Οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν μαζικά την Airbnb και στρέφονται στα παραδοσιακά ενοίκια

    Από: Startup Team

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει κλείσει σχεδόν όλο τον πλανήτη στο σπίτι, η τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα. Καθώς η “λήξη του συναγερμού” δεν φαίνεται στον άμεσο ορίζοντα, πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες προσπαθούν να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις, και μέσα σε αυτές είναι και η Airbnb.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν τα σπίτια και τα διαμερίσματα τους στην πλατφόρμα, έχουν αρχίσει να αποχωρούν από αυτή και να αναζητούν εναλλακτικές πηγές εσόδων, ενώ πολλοί από αυτούς στρέφονται ξανά στην παραδοσιακή ενοικίαση.

Η αλλαγή είναι μια αναγκαιότητα για πολλούς, οι οποίοι είδαν τα έσοδα τους να “εξαφανίζονται” καθώς ο ιός εξαπλώνεται και η Airbnb υποσχέθηκε να επιστρέψει την κράτηση σε οποιονδήποτε επισκέπτη που ακύρωσε κράτηση μετά τις 14 Μαρτίου. Σύμφωνα με αναλυτές, η μετατόπιση του επιχειρηματικού μοντέλου ήταν αναπόφευκτη καθώς η ανάγκη για βραχυπρόθεσμη μίσθωση έχει εξαφανιστεί λόγω της έλλειψης ατόμων που ταξιδεύουν ενώ ο ιός εξαπλώνεται.

Η απόφαση της Airbnb να προσφέρει πλήρεις επιστροφές για ακυρώσεις οδήγησε σε «χιονοστιβάδα» ακυρώσεων σχεδόν αμέσως μετά. Διαχειριστές ιδιοκτησιών στην πλατφόρμα είπαν ότι ο νέος τρόπος επιβίωσης για τους μισθωτές της Airbnb ήταν να προσφέρουν στους εβδομαδιαίες ή μηνιαίες μισθώσεις για να παραμένουν στα ακίνητά τους.

Οι εξελίξεις πολύ πιθανόν να ανατρέψουν όλο τον σχεδιασμό της Airbnb, η οποία προετοίμαζε την δημόσια εγγραφή της, η οποία μάλλον θα μετατεθεί για το 2021. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι όσο χαμηλότερη είναι η ποσότητα των ακινήτων που έχει μια πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών, τόσο χαμηλότερη είναι η συνολική αξία της.

Όμως αυτό λίγο αφορά αυτούς που εκμεταλλεύονται τα ακίνητα τους μέσω της πλατφόρμας, καθώς θα πρέπει με τη σειρά τους να έχουν εισοδήματα. Κάποιοι που εκμεταλλεύονται συγκροτήματα κατοικιών, τα προώθησαν στην ιατρική αγορά, προσφέροντας προτάσεις στέγασης για το ιατρικό προσωπικό που μεταφέρεται από περιοχή σε περιοχή για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν να γίνουν από όσους νοικιάζουν 1-2 διαμερίσματα, οι οποίοι όπως δείχνουν τα στοιχεία, στρέφονται στην παραδοσιακή αγορά ενοικιάσεων. Όπως φαίνεται, ο νέος κορωνοϊός βρήκε ένα τρόπο να λύσει το “πρόβλημα” που είχε δημιουργήσει η άνθιση της Airbnb σε πολλές δημοφιλείς προορισμούς, οι οποίοι είναι και αυτοί που δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα της πανδημίας.

Πηγή: Emea.gr