Ο Elon Musk προσφέρεται να παράγει νοσοκομειακούς αναπνευστήρες

    Από: Startup Team

Η Tesla του Elon Musk ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της πως η λειτουργία του εργοστασίου στο San Francisco Bay θα συνεχιστεί, αλλά με μειωμένο προσωπικό, καθώς η εταιρεία θεωρεί πως είναι πολύ κρίσιμη η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο Musk προσφέρθηκε επίσης να παράγει αναπνευστήρες για τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη στα κρίσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ωστόσο, ακόμη και με το ένα τέταρτο του συνήθους προσωπικού της, το επίπεδο δραστηριότητας στο εργοστάσιο του Fremont της Καλιφόρνια παραμένει σε αντίθεση με τις οδηγίες των τοπικών αρχών σχετικά με τη συμμόρφωση με τους αυστηρούς κανόνες πρόληψης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

“Ζητήσαμε από τους απολύτως απαραίτητους υπαλλήλους να προσέλθουν στις δουλειές τους στην Bay Area, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που έχουν την δυνατότητα μπορούν να εργαστούν από το σπίτι”, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του μηνύματος που στάλθηκε στους εργαζόμενους και δημοσιεύτηκε στο Forbes. “Η μείωση του προσωπικού στο εργοστάσιό μας στο Fremont μόνο στους απολύτως απαραίτητους εργαζόμενους και η εξ αποστάσεως εργασία για τους υπόλοιπους συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου χώρου εργασίας, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την δέσμευση της κυβέρνησης να διατηρηθεί η λειτουργία των εθνικών υποδομών της χώρας”.

Οι εργαζόμενοι στο Fremont θα λάβουν μάσκες για να φορούν κατά τη παρουσία τους στο εργοστάσιο και θα ελέγχεται η θερμοκρασία τους κατά την είσοδό τους, σύμφωνα με το μήνυμα που έλαβαν. Την Τετάρτη ενημερώθηκαν ότι “δεν υπάρχουν αλλαγές στην κανονική εργασία σας και θα πρέπει να συνεχίσετε να εργάζεστε αν συμμετέχετε σε μια από τις βασικές λειτουργίες: παραγωγή, παραδόσεις, δοκιμές και υποστηρικτικές ομάδες, όπως συζητήθηκε με τον διευθυντή σας”, αναφέρεται στο μήνυμα.

Το εργοστάσιο του Fremont λειτούργησε την Τετάρτη με περίπου 2.500 από τους τυπικούς 10.000 υπαλλήλους της, αλλά από ότι φαίνεται η κατασκευή οχημάτων συνεχίζεται κανονικά. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με την απόφαση του τοπικού τμήματος του σερίφη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εκτελούνται μόνο κάποιες συγκεκριμένες βασικές λειτουργίες, όπως οι μισθολογικές λειτουργίες, το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού και η συντήρηση εγκαταστάσεων, επειδή η Tesla δεν έχει καθοριστεί ως επιχειρηματική οντότητα.

“Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν λειτουργεί ακόμη στα βασικά ελάχιστα επίπεδα”, δήλωσε ο Ray Kelly, εκπρόσωπος του τοπικού τμήματος του σερίφη, στο Forbes την Τετάρτη. “Το εργοστάσιο λειτουργεί σε βασικά επίπεδα και πρέπει να προχωρήσουν τη λειτουργία στα ελάχιστα βασικά.”

Ο Musk έκανε την προσφορά του για τους αναπνευστήρες ως απάντηση σε μια ερώτηση στο twittter από έναν χρήστη ο οποίος είπε: “παρακαλώ αλλάξτε τον στόχο του εργοστασίου σας και ξεκινήστε την παραγωγή αναπνευστήρων που χρειάζονται άμεσα. Είμαι ιδιοκτήτης οχήματος της Tesla και αγαπώ την εταιρεία. Πρέπει να σταματήσετε να φέρεστε ηλίθια σχετικά με το ζήτημα. Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Ρωτήστε τους γιατρούς. ”

”Θα παράγουμε αναπνευστήρες αν υπάρξει έλλειψη”, απάντηση ο Musk. “H Tesla παράγει αυτοκίνητα με εξελιγμένα συστήματα hvac. H SpaceX κατασκευάζει διαστημόπλοια με συστήματα υποστήριξης ζωής. Η παραγωγή αναπνευστήρων δεν είναι δύσκολη, αλλά είναι αδύνατον να παραχθούν άμεσα. Σε ποια νοσοκομεία υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις στις οποίες αναφέρεστε; ”

Η προσφορά του ήρθε μετά τις δηλώσεις της διευθύνουσας συμβούλου της General Motors, Mary Barra, η οποία είπε στον επικεφαλής οικονομολόγο του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, ότι η εταιρεία της θα μπορούσε να φτιάξει νοσοκομειακούς αναπνευστήρες, ενώ τα εργοστάσια της εταιρείας αδρανοποιούνται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Musk δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το αν η Tesla βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ στην περιοχή της Καλιφόρνια σχετικά με την προσφορά του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο ότι θα επικαλεσθεί τον νόμο για την αμυντική παραγωγή του 1950 στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, μια ενέργεια που δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ευρείες εξουσίες να επιστρατεύσει ιδιωτικές εταιρείες ούτως ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας εθνικής κρίσης.

Το εργοστάσιο του Fremont είναι η μοναδική μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως εξαγοράστηκε από την Toyota το 2010, και στο εργοστάσιο αυτό παράγεται το Tesla Model 3 καθώς και τα crossover Model X και Y. Η εταιρεία ανακοίνωσε μέσω twiiter τη Δευτέρα ότι οι παραδόσεις του μοντέλου Y ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα.

Η επαρχία Alameda, με έδρα το Fremont, εφάρμοσε τους κανονισμούς για την πρόληψη του κορονοϊού στις 16 Μαρτίου μαζί με τις επαρχίες του Σαν Φρανσίσκο και της Santa Clara, αναστέλλοντας τη λειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων της Silicon Valley, εξαιρουμένων των παντοπωλείων, των φαρμακείων, των ιατρικών εγκαταστάσεων και άλλων επιχειρήσεων για τρεις εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η General Motors, η Ford και η Fiat Chrysler ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα αναστείλουν την κατασκευή οχημάτων για να προστατέψουν τους εργαζόμενους από την εξάπλωση του κορονοϊού, μετά και τις πιέσεις που δέχτηκαν από το εργατικό σωματείο United Auto Workers. Η Honda, η Toyota, η Hyundai και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες προετοιμάζουν επίσης το έδαφος ώστε να αναστείλουν την παραγωγή στα εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής.

Πηγή: Capital.gr