Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Don’t Drop | Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας 2023

    Από: Startup Team

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων οργανισμών στο Don’t Drop | Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας 2023, που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Απριλίου στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, όπου πολλοί επισκέπτες και μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσήλθαν για να συναντηθούν με τους εκθέτες, να συμμετάσχουν στα workshops, να παρακολουθήσουν τις ομιλίες και να ακούσουν προτάσεις καθημερινής εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας.

Το Don’t Drop | Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας 2023, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, διεξήχθη φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με έντονη διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, στο Don’t Drop | Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας 2023, οργανισμοί και φορείς που διαχειρίζονται και υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κυκλικής οικονομίας και πρωτοπόροι δημιουργοί που υιοθετούν αποτελεσματικά την κυκλική οικονομία στην καθημερινή ζωή συναντήθηκαν με τους επισκέπτες και τους μαθητές σχολείων, οι οποίοι έδωσαν ζωντάνια και ιδιαίτερο παλμό τις δύο ημέρες της διοργάνωσης.

 

Στη διάρκειά του, οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο με τα projects κυκλικής οικονομίας και παράλληλα παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά σε πολλές πρωτότυπες δράσεις, όπως:

 

  • Δράσεις ανακύκλωσης
    • Κάδος ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων από τη Recycom
    • Κάδος ανακύκλωσης μπαταριών από την ΑΦΗΣ
    • Κάδος συλλογής παλαιών οικιακών σκευών και εργαλείων με στόχο τη μεταποίησή τους σε μοναδικά έργα τέχνης από το  Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου
    • Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών από την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.
    • Ανακύκλωση σκελετών γυαλιών οράσεως και ηλίου στο περίπτερο της Olvia Center
    • Ανακύκλωση παλαιών παιχνιδιών στο μικρό καράβι της Replay Toys
  • Διαγωνισμοί σχολείων με θέμα την ανακύκλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών: Σε κάθε σχολείο που συμμετείχε ενεργά, θα δωριστούν πέντε σταθεροί υπολογιστές με τα παρελκόμενά τους για να καλύψουν τις ανάγκες των εργαστηρίων πληροφορικής τους. Πιο συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα λάβουν τη δωρεά από την Κοιν.Σ.Επ. Επανεκκίνησις είναι: το 45ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 26ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το 86ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
  • 2ο Repair Café: Συγκέντρωση παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών για να δοθούν ως δωρεά στις συμμετέχουσες κοινωνικές δράσεις.
  • Δημιουργικά εργαστήρια που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι μαθητές και όχι μόνο, με τους εξής τίτλους για καθεμία από τις δύο ημέρες:
    • την Πέμπτη 27 Απριλίου: «Φτιάχνω μαγιάτικο στεφάνι από υφάσματα», «Μπες στον κύκλο της ζωής», «Φτιάχνω τη δική μου οδοντόκρεμα και αποσμητικό», «Φτιάχνω τα δικά μου φυσικά οικιακά καθαριστικά» με εισηγήτρια την κυρία Ελισάβετ Μιχαηλίδου, Δημιουργό Zero-waste ειδών και Ιδρύτρια της Elismadeit, «Ανακαλύπτουμε τις Πράσινες δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουμε μέχρι το 2030» με εισηγητή τον κύριο Γιώργο Παναγόπουλο, Σύμβουλο Μεταφοράς Τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, «Μπες στον κύκλο της Ζωής» με εισηγητή τον κύριο Νίκο Λουδάρο, Πρόεδρο Κοιν.Σ.Επ. «Ζείδωρος».
    • την Παρασκευή 28 Απριλίου: «Κυκλική οικονομία και συμπερίληψη» με εισηγήτριες την κυρία Έφη Χρυσού, καθηγήτρια Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου και την κυρία Mαρία Χριστοπούλου, εκπαιδευτικό 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου, «Κλείσε τον κύκλο της τροφής» με εισηγήτρια την κυρία Βάνια Παπαδοπούλου, Assistant Project Manager έργου «Κλείσε τον Κύκλο της Τροφής», «Μηχανική Μουσική» με εισηγητή τον κύριο Γιώργο Στενό, Βlip, Συντονιστή εργαστήριων ηχητικού́ πειραματισμού́, πιστοποιημένο παιδαγωγό, «Μπες στον κύκλο της Ζωής» με εισηγητή τον κύριο Νίκο Λουδάρο, Πρόεδρο Κοιν.Σ.Επ. «Ζείδωρος», «Φτιάχνω τα δικά μου φυσικά οικιακά καθαριστικά» με εισηγήτρια την κυρία Ελισάβετ Μιχαηλίδου, Δημιουργό Zero-waste ειδών και Ιδρύτρια της Elismadeit, «Παρασκευή φυσικού peeling σώματος» με εισηγήτρια την κυρία Έλενα Πασαλίδου, δημιουργό elen’s secret, «Upcycling με Ύφασμα: Κόσμημα – Αξεσουάρ» με εισηγήτρια την κυρία Νάντια Κατσαρού, MιΑΖω Κοιν.Σ.Επ.
  • Ενημερωτικές ομιλίες από κοινωνικούς φορείς που προάγουν την κυκλική συνείδηση:
    • την Πέμπτη 27 Απριλίου: «Κυκλική οικονομία στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα» με ομιλητή τον κύριο Αδαμάντιο Σκορδίλη, Διδάκτορα Χημικό Μηχανικό, «Γενική Επισκόπηση Έργου LIFE-IP CEI-GREECE, Αποτελέσματα Δράσεων» με ομιλήτρια την κυρία Μαρία Πλατή, Project Manager έργου, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «BlueCycle: Τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα στην Κυκλική Οικονομία» με ομιλήτρια την κυρία Έλια Νικητοπούλου, External Affairs Officer της BlueCycle, «Ευθεία ή κυκλική οικονομία;» με ομιλητή τον κύριο Δημήτριο Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο ΑΓΡΟΝΕΑ, «Απορρίμματα πριν την κατανάλωση» με ομιλήτρια την κυρία Γαρυφαλιά Πιτσάκη, 3QUARTERS co-founder, «Μια Άλλη Ζωή Κοιν.Σ.Επ.: Ανταλλάσσουμε, ανακαλύπτουμε, δημιουργούμε τρόπους για μια οικολογική συνύπαρξη» με ομιλήτρια την κυρία Μαριάννα Ψαραδέλη, MιΑΖω Κοιν.Σ.Επ. «Ο σπόρος της κυκλικής μετάβασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Προκλήσεις και προοπτικές» με ομιλητή τον κύριο Αλέξανδρο Καρύδη – Καρανδρέα, Co-founder & Partner, Sporos Platform.
    • την Παρασκευή 28 Απριλίου: «Πώς να ενσωματώσω τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και του zerowaste στη επιχείρησή μου» με ομιλήτρια την κυρία Ελισάβετ Μιχαηλίδου, Δημιουργό ZeroWaste ειδών και Ιδρύτρια της Elismadeit, «Κυκλικά Επιχειρηματικά Μοντέλα» με ομιλητές την κυρία Ζωή Γαϊτανάρου, Εμπειρογνώμονα Διαχείρισης Αποβλήτων έργου LIFE-IP CEI-Greece και τον κύριο Δημήτρη Χωματίδη, Εμπειρογνώμονα Κυκλικής Οικονομίας & Πληροφοριακών Συστημάτων έργου LIFE-IP CEI-Greece, Πράσινο Ταμείο, «Ο ρόλος της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία – Αποτελεσματικές μέθοδοι και Καλές πρακτικές» με ομιλητή τον κύριο Μάρκο Μαλλιάρη, Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Δράσεων NoWaste21, «Ψηφιακή πλατφόρμα Zero Waste Future για επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας» με ομιλητή τον κύριο Φίλιππο Κυρκίτσο, Δρα περιβαλλοντολόγο, Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, «Ενεργειακή ανασφάλεια και ενεργειακή φτώχεια: Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε» με ομιλητή τον κύριο Γιώργο Παναγόπουλο, Σύμβουλο Μεταφοράς Τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, «How to make your business more circular through CSS Platform» με ομιλητή τον κύριο Νικόλαο Σκαρμέα, Managing Director AVACA TECHNOLOGIES SA, «Ευθεία ή κυκλική οικονομία;» με ομιλητή τον κύριο Δημήτριο Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο ΑΓΡΟΝΕΑ, «Χτίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον – ένα βήμα κάθε φορά» με ομιλητή τον κύριο Δημήτρη Σαββόπουλο, Co-founder, metabook, «Περιβάλλον και ανακύκλωση σκελετών γυαλιών οράσεως και ηλίου» με ομιλητή τον κύριο Γιώργο Κουτσούκο, Σύμβουλο Επιχειρήσεων – Οlvia Center Manager.

Το Don’t Drop | Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας 2023 ολοκληρώθηκε με μουσική, χορό και πολλά δρώμενα όλο το διήμερο από τους: Blip, Μανώλη Δελώτη και Κωνσταντίνο Καραγεωργίου, Pepe Peperonious One Lonely Man Show (Circus Performance), Αγία Φανφάρα.

Το αντιπροσωπευτικό video του Don’t Drop | Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας 2023 είναι διαθέσιμο παρακάτω:

 

Η διοργάνωση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή των:

 

Υπό την Aιγίδα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Χώρος Φιλοξενίας: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

Υποστηρικτές: COMPOSTER, ELIS MADE IT, ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΙΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, CIRCULAR GREECE, SPOROS PLATFORM, EUROPE DIRECT

Χορηγοί Επικοινωνίας: STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, TVSTAR.GR, H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΩ, E-DAILY, E-RADIO, VORIA.GR, ENALLAKTIKOS.GR, FLOW MAGAZINE, START UP.GR, STARTUPPER, GREEN AGENDA.GR, EMEA.GR, BUSINESS NEWS.GR, DEAL NEWS, SIGMA MEDIA GROUP, ΟΜΟΡΦΗ ΖΩΗ, ECOZEN.GR, PINK.GR, ΙΠΟΡΤΑ, CSRNEWS.GR, INFOCOM.GR, BIOENERGYNEWS, HELLENIC MEDIA GROUP, LET IT BE.GR, EXPOS GREECE, MONEY VIEW, CULPA NEWS, BULL MP.COM, STENT, STENTORAS.GR, SETTLE.GR