Ο ΣΕΚΕΕ επίσημος υποστηρικτής του Elevate Greece

    Από: Startup Team

Την έναρξη της συνεργασίας του με το Elevate Greece ανακοινώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), στο πλαίσιο των δράσεων του για την προώθηση και την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece) είναι μία πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αποτελεί την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στην Ελλάδα. Στόχος του είναι η χαρτογράφηση των ελληνικών startups και η υποστήριξη της ανάπτυξης και της εξωστρέφειάς τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Στο μητρώο του Elevate Greece έχουν ήδη εγγραφεί περισσότερες από 350 νεοφυείς επιχειρήσεις, αριθμός ο οποίος αυξάνεται διαρκώς.

«Το Elevate Greece δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο χρόνιο κενό. Η Ελληνική Πολιτεία μέχρι και πριν από λίγους μήνες, δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών κάνουν. Ήδη, το Elevate Greece αποτελεί την επίσημη «ηλεκτρονική πύλη» της Ελληνικής Πολιτείας μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως νεοφυείς (startup). Βασικοί στόχοι του είναι η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος καινοτομίας για την δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, η ενίσχυση και στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και η ανάδειξή τους σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 350 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες εκδόθηκε πρόσκληση ΕΣΠΑ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού» δήλωσε ο κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων. «Τέλος, ένα πολύ σημαντικό μέτρο ενίσχυσης για το οικοσυστήματος καινοτομίας και τις εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece αποτελεί το γεγονός πως για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία νομοθετεί φορολογικά κίνητρα για Επενδυτικούς Αγγέλους. Οι «Επενδυτικοί Άγγελοι» είναι φυσικά πρόσωπα οι οποίοι εισφέρουν χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξή τους. Πιο συγκεκριμένα, όσοι επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, θα τυγχάνουν του δικαιώματος έκπτωσης της τάξεως του 50% της επένδυσης από το φορολογητέο τους εισόδημα».

«Το Elevate Greece είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση του οικοσυστήματος της καινοτομίας της χώρας μας, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο και του ΣΕΚΕΕ. Η άποψη μας είναι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω συνεργασιών μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Αποτελεί σημαντική εξέλιξη ότι πλέον είμαστε επίσημοι υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας», ανέφερε ο Γιώργος Μαρκατάτος, Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ. «Ευελπιστούμε σε σημαντικές συνέργειες, ιδίως στον τομέα της εξωστρέφειας, αλλά και της ενημέρωσης, όπου ο ΣΕΚΕΕ έχει υλοποιήσει σημαντικές δράσεις τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε σχετικά.

Ο ΣΕΚΕΕ ιδρύθηκε το 2010 από επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Σήμερα εκπροσωπεί έναν δυναμικό κλάδο με περισσότερες από 75 εταιρείες, που απασχολούν περί τους 4.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων 1.000 επιστήμονες υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου έχουν συνολικό κύκλο εργασιών της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και διαθέτουν παρουσία σε 40 χώρες.

Οι δραστηριότητές τους εκτείνονται από την ανάπτυξη εφαρμογών, που απευθύνονται στους τελικούς χρήστες, και τις υπηρεσίες στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μέχρι την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών επικοινωνίας, περιεχομένου και εφαρμογών, mobile marketing, κ.ά.