Η PayPal προχωρά στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της

    Από: Startup Team

Τα εκπτωτικά κουπόνια αποφέρουν όφελος. Την Πέμπτη, η PayPal ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει σχεδόν 4 δισ. δολάρια για να αποκτήσει τη Honey, μια δωρεάν επέκταση browser (extension) που βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα βρίσκοντας προσφορές προϊόντων και παρακολουθώντας τις τιμές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Honey περιλαμβανόταν στη λίστα του Forbes “Οι επόμενες startups του 1 δισ. δολαρίων” για το 2018, με εκτιμώμενα έσοδα 100 εκατ. δολαρίων το συγκεκριμένο έτος. Επιπλέον, η εταιρεία ήταν κερδοφόρα σε επίπεδο καθαρών κερδών το 2018, σύμφωνα με την PayPal.

“Η Honey είναι μεταξύ των πλέον πρωτοποριακών εταιρειών που έχει εξαγοράσει η PayPal στην ιστορία της. Παρέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της αγοραστικής εμπειρίας των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα κάνει τις αγορές τους πιο προσιτές και τους ανταμείβει”, επισήμανε στην ανακοίνωσή του ο Dan Schulman, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PayPal.

Πώς λειτουργεί η επέκταση της Honey; Αναζητά προωθητικούς κωδικούς και εκπτωτικά κουπόνια δημοφιλών εταιρειών του λιανεμπορίου, προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα όταν κάνουν τις διαδικτυακές αγορές τους. Μπορεί να συγκρίνει τις τιμές στο Amazon και επίσης να παρακολουθεί τις μεταβολές των τιμών στην πάροδο του χρόνου, ώστε οι καταναλωτές που έχουν προσθέσει κάποιο προϊόν στη λίστα επιθυμιών τους να ενημερωθούν όταν μειωθεί η τιμή του.

Περισσότεροι από 17 εκατ. άνθρωποι κάθε μήνα χρησιμοποιούν την επέκταση browser της Honey, η οποία “συνεργάζεται” με περισσότερες από 30.000 εταιρείες λιανεμπορίου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η PayPal για την εξαγορά.

Η Honey, που ιδρύθηκε το 2012 από τους George Ruan και Ryan Hudson στο Λος Άντζελες, για πολύ καιρό είχε μείνει εκτός των ραντάρ των επενδυτών. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της παρέχοντας αρχικά την επέκταση browser, αλλά αργότερα επέκτεινε τις υπηρεσίες της προσφέροντας παρακολούθηση τιμών ενώ ανέπτυξε και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Είχε προηγηθεί ένας γύρος χρηματοδότησης όπου συγκέντρωσε 55 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως η Citi Ventures και η Anthos Capital.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς οδήγησε σε πτώση τη μετοχή της PayPal στις μετασυνεδριακές συναλλαγές. Η εξαγορά ύψους 4 δισ. δολαρίων της Honey είναι πάντως η μεγαλύτερη στην ιστορία της PayPal. Πριν από αυτήν, η PayPal είχε καταβάλει 2,2 δισ. δολάρια για να αποκτήσει τη σουηδική fintech startup iZettle, τον Μάιο του 2018.

Πηγή: capital.gr