Fletcher Greece Trek: Επένδυση στους μελλοντικούς φιλέλληνες!

    Από: Startup Team

18 μεταπτυχιακοί φοιτητές της φημισμένης σχολής Fletcher του Πανεπιστήμιου Tufts στην Βοστώνη επισκέφθηκαν την Ελλάδα και την Κύπρο κατά την διάρκεια του spring break. Οι φοιτητές βρέθηκαν στην Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος «Greece Trek» για δεύτερη συνεχομένη χρονιά. Ένα ταξίδι που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να διεθνοποιήσει θέματα που αφορούν τον πανταχού ελληνισμό. Με μία φράση, προσπαθεί να καλλιεργήσει τους μελλοντικούς φιλέλληνες! Τα Treks, μια διαχρονική παράδοση στα Πανεπιστήμια διεθνών σχέσεων ανήκουν στην κατηγορία του soft diplomacy, προσπαθούν δηλαδή να ασκήσουν πολιτική χτίζοντας προσωπικές σχέσεις με φοιτητές που τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσουν στις χώρες τους. Αμερική, Ινδία, Ιαπωνία, Κολομβία, Γκάνα ήταν μόνο κάποιες από τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων. Επίσης τα ακαδημαϊκά ενδιαφέρονται των φοιτητών είναι πολυδιάστατά. Business, Οικονομικά, Διπλωματία, Πολιτική και Τεχνολογία.

Το πρόγραμμα συναντήσεων ξεκίνησε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που τους υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και τους εξήγησε το όραμα του για την Ελλάδα του μέλλοντος. Στην συνέχεια συνάντησαν κορυφαίους υπουργούς της Κυβέρνησης όπως τον Γιώργο Ιεραπετρίτη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκο Δένδια και άλλους. Στην συνέχεια, επισκέφθηκαν τον «ναό» της Δημοκρατίας όπου ο νεότερος βουλευτής, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης τους ξενάγησε στη Βουλή.

Οι συναντήσεις επεκτάθηκαν και στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι με πρώτη εκείνη με τους Έλληνες εφοπλιστές που εξήγησαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελληνικής ναυτιλίας και τους καινοτόμους επιχειρηματίες Δημήτρη Καλαβρό και Σάκη Τανιμανίδη.

Από το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν θα μπορούσε να λείπει και η συνάντηση με τον Πρέσβη της Αμερικής, Κ. Τσούνη  που με μια συναισθηματική και πατριωτική ομιλία κατάφερε να συγκινήσει Αμερικάνους και μη. Επίσης οι συμμετέχοντας συναντήθηκαν με την Axion Hellas, έναν οργανισμό που ανέλυσε σε βάθος την δυναμική του εθελοντισμού για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.

Το φετινό Greece Trek είχε και άρωμα Κύπρου καθώς οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την μεγαλόνησο για τα 50 χρόνια από την εισβολή και παραμονή κατοχή ενός μέρους του νησιού από τους Τούρκους. Εκεί συναντήθηκαν με κορυφαίους υπουργούς και διπλωμάτες για να κατανοήσουν σε βάθος τις αιτίες του Κυπριακού ζητήματος και την γεωπολιτική θέση της Κύπρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Project έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείο της Βοστώνη, της Κυπριακής Πρεσβείας στη Washington, με την οικονομική υποστήριξη  Ελληνοαμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών και τον συντονισμό του τουριστικού πρακτορείο Dishcover Greece.

Το φετινό Fletcher Greece Trek οργανώθηκε από τετραμελής επιτροπή Ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών του Fletcher, τον Άρη Κεφαλογιάννη, Θωμά και Λάζαρο Κυρίμη και Κωνσταντίνο Λιβάνιο. Μάλιστα, θεωρήθηκε το μεγαλύτερο Trek που έλαβε μέρος αυτή την ακαδημαϊκή χρόνια σε όλα τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια! Καθώς είχε το μεγαλύτερο budget και οι φοιτητές συναντήθηκαν με τα υψηλότερα αξιώματα στην Ελλάδα.