Έλεγχος της ποιότητας καυσίμων, τηλεργασία και στροφή σε νέες τεχνολογίες

    Από: Startup Team

Η λύση για να αποφύγουμε προβλήματα στη Δημόσια Υγεία από την καύση ακατάλληλων υλικών ενόψει του Χειμώνα.

«Για να αποφύγουμε την ανάγκη να καταφύγουμε σε οπισθοδρομικές λύσεις (πετρέλαιο, καυσόξυλα κλπ) πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους. Μπορούμε, με τηλεργασία, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στην πόλη, καθώς μειώνονται οι μετακινήσεις και οι ανάγκες για ενεργειακή απαίτηση. Με τηλεργασία, και  εναλλακτικά καύσιμα που δεν θα επιβαρύνουν τη Δημόσια Υγεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Τα παραπάνω δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» και στη Δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και διευθυντής ENVELAB στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

 

 Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια

Υπάρχει πάντα τρόπος να βρούμε μια θετική λύση.  Το να δώσουμε μια επιδότηση σε κάποια τεχνολογία ή σε κάποιο καύσιμο το οποίο θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα στην πόλη και άρα θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και στη χώρα και στη δημόσια υγεία δεν είναι ό,τι καλύτερο. Υπάρχουν βέλτιστες λύσεις όπως η τηλεργασία.

Με απτά παραδείγματα και οικονομικά δεδομένα όχι μόνο περιβαλλοντικά και υγειονομικά, θα πρέπει  να αποτιμήσουμε το κόστος από την επιβάρυνση στη δημόσια υγεία ή στο περιβάλλον και να καταδείξουμε το πώς θα είναι το όφελος αν πάμε σε αυτές τις λύσεις, που αναδεικνύουν τον τρίτο, εναλλακτικό δρόμο απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια ή να γυρίσουμε πίσω με επιδοτήσεις σε παροχημένου τύπου καύσιμα, τόνισε ο καθηγητής.

«Σε ότι αφορά το θέμα της ξυλόσομπας θα έπρεπε να δοθεί επιδότηση σε τεχνολογίες που να είναι αποδοτικές ενεργειακά και ταυτόχρονα  να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.  Πχ. Σε τεχνολογίες με αντιροή (ανάβεις τη σόμπα από πάνω κι όχι από κάτω),  ώστε με την αντίθετη ροή του ρεύματος του αέρα να βελτιώσεις την ποιότητα της καύσης, τη θερμαντική απόδοση και την ποιότητα των καυσαερίων με λιγότερα  σωματίδια. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται έλεγχος, αλλά και να παρέχεται η απαραίτητη υποστήριξη στον καταναλωτή ώστε τα καύσιμα που χρησιμοποιεί να μην επιβαρύνουν την υγεία και το περιβάλλον. Δεν είναι λύση να υπάρχει επιδότηση περιμένοντας να γίνει αυτορρύθμιση της αγοράς, γιατί δε θα συμβεί».

 

Συνεχίζουμε τις μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα στη Θεσσαλονίκη

«Από το καλοκαίρι ήδη  έχουμε επικαιροποιήσει τις μετρήσεις μας και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να μετράμε, ώστε να ενημερώνουμε και τον κόσμο για το  τι ακριβώς συμβαίνει στην ποιότητα αέρα της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης και να δώσουμε και αντίστοιχες τεχνικές λύσεις-προτάσεις για την καλύτερη δυνατή χρήση καυσόξυλων. Το πετρέλαιο και τα καυσόξυλα θεωρούνται ξεπερασμένες λύσεις, θα πρέπει να βρεθούν νέες τεχνολογίες που δεν θα επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα».

Δείτε τι είπε ο κ. Σαρηγιάννης: