«Ο πόλεμος των μικροτσίπ» – Το νέο τεύχος της Οικονομικής επιθεώρησης κυκλοφορεί

    Από: Startup Team
opolemostwnmikrotsip

Με πλούσια θεματολογία που καλύπτει τις τρέχουσες, διεθνείς και ελληνικές, εξελίξεις κυκλοφορεί το νέο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης. 

Το περιοδικό περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στον «πόλεμο των μικροτσίπ», φωτίζοντας τις παραμέτρους του παγκόσμιου διαγκωνισμού κρατών και εταιριών για τον έλεγχο των ημιαγωγών. Φιλοξενεί δε συνέντευξη του Chris Miller, αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Tufts και συγγραφέα του σημαντικότερου βιβλίου για το θέμα με τίτλο Chip War: The Fight for the World’s most Critical Technology (Scribner, 2022). Όπως τονίζει o Miller, το σύνολο σχεδόν της παραγωγής προηγμένων chips γίνεται στην Ταϊβάν, σε μια μόνο εταιρεία. Όπως είναι προφανές, η υπερσυγκέντρωση αυτή δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία: «Διότι άμα μια μέρα η Κίνα αποφασίσει να επιτεθεί, ή να κάνει αποκλεισμό, ή αν με άλλο τρόπο τραυματίσει τη δυνατότητα της Ταϊβάν να παράγει και να εξάγει ημιαγωγούς, τότε δημιουργείται πρόβλημα».

Ο αναγνωστής μπορεί επίσης να διαβάσει την εκτενή συνέντευξη του Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) Κώστα Κωστή, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την μεταπολίτευση το 2024. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο διαπρεπής Καθηγητής:

  • «Το 2008, με την κρίση, τελείωσε το κύμα της μεταπολίτευσης. Όχι η Γ´ Ελληνική Δημοκρατία, αλλά η λογική που είχαμε στη μεταπολίτευση από το 1974. Σήμερα τα δεδομένα είναι πολύ πιο αυστηρά και πολύ πιο δύσκολα. Στο πεδίο της οικονομίας, αν δεν προχωρήσουμε σύντομα σε ορισμένες σοβαρές πρωτοβουλίες, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση. Η δημοκρατία είναι μεν κεκτημένο, αλλά δεν είναι αυτονόητο ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι έτσι». 
  • «Η Ελλάδα πέτυχε από το 1974 και μετά να θεμελιώσει μια δημοκρατία, η οποία λειτουργεί αξιοπρεπώς. Πουθενά δεν υπάρχει ιδανική δημοκρατία. Μπόρεσε δε να ενταχθεί στην ΕΟΚ, την ΕΕ, και μετά από κάποιο σημείο απέκτησε μια συνείδηση για το πώς παίζεται το παιχνίδι. Της κόστισε πολύ βέβαια. Μας κόστισε πολύ. Αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τέτοια συνείδηση, παρά την κριτική που μπορεί κανείς να ασκήσει σε διάφορα ζητήματα». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον ιστότοπο της Οικονομικής Επιθεώρησης στον σύνδεσμo economia.gr 

Στο νέο τεύχος της Οικονομικής Επιθεώρησης φιλοξενούνται επίσης συνεντεύξεις του Καθηγητή της έδρας Claire Tow στο Barnard College του Πανεπιστημίου Columbia Alexander Cooley για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και του εμβληματικού ισραηλινού δημοσιογράφου της Haaretz Gideon Levy για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

Ακόμη, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει τα άρθρα του πρώην υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη για την ακρίβεια και τις αιτίες της, της Δήμητρας Κρουστάλλη για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει ενόψει ευρωεκλογών, του Αντώνη Παπαγιαννίδη για την πολυπόθητη αλλά διαρκώς αναβαλλόμενη επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά από χρόνια αλεπάλληλων κρίσεων, του Γιώργου Κουβαρά για τη σημασία του πολιτικού κέντρου, του Θάνου Τσίρου για την «τέλεια καταιγίδα» του δημογραφικού, της Κατερίνας Σώκου για τη στρατηγική του Τραμπ στο δρόμο για τις αμερικανικές εκλογές, του Νίκου Ερηνάκη για την κοινωνική διάσταση της ευτυχίας, κ.α.

Το περιοδικό φιλοξενεί επίσης αφιέρωμα στο μέλλον του Retail, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΕΣΕ Αρ. Παντελιάδη («Είναι τα σούπερ μάρκετ εχθρός της κοινωνίας;»), της Β. Αρανίτου (Καθηγήτριας Οικονομικής Κοινωνιολογίας και Επιστημονικής Διευθύντριας ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), του Γ. Δουκίδη (Καθηγητή  Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν), του Στ. Μορφίδη, της Sevi Vassileva (γενικής διευθύντριας της Visa για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Ισραηλ) και των Χ. Αράχωβα (Συντονιστή Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης  ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), Μ. Μανιούδη (Συντονιστή Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης ΕΣΕΕ) και Μ. Παναγιωτοπούλου (Υπεύθυνης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων ΕΣΕΕ).