1.200 κατοικίες θα διαθέσει προς ενοικίαση η Eurobank

    Από: Startup Team

Σε μια πιο δυναμική κι ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου των οικιστικών της ακινήτων προχωρεί η Eurobank προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα έσοδά της. Ειδικότερα, περίπου 1.200 κατοικίες σε όλη τη χώρα, εκτιμώμενης αξίας 150 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν σταδιακά προς ενοικίαση σε ενδιαφερομένους σε όλη τη χώρα. Οπως ανέφεραν χθες στελέχη του ομίλου, σε σχετική παρουσίαση για τη στρατηγική του ομίλου Eurobank στον τομέα αυτόν, πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές (π.χ. δυτικά προάστια), όπου ακόμη δεν έχει ανακάμψει ιδιαίτερα η ζήτηση για αγορά κατοικίας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας ή στα νότια προάστια. Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος θα εξασφαλίζει ένα σημαντικό έσοδο έως ότου οι συνθήκες για τη μεταπώληση των ακινήτων αυτών είναι πιο ώριμες.

Συνολικά έχουν αξιολογηθεί 3.500 ακίνητα όλων των κατηγοριών (των κατοικιών συμπεριλαμβανομένων), προκειμένου να εξακριβωθεί ποια εξ αυτών έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν επενδυτικά χαρακτηριστικά, μέσω έργων αναβάθμισης, ή μπορούν να αξιοποιηθούν επενδυτικά μέσω μισθώσεων.

Απώτερος στόχος είναι η αύξηση των εσόδων του ομίλου από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του, η οποία σήμερα αφορά περίπου 6.000 ακίνητα, συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, στη διάρκεια του 2019 πωλήθηκαν τρία ξεχωριστά χαρτοφυλάκια (Opus, Resi, Star), αποτελούμενα από 1.000 ακίνητα, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ. «Εχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για την πώληση επιπλέον 250-300 ακινήτων εντός του 2020, μειώνοντας και άλλο την έκθεσή μας σε ακίνητα μεσοπρόθεσμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Επενδύσεις 500 εκατ.

Αυτήν την περίοδο, ο όμιλος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2022, προκειμένου αφενός μεν να μεγιστοποιήσει την αξία του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου του, αλλά και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, με τη συνδρομή και του στελεχικού δυναμικού και της τεχνογνωσίας της Grivalia Management Company υλοποιούνται ήδη σημαντικές επενδύσεις.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το εμβληματικό έργο της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, με το τελικό προϊόν (δηλαδή τα υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων συνολικής επιφάνειας 80.000 τ.μ.) να περνάει σταδιακά στον έλεγχο της Eurobank, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που υφίσταται με την κοινοπραξία Dimand Real Estate-ΕBRD. Ακόμη, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου περιλαμβάνει την ανακατασκευή του κτιρίου γραφείων όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (επίσης σε συνεργασία με τον όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate). Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκονται ακόμη έργα ανακατασκευής ενός συγκροτήματος γραφείων 25.000 τ.μ. στον Αλιμο, το οποίο στο παρελθόν ήταν εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων, αλλά κι ενός κτιρίου γραφείων 4.000 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής.

Εκτός από την αξιοποίηση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ακινήτων, ο όμιλος Eurobank συνεχίζει και τις επιλεκτικές επενδυτικές κινήσεις του. Για παράδειγμα, πρόσφατα αποκτήθηκαν σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι επιφανείας 45.000 τ.μ. στην περιοχή της Ελευσίνας, ένα κατάστημα 2.000 τ.μ. που μισθώνει η αλυσίδα H&M στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, όπως κι ένα ακόμη κατάστημα 1.700 τ.μ. στην οδό Ερμού στην Αθήνα (συμβολή με οδό Διομείας). Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χρυσικό, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, «τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αξία του χαρτοφυλακίου των επενδυτικών μας ακινήτων και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί το πώς ακριβώς θα κεφαλαιοποιηθεί η περιουσία αυτή, π.χ. μέσω σύστασης ΑΕΕΑΠ ή κάποιου άλλου τρόπου αξιοποίησης».

Πηγή: Καθημερινή