To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών πάει Ουάσιγκτον για 4η φορά

    Από: Startup Team

Το συνέδριο-ορόσημο για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου στην Ουάσιγκτον το διήμερο 6 και 7 Φεβρουαρίου, για 4η φορά με τη συμμετοχή Bob Menendez, Gus Bilirakis, Eleni Kounalakis, Chris Van Hollen.

Τετάρτη, 01.02.2023 – Στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ θα χτυπά η καρδιά των εξελίξεων για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, την Δευτέρα και Τρίτη, 6-7 Φεβρουαρίου. Στο 4th SE Europe & East Med Forum, που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την Καθημερινή και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, θα τεθούν επί τάπητος η αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής, η ενεργειακή ασφάλεια και οι βασικές προτεραιότητες για τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις.

Ηγετικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Bob Menendez, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, της διπλωματίας και του ευρύτερου φάσματος, θα αναλύσουν το γεωπολιτικό status quo καθώς και την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ανάμεσα στις θεματικές του συνεδρίου, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ρόλο που παίζει Ανατολική Μεσόγειος στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης, στη σημασία του East Med Gas Forum, καθώς και στα σχήματα συνεργασίας υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας.

Στα πολύ ενδιαφέροντα που θα λάβουν χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Hellas and Diaspora – The Future” θα βραβευτεί ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και ευεργέτης της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ, Angelo Tsakopoulos, με το βραβείο “ηγέτης” παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν κλειστές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με σημαντικά think tanks, μεταξύ των οποίων το Center for Maritime Strategy, το Foundation for Defense of Democracies, το German Marshall Fund of the United States και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας των ΗΠΑ, ενώ θα πραγματοποιηθούν και σημαντικές συζητήσεις στο λόφο του Καπιτωλίου με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Μεταξύ των ομιλητών που θα λάβουν μέρος, ξεχωρίζουν ο CEO του American Jewish Committee, Ted Deutch, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, o Ναύαρχος ε.α. και κοσμήτορας του Κέντρου Ναυτιλιακής Πολιτικής των ΗΠΑ, James Foggo, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους, Geoffrey Pyatt,  ο π. ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, o Andrew Novo, Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, η Αντι-κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, ο Γερουσιαστής του Maryland, Chris Van Hollen, o Γ. Γραμματέας του East Med Gas Forum, Osama Mobarez, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου, Chris PappasGus BillirakisNicole MalliotakisJohn Sarbanes, o Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsunis, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης κα.

Ακόμα θα συμμετάσχουν ο Αντιπρόεδρος της Philip Morris International, Χρήστος Χαρπαντίδης, ο πρόεδρος της EFA Group, Κρίστιαν Χατζημηνάς, η Chief Corporate Affairs & Communication Officer της Mytilineos, Vivian Bouzali, ο Νικόλας Λογοθέτης, μέλος ΔΣ της Libra Group, o CEO ΑΠΕ του Ομίλου Κοπελούζου, Γιάννης Καρύδας, ο Senior VP της Maersk, Stephen Carmel, ο Γενικός Διευθυντής της Glavbolgarstroy, Kalin Peshov κα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί, επίσης, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και οι προκλήσεις που δημιουργεί στο ΝΑΤΟ και τη Δύση η συμπεριφορά της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ομιλητές θα εμβαθύνουν στην στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, στην “πράσινη” επανάσταση που διενεργείται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μεταξύ άλλων θα συζητήσουν για τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ