Κοροναϊός: Φόβοι ότι θα αφανίσει χρηματιστηριακή αξία $400 δισ. στην Κίνα

    Από: Startup Team

Οι κινεζικές αγορές έκλεισαν με πτώση 8% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς λόγω των ανησυχιών για τον κοροναϊό και τα μέτρα που ελήφθησαν για τον έλεγχο του ιού που μοιάζει με πνευμονία.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Κίνας, η Shanghai Composite, είδε τη χειρότερη ημέρα του από τον Αύγουστο του 2015. Έκλεισε με πτώση 7,72% πραγματοποιώντας ένα sell off ύψους $393 δισ. με τη διαπραγμάτευση των περισσότερων μετοχών να αναστέλλεται αφού έφτασαν στο όριο του 10%.

Η πτώση ήρθε παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Κίνας για την ελάφρυνση του αντίκτυπου του ιού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με ένα πακέτο $173 δισ. Το συγκεκριμένο πακέτο ανακοινώθηκε την Κυριακή και στόχο είχε την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και την αγορά.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως μόνο τρία σημεία ελέγχου στα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα θα παραμείνουν ανοιχτά. Την ίδια ώρα πολλοί εργαζόμενοι του χρηματιστηριακού κλάδου εργάζονται από το σπίτι. Εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχώρησαν σε απεργία προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση της πόλης να απαγορεύσει εντελώς τα ταξίδια προς την ηπειρωτική Κίνα.

Περίπου 17.000 άτομα έχουν μολυνθεί από την ασθένεια που μοιάζει με πνευμονία σε 30 χώρες ενώ 362 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους  στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ατόμου από τις Φιλιππίνες. Οι ειδικοί πάντως αναφέρουν πως τα κρούσματα στην Ουχάν θα μπορούσαν να ήταν και υψηλότερα.
Πολλές χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε επισκέπτες από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. ενώ την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία απομάκρυναν τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Πολλές χώρες συμβάλλουν στην επιτάχυνση της δημιουργίας ενός εμβολίου για τον ιό, επίσημα γνωστό ως 2019-nCoV. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK συνεργάζεται με τη Νορβηγία στη βάση του Συνασπισμού για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας (CEPI) για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει δωρίσει 26 εκατομμύρια δολάρια (20 εκατομμύρια λίρες στερλίνες) προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες της CEPI. Η Γερμανία και η Γαλλία αναμένουν να αναπτύξουν εμβόλιο εντός των επομένων μηνών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού υπερέβη την επιδημία SARS κατά την περίοδο 2002-2003, στην οποία 8. 000 άνθρωποι είχαν μολυνθεί Ο αντίκτυπος του κοροναϊού θα μπορούσε να επισκιάσει το SARS δεδομένου ότι ΑΕΠ της Κίνας έχει εκτιναχθεί από $1,6 τρισ. το 2003 σε $13,6 τρισ. σήμερα, καθώς η Κίνα έγινε ο ένας παγκόσμιος κατασκευαστικό κόμβος και οι ταξιδιωτικοί της δεσμοί με τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αυξηθεί δραματικά.

Σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την εξάπλωση του νέου ιού που ξέσπασε σε μια αγορά τροφίμων Ουχάν τον Δεκέμβριο, η κινεζική κυβέρνηση έχει βάλει εκατομμύρια ανθρώπους στις πόλεις με τα κρούσματα σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση καραντίνας. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς την Κίνα, ενώ από χτες το βράδυ ξεκίνησε η ταξιδιωτική απαγόρευση της αμερικανικής κυβέρνησης για όσους έχουν επισκεφτεί την Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες.

Αν και εξαπλώνεται γρήγορα πολλά ζητήματα σχετικά με τον ιό παραμένουν άγνωστα. Προς το παρόν είναι γνωστό πως μεταδίδεται με σταγονίδια από τον βήχα ή το φτάρνισμα και πως προκαλεί από πυρετό και πνευμονία έως νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Οι αρχές της Ουχάν προχώρησαν στην κατασκευή δύο ειδικών νοσοκομείων με το πρώτο, το οποίο περιλαμβάνει 1.000 κλίνες, να ανοίγει τις πόρτες του στους ασθενείς σήμερα. Είναι πολύ πιθανό οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις να μην είναι επαρκείς καθώς στην επαρχία Χουμπέι υπάρχει τεράστια ζήτηση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν πάνω από 10 ώρες για να τους δει ένας γιατρός ενώ αρκετές είναι και οι ελλείψεις στις ιατρικές προμήθειες.

Πηγή: Capital.gr