ΙnnoHealth Satellite Event #2: Διαχείριση δεδομένων στην υγεία (health data) και Ψηφιακό Φάρμακο

    Από: Startup Team
innohealth
Στο πλαίσιο του InnoΗealth Forum 2024, το οποίο θα διεξαχθεί 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2024, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, δια ζώσης και online μέσω live streaming, φέτος για πρώτη φορά, το JOIST διοργανώνει τα υβριδικά InnoHealth Satellite Events (ISE) σε 4 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος στην υγεία, τον διαμοιρασμό των γνώσεων και την προώθηση της καινοτομίας. Σε αυτή τη διαδρομή, η δεύτερη στάση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, 18:30 – 21:00, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (AZK), στη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο InnoHealth Satellite Event συνδιοργανώνεται από το JOIST, το Health Hub και την AZK και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Υποστηρικτής της εκδήλωσης είναι το Κέντρο Ικανοτήτων “ΠΥΘeIA”.
Στο 2ο Innohealth Satellite Event με τίτλο “Διαχείριση δεδομένων στην υγεία (health data) και ψηφιακό φάρμακο”, θα αναπτυχθούν ζητήματα που αφορούν στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και των πλατφορμών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για τη διαχείριση δεδομένων στην υγεία (health data), με κύριο στόχο την αποτελεσματική αξιοποίησή τους και τη χάραξη πολιτικών υγείας, σε διάφορους κλάδους όπως: συλλογή και διαχείριση ιατρικών δεδομένων (Extended Health Records-XHRs), δίκτυα XHRs, ανάλυση δεδομένων, ανάπτυξη πολιτικών υγείας και προστασία προσωπικών δεδομένων.
Πόσο ενημερωμένοι, τεχνολογικά ώριμοι και επαρκώς εκπαιδευμένοι είναι οι επαγγελματίες της υγείας ώστε να ενσωματώσουν τις σχετικές τεχνολογίες στη λειτουργία τους, διαφυλάσσοντας παράλληλα την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων; Ποιο είναι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο; Ποια είναι η πορεία του φαρμάκου από την παραγωγή του μέχρι τον τελικό χρήστη, στην ψηφιακή εποχή και ποιες είναι οι αλλαγές σε αυτήν τη διαδρομή; Πρόκειται για ζητήματα σημαντικά, σε σχέση με τη διαχείριση δεδομένων στον χώρο της υγείας τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ανοιχτής εκδήλωσης, InnoHealth Satellite Event #2 στη Θεσσαλονίκη.
Παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
18:00 – 18:10:
Προσέλευση
18:10 – 18:30:
Εισαγωγή – Παρουσίαση πλαισίου:
“Διαχείριση δεδομένων & Ολιστικός φάκελος υγείας”: Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής του Α.Π.Θ.
Συντονιστής των ομάδων συζήτησης: Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής του Α.Π.Θ
18:30 – 19:20
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης I:
  1. “Ο ρόλος των ανοιχτών δεδομένων στην υγεία και στο φάρμακο”, Χαράλαμπος Μπράτσας, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος «Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Iδρυτής & Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης (Open Knowledge Foundation).
  2. “Υποστήριξη απόφασης στη φαρμακοθεραπεία”, Γιώργος Νικολαΐδης, CEO, Ergobyte Πληροφορική Α.Ε.
  3. “Ο Κόμβος Αριστείας VELES για την ενίσχυση της Περιφερειακής Αριστείας στην Έξυπνη Υγεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης” Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής, Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών ηλ-Υγείας, ΙΤΕ-ΙΠ, Διευθυντής, Hellenic Digital Health Cluster.
  4. “KORI: Data από eye trackers στην παιδιατρική οφθαλμολογία”, Δήμητρα Παντελάκη, CEO & Founder KORI, απόφοιτος Ιατρικής ΑΠΘ.
19:30 – 20:20
Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης II:
  1. “Προσωποποιημένη καρδιαγγειακή φροντίδα και πρόληψη”Κώστας Μπακογιάννης, MD PhD, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Γ’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ, υπεύθυνος ειδικού ιατρείου “Προσωποποιημένης καρδιαγγειακής φροντίδας και πρόληψης”.
  2. “Η διεξαγωγή των Κλινικών Μελετών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου”Μανδάλου Νάσια, υπεύθυνη διαχείρισης κλινικών μελετών στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”
  3. “Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της καρδιακής ανεπάρκειας με το eHealthPass.Carecardia” Κώστας Καγκελίδης, CEO Gnomon Informatics SA
  4. “Αναπνευστική Υγεία στον 21ο αιώνα. Ο ρόλος της μόλυνσης του αέρα και της έκθεσης.”Αλέξανδρος Αλεξόπουλος, PhD, Ερευνητής Β, ΕΚΕΤΑ, Θεσσαλονίκης, CTO RespiBit LTD.
  5. “Νέα ιατρικά δεδομένα στη διαχείριση της θεραπείας της σκολίωσης με το ScolioSense”Χάρης Γερεμτζές, CEO & Co-Founder Aidplex.
20:20 – 20:30:
Q & A
20:30 – 21:00:
Δικτύωση
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η συμμετοχή είναι δυνατή και δια ζώσης (ισχύει περιορισμένος αριθμός θέσεων) και οnline. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το Πάρκο Καινοτομίας JOIST: +30 2410234422, ή/και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: tel:+302316018635. Επιπλέον μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: InnoHealth Satellite Event #2