Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών γιορτάζει τη 10η επέτειό της τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

    Από: Startup Team

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) παρέχει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τη δυνατότητα να συμμετέχουν άμεσα στην ευρωπαϊκή δημοκρατία εδώ και 10 χρόνια. Μάθετε περισσότερα για την ΕΠΠ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022. Εκεί έχει προγραμματιστεί να προβληθεί ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΕΠΠ.

Πάνω από 800 πολίτες της ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει 95 Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών την τελευταία δεκαετία. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 17 εκατομμύρια υπογραφές για πρωτοβουλίες από ολόκληρη την ΕΕ. Πάνω από 100.000 συγκεντρώθηκαν για τις 7 επιτυχημένες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα. (κάντε κλικ εδώ για άλλες χώρες).

 

Ιστορικό και στόχοι της ΕΠΠ

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2012, είναι το πρώτο εργαλείο που επιτρέπει στους πολίτες από όλες τις χώρες της ΕΕ να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να ζητούν νομοθετικές αλλαγές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που θεωρούν σημαντικά. Η ΕΠΠ παρέχει στους πολίτες της ΕΕ τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διασυνοριακό επίπεδο σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το πεδίο εφαρμογής αυτού του εργαλείου καλύπτει τομείς πολιτικής στους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να προτείνει νομοθεσία. Αυτοί είναι το περιβάλλον, η γεωργία, οι μεταφορές, η προστασία των καταναλωτών, τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και άλλοι τομείς που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων. Μόλις μια πρωτοβουλία λάβει 1 εκατομμύριο υπογραφές και οι υπογραφές επαληθευτούν από τις εθνικές αρχές, το Σώμα των Επιτρόπων εγκρίνει επίσημη απάντηση στην πρωτοβουλία, με την οποία αποφασίζει ποια δράση πρέπει να αναληφθεί ή όχι και γιατί. Στη συνέχεια, η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται «επιτυχημένη». Επισκεφθείτε τον ιστότοπο για τυχόν πρόσθετες πληροφορίες.

 

Πώς η ΕΠΠ επηρεάζει την αλλαγή;

Μέχρι στιγμής, 7 πρωτοβουλίες έχουν φτάσει στο όριο του 1 εκατομμυρίου έγκυρων υποστηρικτικών υπογραφών από τουλάχιστον 7 ευρωπαϊκά κράτη. Έξι από αυτές έχουν ήδη λάβει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και δεν έφτασαν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μέχρι το τέλος της διαδικασίας και να μετατραπούν σε νόμο, όλες ήταν επιτυχείς στον στόχο τους να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν 12 Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών που βρίσκονται στο στάδιο της συγκέντρωσης υπογραφών για διάφορα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι κανόνες για την προστασία των ζώων, ο αθλητισμός, η εμπορική πολιτική της ΕΕ ή η απαγόρευση της διαφήμισης ορυκτών καυσίμων. Πρόσφατα καταχωρήθηκαν δύο ακόμη και θα αρχίσουν σύντομα να συλλέγουν υπογραφές. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο για να ενημερωθείτε!

 

Πώς μπορείτε να εμπλακείτε με την ΕΠΠ;

Οι πρωτοβουλίες Ευρωπαίων πολιτών μπορούν να δρομολογηθούν με τη συγκρότηση μιας “ομάδας διοργανωτών” τα μέλη της οποίας προέρχονται από τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη της ΕΕ. Η πρωτοβουλία ελέγχεται για νομιμότητα πριν ανοίξει για τη συλλογή υπογραφών υποστηρικτών. Μόλις συγκεντρωθούν και επαληθευτούν 1 εκατομμύριο υπογραφές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την αίτηση και θα στείλει μια επίσημη απάντηση στην οποία θα επισημαίνει ποια μέτρα θα λάβει ή δεν θα λάβει ως απάντηση.

 

Ένα παράδειγμα επιτυχίας της ΕΠΠ

Μία από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη συλλογή 1 εκατομμυρίου υποστηρικτικών υπογραφών και η τελευταία που έλαβε επίσημη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρει τον τίτλο End the Cage Age. Η πρωτοβουλία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για τη μετάβαση σε πιο ηθικά και βιώσιμα συστήματα γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για την ευημερία των ζώων. Στην απάντησή της, η Επιτροπή περιέγραψε την προτεραιότητα να εργαστεί για τη σωστή μεταχείριση των ζώων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στη στρατηγική Farm to Fork και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ακόμα, δεσμεύτηκε να υποβάλει μέχρι τα τέλη του 2023 μια νομοθετική πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση και, τέλος, την απαγόρευση της χρήσης συστημάτων εκτροφής των ζώων σε κλουβιά.

Σύμφωνα με την Όλγα Κήκου, Επικεφαλής του Compassion in World Farming EU και εκ των διοργανωτών της πετυχημένης πρωτοβουλίας «το End the Cage Age είναι μια νίκη για τα εκτρεφόμενα ζώα και μια μεγάλη επίδειξη συμμετοχικής δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία υπήρξε μια άμεση γέφυρα μεταξύ της βούλησης των πολιτών και των αιθουσών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ένα σαφές παράδειγμα δημοκρατικής συμμετοχής, χτίζοντας έτσι την ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά με νέα, σύγχρονα εργαλεία. Μετά την κρίσιμη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τα κλουβιά έως το 2027, προτρέπουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να διατηρήσουν τον ίδιο ζήλο κατά την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ευπρεπή διαβίωση των ζώων και να δημοσιεύσουν ένα σχέδιο νόμου το συντομότερο δυνατό».