Μοτίβα σκέψης επιτυχημένων επιχειρηματιών

    Από: Startup Team
motiva_skepsis

Δείτε τι κάνει τον επιτυχημένο να διαφέρει.

Κάποιοι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για επιχειρηματίες. Διαπραγματεύομαι, αναλύουν, σχεδιάζουν, επικοινωνούν, συνεργάζονται, καινοτομούν, διαχειρίζονται, υλοποιούν, εφαρμόζουν, αξιολογούν, ερευνούν, δικτυώνονται και προσαρμόζονται. Κάνουν όλα τα παραπάνω να φαίνονται τόσο εύκολα, ενώ μόνο εύκολα δεν είναι!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποια μοτίβα σκέψης μοιράζονται οι επιτυχημένοι και υπερεπιτυχημένοι επιχειρηματίες; Δείτε πέντε από αυτά στο άρθρο μου που ακολουθεί.

#01. Ομαδοποίηση εργασιών

Πώς μπορεί ένα άνθρωπος, έστω και αν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμο να τρέχει ταυτόχρονα το νούμερο 1 μέσο κοινωνικής δικτύωσης σύντομων μηνυμάτων του κόσμου, τη νούμερο 1 εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτου του κόσμου και τη νούμερο 1 διαστημική υπηρεσία του κόσμου; Απλά, τα ομαδοποιεί. (προφανώς το IQ του Elon Musk, καθώς και το επιχειρηματικό του, “one in a billion” DNA βοηθούν επίσης)

Ομαδοποιήστε τα project, όπως κάνουν όλοι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Μην ξοδεύετε τη μέρα σας με λίγο από αυτό και λίγο από εκείνο. Ίσως η Δευτέρα να είναι η μέρα διαχείρισης. Η Τρίτη ημέρα ανάπτυξης. Η Τετάρτη ημέρα του προϊόντος. Η Πέμπτη ημέρα εσωτερικής λειτουργίας. Η Παρασκευή (που είναι πιο χαλαρή), ημέρα του marketing. Βρείτε τον δικό σας τρόπο ομαδοποίησης και ακολουθήστε τον.

#02. Ταχύτητα αποφάσεων

Εάν περιμένετε για κάποιο κρίσιμο θέμα της επιχείρησης να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα (το οποίο ίσως απαρτίζεται από εσάς, τον αδελφό σας και τον γαμπρό σας), η ευκαιρία μπορεί να έχει ήδη πετάξει. Μελέτη σε 17.000 CEOs έδειξε ότι το 94% αυτών που πήραν κακή βαθμολογία είχαν ένα κοινό πρόβλημα: την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.

Προσέξτε επιπλέον το εξής. Ένας λόγος για τον οποίο οι επιχειρηματίες αργούν να λάβουν αποφάσεις είναι επειδή αρχικά παίρνουν πάρα πολλές αποφάσεις. Οι επιτυχημένοι και υπερεπιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν ασχολούνται με τις κάψουλες για τη μηχανή του εσπρέσο. Παίρνουν έναν μικρό αριθμό αποφάσεων υψηλής ποιότητας. Και το κάνουν αυτό γρήγορα!

#03. Πνευματική εγρήγορση

Δεν είναι πάντα εύκολο. Σχεδόν σε κάθε επιχείρηση, έρχεται εκείνη η στιγμή, γύρω στις 3 το μεσημέρι, όταν στο 56ο slide της παρουσίασης του εσωτερικού meeting τα μάτια κλείνουν και το μυαλό ταξιδεύει στο ταξίδι του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, το μυαλό οφείλει να είναι πάντα σε εγρήγορση. Τα καλά νέα είναι ότι όπως με τη φυσική προπόνηση βελτιώνεται η υγεία, έτσι και με τη διανοητική προπόνηση βελτιώνεται η εγρήγορση.

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι “always alert”, και για αυτό συλλαμβάνουν πολλές φορές τους άλλους αδιάβαστους. Επικεντρώνουν την προσοχή τους στις συναντήσεις και δεν κάνουν multitasking όταν μιλούν οι άλλοι. Οπτικοποιούν στη συνέχεια όλα τα πρόσφατα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και των ήχων, ώστε να μπορούν να τα ανακαλέσουν ευκολότερα στη μνήμη. Και φυσικά, είναι πάντα οι καλύτεροι ακροατές.

#04. Υψηλή διόραση

Κάποιοι αποδίδουν τον όρο “insight” ως διορατικότητα, ωστόσο εγώ προτιμώ τον όρο “διόραση”. Ως επιχειρηματική διόραση ορίζεται η εξέταση δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως αρχεία πωλήσεων, σχόλια πελατών και έρευνα αγοράς και η ανακάλυψη κρυφών μοτίβων και συσχετισμών, που χρησιμοποιούνται στα επόμενα ή υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η επιχειρηματική διόραση είναι ένα σπάνιο ταλέντο, που μοιράζονται όλοι οι επιτυχημένοι entrepreneurs (ενώ σπανιότερα για παράδειγμα παρουσιάζεται στους επιστήμονες). Όταν τη δεκαετία του 70, ο μικροεπεξεργαστής έκανε την εμφάνισή του, άνθρωποι που αναγνώρισαν τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, όπως ο Steve Jobs της Apple απέκτησαν σημαντικό πλεονέκτημα και ίδρυσαν τις επιχειρηματικές αυτοκρατορίες που σήμερα ξέρουμε και θαυμάζουμε – και πληρώνουμε.

#05. Επιχειρηματικό ραντάρ

Όλοι γνωρίζουμε τη βασική αρχή του ραντάρ. Ένας πομπός εκπέμπει ραδιοκύματα, με τη μορφή σύντομων παλμών, που ταξιδεύουν στον αέρα με την ταχύτητα του φωτός. Όταν συναντούν ένα αντικείμενο, μερικά από τα κύματα αντανακλώνται πίσω προς το σύστημα ραντάρ. Υπάρχουν ραντάρ καιρού, ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και, φυσικά, όπως έχουμε δει σε δεκάδες ταινίες με εισβολή εξωγήινων, στρατιωτικά ραντάρ.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ραντάρ που μοιράζονται οι επιτυχημένοι entrepreneurs. Είναι το επιχειρηματικό ραντάρ, που τους επιτρέπει να διακρίνουν τα εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα της επιχείρησης πολύ πριν τους υπόλοιπους και να προβούν στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ενεργοποιείται από πολύ μικρές, σχεδόν αδιόρατες αλλαγές στην επιχείρηση ή την αγορά. Το επιχειρηματικό ραντάρ δεν είναι έκτη αίσθηση! Είναι η ικανότητα για εντοπισμό μικρών αλλαγών που μπορούν να επιφέρουν μεγάλες διαφορές.

Επίλογος

Τα 5 μοτίβα σκέψης που μοιράζονται οι περισσότεροι επιτυχημένοι επιχειρηματίες με μία ματιά:

  1. Ομαδοποίηση αποφάσεων
  2. Ταχύτητα εργασιών
  3. Πνευματική εγρήγορση
  4. Υψηλή διόραση
  5. Επιχειρηματικό ραντάρ.

Δείτε εδώ το άρθρο