Το RG Connect19 κινητοποιεί τη διασπορά με στόχο να ωθήσει καινοτόμες επενδύσεις στην Ελλάδα

    Από: Startup Team

Στο Λονδίνο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το London Business School, το London School of Economics και το πρόγραμμα SEESOX του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πραγματοποιήθηκε το RG Connect19, το έκτο ετήσιο συνέδριο του Reload Greece με τίτλο Greece Open for Business’ – «Η Ελλάδα ανοιχτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα: κινητοποιώντας τη διασπορά με στόχο την ώθηση καινοτόμων επενδύσεων στην Ελλάδα». Το μονοήμερο συνέδριο έφερε κοντά καινοτόμους επιχειρηματίες, επενδυτές, επαγγελματίες, φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς και ακαδημαϊκούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Σερβία, τα Η.Α.Ε και την Ιαπωνία ώστε να καλλιεργηθούν σχέσεις, να μοιραστούν απόψεις και όλοι μαζί να θέσουν τις βάσεις για θετική αλλαγή.

55 διεθνείς ομιλητές συμμετείχαν σε πάνελ και παρουσιάσεις στις τρεις θεματικές ενότητες  ‘Inspire, Learn, Connect’ – «Έμπνευση, Εκπαίδευση, Σύνδεση». Στο συνέδριο παραβρέθηκαν πάνω από 250 συμμετέχοντες, ενώ πάνω από 700 άτομα παρακολούθησαν μέσω ζωντανής σύνδεσης. Η ημέρα ήταν γεμάτη με κεντρικές ομιλίες, συζητήσεις σε πάνελ, και παρουσιάσεις των startups. Επίσης πραγματοποιήθηκε πρακτικό εργαστήριο με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων και υπήρξαν πολύτιμες ευκαιρίες για δικτύωση.

Το RG Connect19 παρείχε ομιλίες σχετικά με την ανεύρεση χρηματοδότησης και ανάπτυξης μιας επιχείρησης, την τεχνολογία και καινοτομία (τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), ρομποτική, 5G, διαδίκτυο των πραγμάτων, έξυπνες πόλεις και ηλεκτροκίνηση), το μέλλον του εργασιακού τομέα καθώς και τις γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου o Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι «Είναι πολύ σημαντικό να μεταφερθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό για εμάς να μάθουμε τι ακριβώς χρειάζονται οι επιχειρηματίες αλλά και το να γνωρίζουν οι ίδιοι το πώς η κυβέρνηση μπορεί να τους βοηθήσει. Το RG Connect δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία να μάθει κανείς για το οικοσύστημα, αλλά είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα δικτύωσης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων στην ανάπτυξή τους.»

Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, Συνεταίρος στην επενδυτική εταιρία Threshold Ventures, είπε πως «Το RG Connect είναι μια σπουδαία ευκαιρία να διαμορφώσουν οι συμμετέχοντες μια κοινότητα και να συνδεθούν με επενδυτές, και να μοιραστούν ιδέες και πρακτικές μεταξύ τους με σκοπό να εξελίξουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις. Βλέπω και αισθάνομαι μεγάλη θετικότητα στο RG Connect, οι παρευρισκόμενοι μοιράζονται τις ιδέες τους και οι επενδυτές συναντούν νεοφυείς εταιρίες στις οποίες θα μπορούσαν να επενδύσουν.»

Τα σημαντικότερα στιγμιότυπα του RG Connect19 αποτέλεσαν:

  • Οι διεθνείς επενδυτές Ανδρέας Σταυρόπουλος (Συνεταίρος στην επενδυτική εταιρία Threshold Ventures) από το Σαν Φρανσίσκο, Bruno Bolsens (Συνεταίρος στην επενδυτική εταιρία Big Pi Ventures) από τις Βρυξέλλες και την Ελλάδα και Neha Tanna (Διευθύντρια στη Joyance Partners) από το ΗΒ που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους στο πάνελ How Funds Source Deals’, μιλώντας για το «Πώς οι επενδυτικές εταιρίες βρίσκουν επιχειρήσεις» και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για νεοφυείς επιχειρήσεις ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα κριτήρια των κορυφαίων VCs. Οι ομιλητές μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με το τι αναζητούν λέγοντας: «Μας ενδιαφέρει ο/η Ιδρυτής/Ιδρύτρια να έχει τον κατάλληλο χαρακτήρα, ικανότητα και ανθεκτικότητα, καθώς και οι ομάδες να σκέφτονται μεγαλόπνοα και επιδιώκουν να λύσουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα
  • Ο Γρηγόρης Δημητριάδης (Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών), ο Χρήστος Δήμας και ο Ιωάννης Τσακίρης (κυβερνητικοί εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) συζήτησαν τα βήματα που κάνει η Ελλάδα με σκοπό να προσελκύσει επενδύσεις κατά τη διάρκεια του πάνελ ‘Greece Open for Business’. Ο κύριος Δημητριάδης είπε πως «Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της νέας κυβέρνησης είναι να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ ψηφίζουμε νέα νομοσχέδια για να βοηθήσουμε επιχειρηματίες να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις στη χώρα.»
  • Ο Λόρδος Karan Bilimoria της Τσέλσι (CBE DL, Ιδρυτής της Cobra Beer), μοιράστηκε με το κοινό την ενθαρρυντική επιχειρηματική του πορεία, ενώ μίλησε για τον δρόμο προς την εγκαθίδρυση μιας επωνυμίας και ενός προϊόντος παρ’ όλες τις δυσκολίες. Ο Λόρδος Karan ενέπνευσε το κοινό ρωτώντας «Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας και πώς θα τον αξιολογήσετε
  • Ο Φώτης Καρώνης (Διευθυντής Επιχειρήσεων & Δικτύου 5G στον Όμιλο BT) και ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης (Διευθυντής Στρατηγικής, Μετατροπής & Χονδρικής στον Όμιλο ΟΤΕ) συζήτησαν το μέλλον του τομέα επικοινωνιών στο πάνελ ‘5G: Evolution or Revolution’. Ο κύριος Καρώνης είπε ότι «Εάν το 5G ήταν κράτος θα ήταν μέλος των G7
  • Η Λιάνα Γούτα (Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια), και η Φιλίππα Μιχάλη (Διευθύνουσα Σύμβουλος της Allianz Ελλάδας) συμμετείχαν στη συζήτηση με τίτλο ‘Role Models Leading the Way to Diversity and Inclusion’. Οι ομιλητές και ομιλήτριες συζήτησαν για το πώς οι ικανότητες, το θάρρος, ο χαρακτήρας και η αφοσίωση παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία σε ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ τόνισαν το πώς οι γυναίκες που ξεπέρασαν τα εμπόδια και έχουν καταφέρει να ηγούνται κορυφαίες εταιρίες ανάμεσα στις Fortune 500, ηγούνται οργανισμούς στον τεχνολογικό τομέα όπως η Yahoo, η Google και η IBM.
  • Η Δρ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου (Ιδρύτρια της Embyolab), ο Δρ. Δημήτρης Δρακοτός (Ιδρυτής της Art Surgery) και ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος (Ιδρυτής της Genesis Athens Clinic), συμμετείχαν στη συζήτηση ‘Greece as a Medical Destination‘ με συντονιστή τον Γιώργο Κυβερνήτη, Αντιπρόεδρο της Kyvernitis Travel S.A.. Οι συνομιλητές συζήτησαν για το πώς μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει βασικό προορισμό στον ιατρικό τουρισμό, ενώ η Αλεξία Χατζηπαρασίδου ανέφερε πως «Δεν είναι σημαντική μόνο η προσέλκυση ασθενών αλλά κυρίως η βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας των υπηρεσιών που λαμβάνουν, μέσω της υποδοχής, θεραπείας και υποστήριξής τους.»
  • Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος της Coffee Island) μοιράστηκε με το κοινό το επιχειρηματικό του ταξίδι, τις σημαντικές εξελίξεις που οδήγησαν στην ανάπτυξη του δικτύου της εταιρίας, την επέκταση σε άλλες αγορές καθώς και τα βήματα που λαμβάνει η Coffee Island ώστε να γίνει πιο βιώσιμη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ‘Scaling in Retail Business’, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος ενθάρρυνε το κοινό λέγοντας «Μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σε κάνει να πιστέψεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο.»
  • Κατά τη διάρκεια του πάνελ ‘Current Trends and the Future of Work’, ο Andrew Scott (Καθηγητής Οικονομικών στο London Business School και συγγραφέας του διεθνούς best seller The 100-Year Life), ο Νικόλαος Μαυρίδης (Καθηγητής Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης) και η Μαρία Κολτσίδα (Διευθύνουσα Σύμβουλος της startup Τεχνητής Νοημοσύνης Winning Minds) μοιράστηκαν απόψεις για το πώς η μακροβιότητα και οι νέες τεχνολογίες διαμορφώνουν το μέλλον του εργασιακού χώρου και της απασχόλησης. Ο Νικόλαος Μαυρίδης παρότρυνε το κοινό να φανταστεί «έναν κόσμο όπου τα ρομπότ είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, ως βοηθοί αλλά και ως παρέα μας, και των οποίων οι ικανότητες ξεπερνούν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Θα υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας; Το ωράριο εργασίας θα μειωθεί ή θα μηδενιστεί;»

10 startups παρουσίασαν τις επιχειρήσεις τους σε μία κριτική επιτροπή επενδυτών και δικτυώθηκαν με τους συμμετέχοντες. Οι κριτές απένειμαν το Βραβείο RG Connect19 Startup στην 2MoRo Mobility. Η καινοτόμα νεοφυής εταιρία, της οποίας αποστολή είναι να εκσυγχρονίσει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε αξιοποιώντας το διαδικτυακό αποτύπωμά μας, κέρδισε δωρεάν χώρο γραφείου για έξι μήνες στην TMRW στο Λονδίνο. Ο Γιώργος Καμπάνης, Συν-Ιδρυτής της 2MoRo Mobility, είπε πως «Το βραβείο RG Connect19 Startup θα μας βοηθήσει να πετύχουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του στόχου μας που δεν είναι άλλος από τον εκσυγχρονισμό του τρόπου κίνησης αλλά και της παροχής μιας εξατομικευμένης εμπειρίας κινητικότητας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τις επαφές που καταφέραμε να δημιουργήσουμε μέσω του Reload Greece και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με ομοϊδεάτες ώστε να προωθήσουμε τη startup μας περαιτέρω.»

Μέσω της παρουσίασης ιστοριών επιχειρηματικής επιτυχίας, κατατοπιστικών συζητήσεων σε επίκαιρα θέματα, και μιας διεθνής οπτικής σε επενδύσεις σε startups, το RG Connect19 πληροφόρησε, ενέπνευσε και ενδυνάμωσε τους συμμετέχοντες.