Η Τέχνη του Franchising στην Ελληνική Αγορά

    Από: Startup Team
themis.s

Στο νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής Marketing in Practice που μεταδίδεται από το ONE Channel, ο σύμβουλος μάρκετινγκ Θέμης Σαρανταένας με καλεσμένο του στο studio τον σύμβουλο franchise Πλάτωνα Μαλλικούρτη συζητούν για το franchise στην Ελληνικά αγορά σήμερα.

Συζητήθηκε πως το franchising είναι μια επιχειρηματική μέθοδος όπου ένας franchisor παραχωρεί το δικαίωμα σε έναν franchisee να χρησιμοποιεί το επιχειρηματικό του μοντέλο και την επωνυμία του. Ο franchisee συνήθως πληρώνει συνήθως αρχικό τέλος και ποσοστά επί των πωλήσεων. Αναφέρθηκε πως τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη χρήση ενός αποδεδειγμένου επιχειρηματικού μοντέλου, την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και την υποστήριξη του franchisor. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τα υψηλά αρχικά κόστη και την περιορισμένη αυτονομία. Οι βασικές νομικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την τήρηση των συμβατικών όρων, την καταβολή των δικαιωμάτων και τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του franchisor. Ακόμα τονίστηκε πως η επιλογή του κατάλληλου franchise απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση του κλάδου, της φήμης του franchisor, της τοποθεσίας και της αγοράς-στόχου.

Από την άλλη τονίστηκε πως οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τον ανταγωνισμό, τις οικονομικές δυσκολίες και τη γραφειοκρατία, οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν με σωστή προετοιμασία και συνεχή υποστήριξη από τον franchisor. Ακόμα η τοποθεσία και η τοπική αγορά είναι κρίσιμες για την επιτυχία, καθώς επηρεάζουν την προσβασιμότητα και τη ζήτηση. Έγινε ακόμα αναφορά πως η διαχείριση των χρηματοοικονομικών πρέπει να είναι προσεκτική και να περιλαμβάνει τον έλεγχο των δαπανών και την πρόβλεψη των εσόδων.

Τέλος ο σύμβουλος μάρκετινγκ Θέμης Σαρανταένας έδωσε tips για Τοπικό Μάρκετινγκ.

Η εκπομπή “Marketing in Practice and more”, παραγωγή του ONE Channel που μετρά πάνω από 200 επεισόδια και μεταδίδεται από 2014 (αρχικά στο SBC TV και στη συνέχεια στο Attica TV), ασχολείται με την επιχειρηματικότητα και με τον κλάδο του μάρκετινγκ. Αντικείμενό της αποτελεί η παρουσίαση  επιχειρηματικών εννοιών, παραδειγμάτων και προτάσεων ώστε να καταστήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  ανταγωνιστικές στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές γίγνεσθαι.  Στο «Marketing in Practice and more» παρουσιάζονται οι βασικές επιχειρηματικές αρχές, τα  εργαλεία και οι τεχνικές μάρκετινγκ που θα βοηθήσουν τη μικρομεσαία επιχείρηση να αναπτυχθεί μέσα από τα μάτια των ίδιων των επιχειρηματιών και των ανθρώπων της αγοράς. Χρηστικές συμβουλές, προτάσεις και απόψεις στη μικρή οθόνη, με αισιόδοξη προσέγγιση, τάση ανάπτυξης και κόντρα στις καθημερινές αρνητικές ειδήσεις.  Η εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζεται τις 9 τελευταίες τηλεοπτικές σεζόν από τον πιστοποιημένο σύμβουλο μάρκετινγκ Θέμη Σαρανταένα, που εξειδικεύεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (www.marketingconsultant.gr) με χορηγούς επικοινωνίας τα: Athens Voice, epixeiro.gr, startup.gr  & franchise.gr.

Η εκπομπή μεταδίδεται στην τηλεόραση από το ΟΝΕ Channel μέσω Digea, LiveStreaming, Cosmote TV και ΕΟΝ TV κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 12.30. Αναμεταδίδεται από τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς: Αλήθεια TV (Λέσβος, Λήμνος, Χίος και Ψαρά) Παρασκευή στις 19.30, στις 23.30 & το Σάββατο στις 15.30, DION TV (Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική) κάθε Κυριακή στις 19:00, SYROS TV (Νησιά Κεντρικού Αιγαίου) κάθε Σάββατο στις 21.30, Αιγαίo TV (Δωδεκάνησα & Σάμος) κάθε Σάββατο στις 18.00, Ionian TV (Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Ηλεία, νότια παράλια Στερεάς Ελλάδας και Ζάκυνθος) κάθε Παρασκευή στις 17.00 & κάθε Δευτέρα στις 13.30, Αχελώος TV (Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πρέβεζα και νησιά του Ιονίου) κάθε Δευτέρα στις 23.00 και κάθε Τετάρτη στις 19.20, West Channel (Γρεβενά, Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα) κάθε Παρασκευή στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 14:00, New Greek TV (Αμερική & Καναδάς) κάθε Σάββατο 17.30 (τοπική ώρα), ΤΡΤ (Θεσσαλία) κάθε Σάββατο στις 14.00 & κάθε Κυριακή στις 12:00 και  ALFA (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκη) κάθε Σάββατο στις  14.00 & κάθε Κυριακή στις 12:00.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο Νο 218 «Η Τέχνη του Franchising στην Ελληνική Αγορά» μπορείτε να το δείτε εδώ:  marketingconsultant.gr/i-techni-tou-franchising-stin-elliniki-agora/

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκπομπής: