
Συμβουλές για διαχείριση κρίσεων.
Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, το επιχειρείν φαίνεται εύκολο και είναι απολαυστικό. Τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία; Εταιρικό πάρτι και bonus σε όλους! Η συμφωνία – όνειρο με τους Αμερικανούς έγινε πραγματικότητα; Να ανοίξουν οι Dom Pérignon παρακαλώ!
Όταν όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, και νομοτελειακά, κάποια στιγμή δεν θα πάνε καλά, τα πάρτι και οι σαμπάνιες δίνουν τη θέση τους στην κατήφεια, τη μουρμούρα, την εσωστρέφεια και το blame game. Θυμηθείτε ότι ο ίδιος οργανισμός που έστειλε 12 ανθρώπους στο φεγγάρι (NASA) ήταν υπεύθυνος και για την απώλεια 14 ανθρώπων με το Challenger και το Columbia.
ι πρέπει λοιπόν να κάνετε για να μην πιαστείτε απροετοίμαστοι στην επόμενη κρίση; Δείτε τις συμβουλές μου στο άρθρο μου που ακολουθεί.
Οι κυριότερες κρίσεις
Οι κυριότεροι τύποι επιχειρηματικών κρίσεων είναι οι ακόλουθοι:
- Οικονομικές κρίσεις. Οι πιο γνωστές από όλες.
- Τεχνολογικές κρίσεις. Η Kodak ανακαλύπτει ξαφνικά ότι το φιλμ είναι ξεπερασμένο και αναγκάζεται να κλείσει.
- Φυσικές καταστροφές. Θεσσαλία και κακοκαιρία Daniel.
- Αξιώσεις ανταγωνιστών. Η τεράστια μάχη μεταξύ Samsung και Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Θέματα προσωπικού. Κάποια στελέχη που φεύγουν είναι δυσαναπλήρωτα.
- Διαμαρτυρίες ή αντιπαραθέσεις. Συνήθως με οικολόγους, ακτιβιστές, κλπ.
- Αλλαγές θεσμικού πλαισίου. Η χώρα που επιχειρείτε, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι χρειάζεται νέους φόρους, και μάλιστα αναδρομικά (ποια να ναι αυτή η χώρα άραγε…)
Υπάρχει περίπτωση να περνάτε παραπάνω από μία κρίση. Κάποιες φορές, όταν είστε στο μάτι του κυκλώνα, μπορεί να έχετε δύο ή και τρεις κρίσεις ταυτόχρονα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε.
#01. Δημιουργήστε σχέδιο διαχείρισης κρίσεων
Υπάρχουν τόσων ειδών διαφορετικές κρίσεις όσες και διαφορετικές επιχειρήσεις. Και κάποιες φορές, η κρίση για κάποιον είναι ευκαιρία για κάποιον άλλον. Οι περισσότερες εταιρείες υπέφεραν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, όχι όμως αυτές που κατασκεύαζαν μάσκες.
Ξεκινήστε λοιπόν με μία προληπτική προσέγγιση. Δημιουργήστε ένα σχέδιο που περιγράφει τους πιθανούς κινδύνους, ορίζει την ομάδα διαχείρισης κρίσεων και ορίζει πρωτόκολλα επικοινωνίας και λήψης αποφάσεων. Όταν “ξεσπάσει η φωτιά” είναι αργά για να βρείτε ποιος θα κρατήσει την πυροσβεστική μάνικα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ