Υλοποίηση του 1ου Mini Lab “Investment Maturing Platform”

    Από: Startup Team

Στο πλαίσιο του έργου Post Coal Futures Lab (PCFL) που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου στο εμπορικό επιμελητήριο Φλώρινας, η συνάντηση με τίτλο «1ο Μini Lab Workshop – Investment Maturing Platform».

Στόχος της συνάντησης ήταν να καθοριστούν τα επιμέρους στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας “Investment Maturing Platform”, η οποία θα συμβάλλει στη προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή στην αναβάθμιση των υπαρχόντων, για τις περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της μετάβασης της μεταλιγνιτικής εποχής.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν σημαντικοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιμελητήριου Φλώρινας, του Σχεδίου για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΣΔΑΜ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιφανείς επιχειρηματίες από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Επιπλέον, παρευρέθηκαν δια ζώσης η συντονίστρια του προγράμματος PCFL, Aneta Skubida καθώς και ο Javier Goddon, μέλος του EIT.

Πραγματοποιήθηκε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκόμενων στο επιμελητήριο. Το συμπέρασμα είναι ότι, μιας και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έχει εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενεργειακή μετάβαση, εκ του οποίου 1,63 δις. ευρώ προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναπτυχθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονία και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, χρηματοδότησης και εύρεσης λύσεων για όλες τις χώρες που βρίσκονται στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η πλατφόρμα θα στηριχθεί στους πυλώνες του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ):
  • Καθαρή ενέργεια
  • Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο
  • Έξυπνη αγροτική παραγωγή
  • Βιώσιμος τουρισμός
  • Τεχνολογία και εκπαίδευση
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του ERFC Νικόλαος Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, η συντονίστρια του προγράμματος PCFL Aneta Skupida, ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του σχεδίου ΣΔΑΜ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, η Προϊσταμένη της Μονάδας Προγραμματισμού & Αξιολόγησης της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ-ΔΑΜ Μαίρη Πραγιάτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε. Ιωάννης Μπούκης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΔΑΜ Γρηγόριος Τσιούμαρης, ο επαγγελματίας της Genuine Florina Pepper Πέτρος Ναουμίδης, ο Πρόεδρος της Β&T composites Βασίλης Τιριακίδης και ο Μάκης Μαυρίδης από το Κτήμα Άλφα.
Τη δημοσιογραφική κάλυψη πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κυρία Σάγια Τσαουσίδου.