Οι έφηβοι συζητούν θέματα που αφορούν τη δημοκρατία στο 1ο παγκόσμιο Τeens Athens Democracy Forum

    Από: Startup Team

29 έφηβοι από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για τα καίρια παγκόσμια ζητήματα που καθορίζουν την εκπροσώπηση των νέων και την ουσιαστική συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων ως βασικό θεμέλιο για μια δημοκρατική κοινωνία.

Μετά το περσινό μονοήμερο Teens Democracy Forum, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 10ης επετείου του Athens Democracy Forum σε συνεργασία με τη UNICEF, φέτος, οι δύο φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για την διοργάνωση ενός τριήμερου παράλληλου Φόρουμ, σε συνεργασία με την Ελληνίδα Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας “Teens Athens Democracy Forum” συγκέντρωσε 29 εφήβους 13-17 ετών, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συζήτησαν σε βάθος θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και τις κοινότητές τους καθώς και την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Λέει η Μαριάννα, μαθήτρια της Β’ Λυκείου από τη Θεσσαλονίκη: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι νέοι να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπως το ADF διότι έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν άμεσα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε αργότερα να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να επηρεάσουν το πολιτικό γίγνεσθαι».

Η καινοτόμος και πολλά υποσχόμενη συνεργασία παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα του ADF με συντονίστριες του πάνελ την 16χρονη Αλεξία Παπαγεωργίου και την 17χρονη Iνές Σαλτιέλ, τις δύο συν-ιδρύτριες του Teens for Democracy. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Δρ. Γασάν Χαλίλ, η Ελληνίδα Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού & πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) κα Θεώνη Κουφονικολάκου και η Γενική Διευθύντρια του Democracy & Culture Foundation κα Ελίνα Μακρή αναφέρθηκαν στη σημασία της διαρκούς, ουσιαστικής συμμετοχής και εκπροσώπησης των νέων σε όλα τα στάδια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων στις δημοκρατικές κοινωνίες. Οι ομιλητές τόνισαν επίσης την ανάγκη υιοθέτησης μηχανισμών και μέτρων που διασφαλίζουν την εφαρμογή του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε παιδιού να συμμετέχει, να εκφράζει τις απόψεις του και να ακούγεται με ασφάλεια και σεβασμό (άρθρα 12 και 13 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού).

«Τα δικαιώματα των παιδιών αποτελούν βασικό θεμέλιο των δημοκρατικών κοινωνιών», δήλωσε ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF, Γασάν Χαλίλ, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, προσθέτοντας ότι «βασικός πυλώνας της αποστολής της UNICEF σε όλο τον κόσμο είναι η διασφάλιση της ουσιαστικής και απρόσκοπτης συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ισότιμου και ασφαλούς μέλλοντος, για κάθε παιδί και νέο. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με το Democracy & Culture Foundation (Ίδρυμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού) για δεύτερη συνεχή χρονιά και ελπίζουμε ότι το Τeens Democracy Forum θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μια παγκόσμια πλατφόρμα για τη συνάντηση σημερινών και μελλοντικών υπεύθυνων για την χάραξη παγκόσμιων πολιτικών».

Ο Αχιλλέας Τσάλτας, Πρόεδρος του The Democracy & Culture Foundation σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπερτονιστεί πόσο κρίσιμη είναι η συμμετοχή των νέων σε κάθε δημοκρατική διαδικασία. Με το “Teens for Democracy”, το Democracy and Culture Foundation επιδιώκει οι έφηβοι να συμμετέχουν περισσότερο. Είναι τόσο απλό. Το φετινό 11ο Athens Democracy Forum δεν ήταν παρά το επόμενο βήμα για την πρωτοβουλία μας, μαζί με τους εταίρους μας UNICEF και Βοηθό Συνήγορο του Παιδιού. Σίγουρα θα κάνουμε περισσότερα, λαμβάνοντας υπόψη την ανατροφοδότηση και τα αποτελέσματα».

Κατά τη διάρκεια τριών ημερών με συμμετοχικά εργαστήρια, διαδραστικές συνεδρίες και ζωηρό διάλογο, οι έφηβοι συζήτησαν σημαντικά θέματα, όπως τρόπους εμπλοκής των παιδιών και των νέων στην κλιματική εκπαίδευση καθώς και μηχανισμούς για την ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των εφήβων και των νέων στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαδραστικό εργαστήριο υπό την καθοδήγηση της Google σχετικά με την παραπληροφόρηση και την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, αντιπροσωπεία εφήβων παρουσίασε τα συμπεράσματά της και τις βασικές συστάσεις, στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και στους ενήλικες συμμετέχοντες του ADF, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του φόρουμ.

«Δεν υπάρχει πολιτική που να είναι ουδέτερη για τα παιδιά. Όλες οι αποφάσεις επηρεάζουν τα παιδιά, τις ζωές τους και την ανάπτυξή τους. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά αποκλείονται από τη λήψη αποφάσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μέσα στα σχολεία και τις τοπικές κοινότητες με συνέπεια και συνοχή. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε τον ασφαλή χώρο που απαιτείται για να τα βοηθήσουμε να υψώσουν τη φωνή τους. Και πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να ακούμε προσεκτικά. Έτσι ενισχύουμε την κοινωνική μας συνοχή και εμπλουτίζουμε τις δημοκρατίες μας», δήλωσε η Βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου.

Μεταξύ άλλων συνεδριών, το Τeens Democracy Forum τίμησαν με την παρουσία τους η Επίτροπος της ΕΕ Γιούτα Ουρπιλάινεν και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τσούνης, οι οποίοι συνομίλησαν με τους έφηβους συμμετέχοντες και αντάλλαξαν απόψεις για βασικά θέματα της ατζέντας.

29 έφηβοι 13-17 ετών, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συζήτησαν σε βάθος θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και τις κοινότητές τους καθώς και την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Tο Φόρουμ υποστηρίζεται από: Microsoft, Climate Democracy Initiative, Arizona State University, Google, Taejae Future Consensus Institute, Taejae University, Council of Europe, Council of Europe , EBRD, Libra Philanthropies, Lamda Development, Costa Navarino, National Bank of Greece, SolidarityNow, Athens Development & Destination Management Agency, Cosmote, Aegean Airlines, Grand Bretagne Hotel, Berggruen Institute, Capital Product Partners, Club de Madrid, Tsomokos Communications, Kathimerini, The American College of Greece and the Global Liberal Arts Alliance.