Οι “αντι-Τραμπ” γιοί του Τραμπ

    Από: Startup Team
FILE- In this Feb. 28, 2017 file photo, Donald Trump Jr., left, and his brother Eric Trump attend the grand opening of the Trump International Hotel and Tower in Vancouver, B.C., Canada. Apprentices no more, Eric Trump and Donald Trump Jr. are now at the helm of the Trump Organization and adjusting to the reality presented by their father's presidency. (Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

Υπάρχουν τα μεγάλα όνειρα, και μετά τα όνειρα “τύπου Τραμπ”, εκείνα που γράφονται με κεφαλαία γράμματα και αφορούν ουρανοξύστες. Αυτά τα όνειρα ήταν που ώθησαν τον παππού του Ντόναλντ Τραμπ, Φρίντριχ, να μεταναστεύσει από τη Γερμανία στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια να ακολουθήσει τον “πυρετό του χρυσού” στο Κλοντάικ. Τα ίδια όνειρα ώθησαν τον πατέρα του σημερινού προέδρου, Φρεντ, να χτίσει μια αυτοκρατορία ακινήτων στο Μπρούκλιν και το Κουίνς. Και αυτά ήταν που έσπρωξαν τον Ντόναλντ στους ουρανοξύστες του Μανχάταν και, τελικά, στον Λευκό Οίκο.

Όταν ο Τραμπ εξελέγη στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ και παρέδωσε τα ηνία στην τέταρτη γενιά της οικογένειας, οι γιοί του Έρικ και Ντον Τζούνιορ είχαν επίσης μεγάλες φιλοδοξίες. Ωστόσο, το σχέδιό τους -να επελάσουν στην καρδιά της Αμερικής με δύο νέα brands ξενοδοχειακών αλυσίδων- “πέθανε” νωρίτερα φέτος, καθώς απέτυχαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών και αγοράς. Αυτό ανάγκασε τους γιούς του προέδρου, καθώς δεσμεύονταν από την “εντολή” του πατέρα τους να μην επεκταθούν διεθνώς όσο αυτός κατέχει τον προεδρικό θώκο, να ακολουθήσουν μια πολύ ξένη ως προς τον Τραμπ στρατηγική.

“Αν πρέπει να περιορίσουμε την ανάπτυξή μας προς το παρόν, ευχαρίστως να το πράξουμε”, είχε δηλώσει ο Έρικ Τραμπ τον Φεβρουάριο ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν τις δύο αλυσίδες ξενοδοχείων. “Όταν τελειώσει το κεφάλαιο πολιτική, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα, δηλαδή να χτίζουμε τα καλύτερα και πολυτελέστερα ακίνητα στον κόσμο”, είχε προσθέσει τότε ο Ντον Τζούνιορ.

Σε μερικές περιπτώσεις, το να έχεις μια περιουσία σαν του Τραμπ απαιτεί να αναλάβεις ένα ρίσκο ή και περισσότερα: Η περιουσία του Αμερικανού προέδρου ανέρχεται στα 3,1 δισ. δολάρια (ποσό αρκετό για να του εξασφαλίσει την 275η θέση στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής), όσο ήταν και πέρυσι, αλλά είναι κατά 400 εκατ. δολάρια μικρότερη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι Ντον Τζούνιορ και Έρικ ωστόσο κινούνται συντηρητικά, περιοριζόμενοι στη διατήρηση των ακινήτων που ήδη έχουν, αποπληρώνοντας τα δάνειά τους και συσσωρεύοντας μετρητά. Από την ορκωμοσία του πατέρα τους και μετά, έχουν πουλήσει ακίνητα αξίας 110 εκατ. δολαρίων – μέσω περισσότερων από 100 μικρών συναλλαγών που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι γιοί Τραμπ πούλησαν ένα οικόπεδο τον Ιανουάριο του 2018 έναντι 3,2 εκατ. δολαρίων. Ήταν η πιο σαφής παραβίασης της δέσμευσης προς τον πατέρα τους να μην προχωρήσουν σε νέες συμφωνίες εκτός συνόρων όσο αυτός βρίσκεται στην εξουσία (Ο Οργανισμός Τραμπ δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό). Σε άλλες περιπτώσεις, προχώρησαν σε επιχειρηματικές συναλλαγές με επίδοξους επιχειρηματίες που φάνηκαν να επιζητούν την ευκαιρία να βάλουν “χέρι” στις τσέπες του προέδρου. Πούλησαν επίσης το μέγαρο του Τραμπ στο Μπέβερλι Χιλς έναντι 13,5 εκατ. δολαρίων σε μια εταιρεία συμφερόντων του Ινδονήσιου δισεκατομμυριούχου (και επιχειρηματικού εταίρου του Τραμπ) Χάρι Τανοσοντίμπιο. Ξεφορτώθηκαν ακόμη ένα ρετιρέ στο Μανχάταν, το οποίο αγόρασε μια γυναίκα συνεργάζεται με Κινέζους αξιωματούχους διευκολύνοντας την “πρόσβασή” τους στις ΗΠΑ.

Κάποιες άλλες συναλλαγές τους δεν θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον εάν ο πωλητής δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Με τον Τραμπ, όμως, να βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, τα πράγματα αποκτούν άλλη σημασία. Όπως η πώληση ύψους σχεδόν 900 εκατ. δολαρίων του Spring Creek Towers, του μεγαλύτερου συγκροτήματος ομοσπονδιακά επιδοτούμενων κατοικιών της Αμερικής. Ο Τραμπ κατείχε ποσοστό 4% στο συγκρότημα, απομεινάρι της αυτοκρατορίας του πατέρα του. Σύμφωνα με τα αρχεία, για την υλοποίηση της συναλλαγής απαιτήθηκε η έγκριση του υπουργού Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ, Μπεν Κάρσον. Υπόθεση που έφερε τον αξιωματούχο του Τραμπ στην αμήχανη θέση να δίνει το “πράσινο φως” σε μια συναλλαγή που απέφερε στον προϊστάμενό του 33 εκατ. δολάρια.

Από τα έσοδα όλων αυτών των συναλλαγών, οι υιοί Τραμπ πολύ λίγα επανεπένδυσαν. Μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιήθηκε για μια μικρή ανακαίνιση του ουρανοξύστη Trump Tower, για ένα “λίφτινγκ” σε ένα πενταόροφο κτίριο γραφείων στο Σαν Φρανσίσκο και για την “τροφοδότηση” των ζημιογόνων θερέτρων γκολφ της οικογένειας στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα πραγματοποίησαν μία μόνο νέα επένδυση, αγοράζοντας ένα μέγαρο αξίας 18,5 εκατ. δολαρίων δίπλα στο θέρετρο Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα – από τη θεία τους Μάριαν Τραμπ Μπάρι. Δεν προέβησαν σε καμία νέα επένδυση σε γήπεδα γκολφ ή ξενοδοχεία, με την απουσία του προέδρου από τα τεκταινόμενα στο “Μεγάλο Μήλο” (Big Apple) να μην περνά απαρατήρητη από τους άλλους μεγάλους παίκτες στην αγορά real estate της Νέας Υόρκης. “Δεν ασχολείται πια με την ανάπτυξη ακινήτων”, δήλωσε νωρίτερα φέτος στο Forbes ο δισεκατομμυριούχος του Μπρούκλιν, Ντέιβιντ Βαλέντας.

Αντίθετα, αυτό που επί της ουσίας έκαναν οι γιοί του Τραμπ ήταν να μειώσουν τον δανεισμό της οικογενειακής εταιρείας στον οποίο στήριξε τη δημιουργία της αυτοκρατορίας του ο πατέρας τους, αποπληρώνοντας περίπου 60 εκατ. δολάρια από τότε που ο Ντόναλντ ανέλαβε την προεδρία έως σήμερα. Αποπλήρωσαν οφειλές περίπου 19 εκατ. δολαρίων που αφορούσαν τρία ακίνητα στη Νέα Υόρκη, καθώς και ένα χρέος 8 εκατ. δολαρίων για έναν ουρανοξύστη στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ο πρόεδρος κατέχει ποσοστό 30% με το υπόλοιπο να ανήκει στην εταιρεία Vornado Realty Trust του δισεκατομμυριούχου Στίβεν Ροθ. Επίσης ξεπλήρωσαν το δάνειο που είχε λάβει στα τέλη του 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ βάζοντας υποθήκη το ποσοστό του σε έναν ουρανοξύστη στο Λας Βέγκας, τον οποίο κατείχε από κοινού με τον επίσης δισεκατομμυριούχο Φιλ Ρούφιν – ίσως για να εξασφαλίζει μετρητά για τις δωρεές ύψους 12 εκατ. δολαρίων που έκανε στο τέλος της τότε προεκλογικής του εκστρατείας. Τελικά, οι γιοί του ξεπλήρωσαν αυτό το δάνειο πουλώντας δεκάδες από τα διαμερίσματα που κατείχαν στον εν λόγω ουρανοξύστη.

Πηγή: capital.gr