, Trillium Asset Management, Sympraxis Team

Silver Sponsor: Alpha Bank, ΔΕΣΦΑ, Manifest S.A., RSM Greece, Scotwork

Carbon Offsetting Partner: Blue Marble

Coffee Partner: Nespresso

Hospitality Partner: Μουσείο Μπενάκη

Creative Design Partner: ThinkPlus

Communication Partners: ΑΝΤ1, Palo Services, DailyFax, Marketing Week, Industry, Epixeiro, Skywalker – Εργασία στην Ελλάδα, The Business Events Calendar, CSRNEWS.gr, Eco ζην, CSR & ESG Review.

Institutional Partners: Ελληνική Ένωση Τραπεζών, EBRD (European Bank for Reconstruction and Development), Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Hellenic Fund & Asset Management, CEO Clubs Greece, CFA Society Greece, Ελληνο-Ολλανδικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, AIESEC, Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), INZEB, iforU, Young Executives Shipping (YES) Forum, Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ), Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ.), Συμμαχία για την Ελλάδα, Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ), Your Directors Club (YDC).

Σχετικά με τη Global Sustain

Η Global Sustain, ιδρύθηκε το 2006 και είναι ένας διεθνής Όμιλος συμβούλων βιώσιμης ανάπτυξης, εταιρικής υπευθυνότητας και ESG (Περιβαλλοντικών – Κοινωνικών – Εταιρικής Διακυβέρνησης) υπηρεσιών. Ο Όμιλος διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο και την Αθήνα και έχει παρουσία μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Κάιρο, και τη Νέα Υόρκη. Με περισσότερα από 18 χρόνια εμπειρίας, ο Όμιλος Global Sustain παρέχει πλέον ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτικών και ψηφιακών υπηρεσιών σε θέματα που σχετίζονται με υπηρεσίες ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση). Στο χαρτοφυλάκιό της έχει να επιδείξει:

  • Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης/ ESG
  • Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, Βιώσιμης Χρηματοδότησης, Επενδύσεων ESG
  • Ενσωμάτωσης ESG κριτηρίων, ESG Research και ESG Modelling
  • Συμμόρφωσης με την Κοινοτική Νομοθεσία (EU Sustainable Financial Framework – Disclosure and Taxonomy Regulations)
  • Απαιτήσεων Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών (IFC, EBRD)
  • Ανάπτυξη και ενσωμάτωση Συστημάτων ESMS (Environmental & Social Management Systems)
  • ESG Στρατηγική και Πολιτική για Επενδυτές και Διαχειριστές Κεφαλαίων
  • Ακαδημαϊκή Έρευνα στον τομέα της ESG επίδοσης
  • Σεμινάρια, Εκπαιδεύσεις, Ημερίδες και Workshop αναφορικά με την αναγνώριση και διαχείριση ESG Κινδύνων και Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης.
  • Ψηφιακά εργαλεία για τη συλλογή, διαχείριση, και έκθεση ESG δεδομένων.

Ο Όμιλος, εξυπηρετεί και συμβουλεύει διαχειριστές και ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα, εποπτικές αρχές, επιχειρήσεις και οργανισμούς με έργα σε περισσότερες από 35 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή.