Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων | Πώς τοποθετείται η Ελλάδα

    Από: Startup Team

Υψηλές πολιτικές παρουσίες από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στις 26-29 Απριλίου, με μία ενότητα αφιερωμένη στις οικονομικές, γεωπολιτικές και ενεργειακές προοπτικές των χωρών των Βαλκανίων.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επανατοποθετεί τα Βαλκάνια στη «σκακιέρα» των γεωπολιτικών σχεδιασμών της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα. Με ανοιχτή αλλά ανεκπλήρωτη υπόσχεση τη διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο διεθνής γεωπολιτικός και οικονομικός ανταγωνισμός κυριαρχεί. Ποιός ο ρόλος της Ελλάδας, ως της παλαιότερης χώρας της περιοχής που ανήκει ταυτόχρονα και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ; Πως επηρεάζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής τα ανοιχτά μέτωπα όπως η διαμάχη Σερβίας – Κοσόβου, η προοπτική της Βοσνίας αλλά και ποιές προσπάθειες καταβάλλονται διεθνώς ώστε να επέλθει συνεννόηση;

Τα Βαλκάνια αποτελούν ένα διαχρονικό σημείο ενδιαφέροντος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με ισχυρή παρουσία σε πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στο φετινό Φόρουμ θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την άποψη των πλέον σημαντικών πολιτικών, διπλωματών, αξιωματούχων και ακαδημαϊκών για τα θέματα των Βαλκανίων. Ξεχωρίζουν οι Πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovačevski, Κοσόβου Albin Kurti, Αλβανίας, Edi Rama και Μαυροβουνίου Dritan Abazović και οι Πρόεδροι του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, του Κοσόβου, Vjosa Osmani-Sadriu, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Catherine Ashton, πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, του Miroslav Lajčák, Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινα και τα Δυτικά Βαλκάνια, του Martin McDowell, Διευθυντής του Γραφείου Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., της Αναπληρώτριας πρωθυπουργού και Υπουργού Εξωτερικών – Διασποράς της Δημοκρατίας του Κοσόβου, Donika Gërvalla-Schwarz, του Ειδικού εκπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Δυτικά Βαλκάνια, Lord Stuart Peach, του Υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης , Elmedin Konaković καθώς και πλήθος Υπουργών Εξωτερικών κρατών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων και ερευνητών των μεγαλύτερων think tanks παγκοσμίως εξειδικευμένων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι ελεύθερη με εγγραφή εδώ