Αυξάνονται οι Έλληνες που πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους

    Από: Startup Team

Θετικά είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναφορικά με την πορεία αποπληρωμής των φόρων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το ποσοστό των φυσικών και νομικών προσώπων που καταβάλλουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Η αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης που παρατηρείται είναι σημαντική, κυρίως για τις επιχειρήσεις, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα, εντός των δοθέντων χρονικών πλαισίων καταβάλλουν τους φόρους οι φορολογούμενοι σε αναλογία μεγαλύτερη των 8 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που οφείλουν στο Δημόσιο.

Από πλευράς τους, οι επιχειρήσεις πληρώνουν στην ώρα τους 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος που τους επιβάλλεται μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Αναλυτικότερα, στα τέλη του 2018, το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) είχε διαμορφωθεί στα 80,8%. Οκτώ μήνες αργότερα, τον περασμένο Αύγουστο (2019), το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 86,8%, ενώ στο 8μηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2019, το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων «έκλεισε» στο 82,64%.

Σε τι ωφελεί η αυξημένη φορολογική συμμόρφωση

Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και ειδικά αυτών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις συνέβαλλε καθοριστικά στους εξής σημαντικούς παράγοντες:

-Τη σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων τους τελευταίους μήνες,

-Την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου για πλεόνασμα 3,5%, αλλά και

-Την παροχή νέων φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιστροφή μέρους της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, η διανομή κοινωνικού μερίσματος και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η πληρωμή των φόρων αναλυτικά έχει ως εξής:

  • Η εμπρόθεσμη πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου στο 91,03%. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Οι επιχειρήσεις αποδεικνύονται συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Από τα 1,148 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν στο 8μηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,045 δισ. ευρώ.
  • Η εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ στο οκτάμηνο διαμορφώθηκε στο 84,01%. Και το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. Από τα 8,575 δισ. ευρώ το Δημόσιο εισέπραξε στην ώρα του τα 7,2 δισ. ευρώ. Παρά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και σε τυποποιημένα τρόφιμα από 24% σε 13% που έγινε τον περασμένο Μάιο, οι εισπράξεις του ΦΠΑ έχουν ενισχυθεί και κινούνται πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Ειδικά στο 9μηνο τα έσοδα του ΦΠΑ εμφάνισαν πλεόνασμα 561 εκατ. ευρώ και ανήλθαν συνολικά στα 13,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου 12,7 δισ. ευρώ.
  • Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος από τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου στο 68,79% καθώς από τα 1,186 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 816,16 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος έμεινε απλήρωτος.
  • Η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, φόρου ακίνητης περιουσίας και ΦΠΑ, διαμορφώθηκε στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σε 82,64%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών.

Πηγή: fortunegreece.com